”Πυρ ομαδόν” κατά Ερντογάν για την συνάντηση με τον Μπάιντεν-«Είσαι ανίκανος»

485
''Πυρ ομαδόν'' κατά Ερντογάν

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις στην Τουρκία από τη στάση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που «κατάπιε» την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της γενοκτονίας των Αρμενίων κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του στις Βρυξέλλες.

«Δόξα τω Θεώ»

«Δόξα τω Θεώ δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα» ήταν η απάντηση του τούρκου προέδρου όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό το καυτό θέμα από τους δημοσιογράφους, προκαλώντας αρχικά έκπληξη στην Τουρκία και σφοδρότατες αντιδράσεις στη συνέχεια.

«Μετά την επιστολή “Μην είσαι χαζός” του Τραμπ, ζήσαμε μία ακόμη απογοήτευση. Είναι ανικανότητα να δηλώνεις για τα γεγονότα του 1915 “Δόξα τω Θεώ δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα”» δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Γκελετζέκ, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Αυτό το θέμα έπρεπε να τεθεί και έπρεπε να δοθεί η απαραίτητη απάντηση στον Μπάιντεν» τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ερντογάν.

«Για γέλια»

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, πρόεδρος του κόμματος Μεμλεκέτ, είπε ότι «Αντί να χαίρεσαι λέγοντας “Δόξα τω Θεώ δεν ήρθε καθόλου στην ατζέντα” το θέμα για το οποίο είχες δηλώσει πως στεναχωρήθηκες και δεν μπορείς να το ξεπεράσεις χωρίς να το υπενθυμίσεις, έπρεπε να το θέσεις στην επικαιρότητα και να υπερασπιστείς τις δίκαιες θέσεις της Τουρκίας στην εξωτερική της πολιτική και την ιστορία της. Ενα κράτος δεν μπορεί να κυβερνιέται και να εκπροσωπείται με αυτό τον τρόπο».

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος CHP (το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Σεγίτ Τορούν υποστήριξε πως είναι «Μία κατάσταση για γέλια. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να χαλάτε τη φήμη της χώρας. Η ανικανότητά σου είναι προφανής. Δόξα τω Θεώ πάλι ντραπήκαμε».

Ο επίσης αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος Αλή Οζτούντς αναρωτήθηκε «Ποιος Ταγίπ Ερντογάν; Αυτός που στην Κωνσταντινούπολη πριν ανέβει στο αεροπλάνο προκαλούσε η αυτός που όταν προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες έλεγε “δόξα τω Θεώ”» ;

«Δύο αντιφατικές δηλώσεις εντός 24 ωρών» πρόσθεσε ο Οζτούντς.

«Ας κρίνει ο κόσμος μας»

Ο Τουντζάι Οζκάν, βουλευτής Σμύρνης, μίλησε για τον «Ερντογάν, ο οποίος πριν τη συνάντηση με τον Μπάιντεν είχε δηλώσει πως “Η υπέρ της γενοκτονίας δήλωση για την 24η Απριλίου μας στεναχώρησε και σίγουρα θα το θέσω στην ατζέντα”, μετά από τη συνάντηση με τον Μπάιντεν, γελώντας, είπε “Δόξα τω Θεώ αυτό το θέμα δεν ήρθε στην ατζέντα”».

«Ας κρίνει ο κόσμος μας» τόνισε.

«Δεν μπόρεσα να αντιληφθώ για ποιο πράγμα δοξάζει τον Θεό όταν δηλώνει “Δόξα τω Θεώ το θέμα αυτό δεν ήρθε στην ατζέντα”» ήταν η αντίδραση του βουλευτή Κωνσταντινούπολης του CHP, Ουνάλ Τσεβικιόζ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας