Πτολεμαΐδα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα “εργατικά ατυχήματα”

814
πτολεμαΐδα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 8 πμ, στα γραφεία του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, με αφορμή, όπως αναφέρει, «τα τρία εργοδοτικά εγκλήματα (ατυχήματα) στο ορυχείο Μαυροπηγής».

Το τελευταίο έγινε την Πέμπτη 7 Μαρτίου, όταν εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν μπουκάλα λαδιού στην πορεία του αποθέτη Α2, αυτή ξεκόλλησε και χτύπησε δυο εργαζόμενους που εργάζονταν στην εργολαβία του «ΔΑΦΚΑ». Οι εργασίες γίνονταν εν λειτουργία του αποθέτη μέσα σε θόρυβο και σκόνη. Το αποτέλεσμα ήταν ο ένας εργαζόμενος να χτυπήσει σε σημείο του σώματός του που μπορούσε να του κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά και ο άλλος να κόψει τένοντα δακτύλου και ο οποίος θα εισαχθεί για χειρουργείο.

Η συχνότητα των ατυχημάτων δεν είναι τυχαία και οφείλονται στις γενικότερες εξελίξεις που συντελούνται στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της απελευθέρωσης (ιδιωτικοποίηση), αλλά και στα ειδικότερα που επικρατούν στο ορυχείο Μαυροπηγής. Η μείωση του προσωπικού με τις απανωτές συνταξιοδοτήσεις στο πλαίσιο της μείωσης του μισθολογικού κόστους δημιούργησε συνθήκες ακόμα μεγαλύτερης εντατικοποίησης. Η κάλυψη των κενών θέσεων που δημιουργούνται λόγω μη πρόσληψης τακτικού προσωπικού, αναπληρώνονται από εργολαβίες με το γνωστό καθεστώς του δουλεμπορίου με ό,τι συνεπάγεται αυτό (απλήρωτοι, τρομοκρατημένοι κ.ά.).

Όπως σημειώνει το Σωματείο, «τα γενικότερα ζητήματα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση που επικρατεί σε χώρους δουλειάς, όμως στο ορυχείο Μαυροπηγής γίνεται προσπάθεια από τη διεύθυνση ώστε να επικρατήσει καθεστώς τρομοκρατίας και αυταρχισμού… Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να παλέψουν για μόνιμη σταθερή δουλειά, τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και κατάργηση του δουλεμπορίου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 13 Μαρτίου στις 8 π.μ. στα γραφεία του ορυχείου Μαυροπηγής».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας