Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ με ΕΕ και Κίνα, με αιχμή Χάλυβα και Αλουμίνιο. Τρίζει η "παγκοσμιοποίηση"

1744
χάλυβα

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στο Βερολίνο αλλά και στο Πεκίνο μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Donald Trump για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Sigmar Gabriel ζήτησε μια «αυστηρή» απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με αυστηρό τρόπο στους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Gabriel, εκφράζοντας «τη μεγάλη ανησυχία» της Γερμανίας.
Ο Aμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2018, ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν σύντομα νέους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις και έγειρει ανησυχίες ήδη για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ.
“Θα αναζωογονήσουμε τη βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου”, δήλωσε ο Trump.
Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι δασμοί, που είναι φόροι επί των εισαγωγών, θα είναι 25% για τον χάλυβα και 10% για το αλουμίνιο.
Σε συνάντηση με στελέχη από την βιομηχανία χάλυβα και αλουμινίου, ο Trump δήλωσε ότι οι δασμοί θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των αμερικανικών βιομηχανιών μετάλλων.
“Θα το υπογράψουμε την επόμενη εβδομάδα και θα έχετε προστασία για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λίγο”, δήλωσε ο Trump στα συγκεντρωμένα στελέχη.
“Θα πρέπει να ξαναμεγαλώσετε τις βιομηχανίες σας, αυτό το ζητώ”.
Μετά την ανακοίνωση, η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε πτώση με τον μέσο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πέφτει πάνω από 500 μονάδες, ή 2%, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο Τραμπ επιμένει στην εμπορική πολεμική επίθεση. Οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί!

Ούτε χιλιοστό δεν μετακινείται από τη θέση του για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ κλιμακώνει περαιτέρω τη ρητορική του χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του μέσο επικοινωνίας, το twitter.
Ειδικότερα, σε ανάρτηση του στο twitter ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί, ενώ εκφράζει την πεποίθηση του ότι θα νικήσει εύκολα.
“Όταν μία χώρα (οι ΗΠΑ) χάνει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στο εμπόριο με όλες τις χώρες που έχει συναλλαγές, οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και εύκολο να τους κερδίσεις”, αναφέρει ο Τραμπ και προσθέτει:
“Παράδειγμα: όταν βρισκόμαστε κάτω 100 δισ. δολ. με συγκεκριμένη χώρα και κάνουν εξυπνάδες, μην κάνεις άλλες εμπορικές συναλλαγές – κερδίζουμε με διαφορά. Είναι εύκολο!”.

Ο Trump προκαλεί μεγάλη πτώση στο ελληνικό και στα διεθνή Χρηματιστήρια

Διαστάσεις sell off λαμβάνει η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δείχνει εξαιρετικά αδύναμο να ελέγξει τους κλυδωνισμούς που δέχεται από τις διεθνείς αγορές, υποκύπτοντας και το ίδιο στο πεδίο του “εμπορικού πολέμου” που έχει ξεσπάσει.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 2,03% στις 814,13 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 30 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,94% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.071,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 2,27% στις 878,49 μονάδες.
...
Το Χρηματιστήριο Αθηνών δείχνει ανήμπορο να αποστασιοποιηθεί από ένα παγκόσμιο sell off που έχει προκαλέσει από χτες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, μετά την επιβολή πρόσθετων εισαγωγικών δασμών, 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο, που ανακοίνωσε προκειμένου να προστατεύσει την εγχώρια βιομηχανία από τον ανταγωνισμό των εισαγωγών.
Οι δηλώσεις Trump προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των Ευρωπαίων, με τον πρόεδρο της Κομισιόν μάλιστα, J. C. Juncker, να προαναγγέλλει ότι θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες μια πρόταση για αντίμετρα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου “κατά των ΗΠΑ προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση”.
Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 υποχωρεί 1,4%, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση 2,1%, ο γαλλικός CAC χάνει 1,8%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,7% στις 7.119,13 μονάδες. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB χάνει 2,1%, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί 1,5%.
Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, οι συνέπειες των αποφάσεων Trump αναμένεται να πάρουν νέα έκταση όταν η Fed μέσα στον Μάρτιο, σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί, προχωρήσει στην από καιρού αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη μεταξύ των τριών ή τεσσάρων μέσα στο 2018.
Το ΧΑ με “συνοπτικές διαδικασίες” έφτασε στο επίπεδο πλησίον των 811 μονάδων, το οποίο είχε δοκιμάσει δύο φορές μέσα στο Φεβρουάριο. Τον προηγούμενο μήνα το επίπεδο άντεξε, με αρκετούς εγχώριους αναλυτές να εμφανίζονται ελαφρώς αισιόδοξοι γι’ αυτή τη φορά, δεδομένου του ότι αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι του έχουν κάνει τη διόρθωσή τους, έχοντας περιθώρια να κινηθούν υψηλότερα και να στηρίξουν τον γενικό δείκτη.
Στο ταμπλό τώρα, το αρνητικό πρόσημο είναι σχεδόν καθολικό, με τη ΔΕΗ να κινείται με απώλειες 4,46%, ενώ άνω του 3% είναι η πτώση σε Σαράντη, Λάμδα, Eurobank, Εθνική και Βιοχαλκο. Άνω του -2% κινούνται οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, Folli Follie, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.
Άνω του 1% είναι οι απώλειες ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΕΕ, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Jumbo, Alpha Bank και Grivalia.

 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας