Πρώτη νίκη του κινήματος: Στον αέρα και υπό κατάρρευση οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, παρά το σκληρό μέτωπο τρόικας-κυβέρνησης-τραπεζών-fund.

7160
πλειστηριασμοί

Το κίνημα δεν έχει σταματήσει μόνο τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία της χώρας αλλά όλα δείχνουν ότι κάτω από την πίεση και την επίδραση του κινήματος μένουν στον αέρα και βρίσκονται υπό κατάρρευση και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, των οποίων η εκκίνηση, χωρίς απόφαση και σιωπηρά, αναβάλλονται  από μήνα σε μήνα και πιθανόν να παραπεμφθούν στις καλένδες.
Για πρώτη φορά μνημονιακή απόφαση γίνεται πιθανό να μείνει στα χαρτιά, παρά το σκληρό μέτωπο τρόικας, κυβέρνησης, μνημονιακών κομμάτων, τραπεζών και funds, προκαλώντας, ταυτόχρονα, μείζονες ανατρεπτικές εξελίξεις.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ήδη 5 από τους 9 συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, και αναμένεται ο αριθμός να μεγαλώσει γρήγορα, κάτω από την γενική κοινωνική κατακραυγή και το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και φυσικά την ευαισθησία των ίδιων των συμβολαιογράφων, αποφάσισαν με εκείνο ή τον άλλον τρόπο να μη μετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως προβλέπει ο νόμος, ενώ κανένας μέχρι τώρα συμβολαιογραφικός σύλλογος δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση της συμμετοχής με την εταιρεία τους λογισμικού της αναγκαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
Μόνο ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, με την πλέον ”φανατική” και αντιδραστική” ηγετική πλειοψηφία έχει υπογράψει την πιλοτική σύμβαση αλλά και αυτός όχι την τελική, όπως προβλέπεται για την διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Πριν λίγες μέρες, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών ανέβαλε την Γενική του Συνέλευση στο ξενοδοχείο Park, επικαλούμενος λόγους ανωτέρας βίας, στον οποίο ήταν προγραμματισμένη έξω από το ξενοδοχείο ειρηνική διαμαρτυρία της ΛΑ.Ε και άλλων συλλογικοτήτων, η οποία και έγινε, ενώ η αληθινή αιτία της αναβολής της Συνέλευσης από την πλειοψηφία της Διοίκησης και του Προέδρου της, ήταν η σχεδόν βέβαιη άρνηση των μελών του να συμμετάσχουν στην βρώμικη ιστορία της αρπαγής των λαϊκών περιουσιών.
Την ίδια ώρα, μαζικά οι απλοί συμβολαιογράφοι αρνούνται να εγγραφούν στο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και θεωρούν αδιανόητο να εκτίθενται δημόσια επί μέρες τα ονόματα τους, όπως αναγκαστικά προβλέπουν οι σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έναν πλειστηριασμό.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, για να ξεπεράσει τις ανυπέρβλητες αντιδράσεις και την επικίνδυνη για την ίδια ακόμα και για την κυβερνητική εξουσία κατάσταση που αντιμετωπίζει, σχεδιάζει να υποχρεώσει με νόμο τους συμβολαιογράφους να μετάσχουν στους πλειστηριασμούς και να προβεί σε έκτακτα αυταρχικά μέτρα για να καταστείλει το κίνημα.
Είναι βέβαιον, όμως, ότι τέτοιου  είδους αυταρχικά μέτρα, όχι μόνο δεν θα φέρουν αποτέλεσμα για την κυβέρνηση αλλά και θα έχουν αντίθετες από τις προσδοκίες της συνέπειες, επιταχύνοντας την φθορά της και την αχρήστευση των πλειστηριασμών.
Ήδη ενωτικά προγραμματίζονται και σχεδιάζεται μια μεγάλη μετωπική πανελλαδική κινητοποίηση το επόμενο διάστημα κατά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία αναμένεται να έχει ιδιαίτερη επιτυχία.
Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι οι εννέα συμβολαιογραφικοί σύλλογοι της χώρας είναι : 1) Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου-Δωδεκανήσων, 2) Θεσσαλονίκης, 3) Θράκης, 4)Ιωαννίνων, 5) Κέρκυρας, 6) Κρήτης, 7) Λάρισας), 8) Ναυπλίου και 9) Πάτρας. Από τους εννέα συλλόγους, με αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων τους, απέχουν από τους πλειστηριασμούς (συμβατικούς και ηλεκτρονικούς) πέντε -οι Θεσσαλονίκης, Θράκης, Κέρκυρας, Λάρισας και Κρήτης-, ενώ αναμένεται να λάβει απόφαση και ο Σύλλογος Πάτρας.

Στην Αθήνα

Ο σύλλογος της πρωτεύουσας είχε καλέσει τα μέλη του σε γενική συνέλευση την 21η Σεπτέμβρη σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, αλλά ματαιώθηκε λόγω ανωτέρας βίας. Η ανωτέρα βία αφορούσε ειδοποίηση ότι έξω από το ξενοδοχείο θα γινόταν συγκέντρωση μελών συλλογικότητας κ.λ.π. Έκτοτε δεν υπήρξε καμιά ειδοποίηση για την πραγματοποίηση νέας γενικής συνέλευσης. Πάντως ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών είναι ο μόνος που έχει υπογράψει την πιλοτική σύμβαση, αλλά όχι την τελική. Σε περίπτωση που υπογράψει την τελική και αν ακόμη δεν υπογράψουν οι υπόλοιποι οκτώ σύλλογοι, θα μπορεί να ”ακουμπούν” πάνω του και να διεξάγονται οι πλειστηριασμοί σε όλη την Ελλάδα.

Στη Θεσσαλονίκη

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης τον περασμένο Ιούλιο συγκάλεσε γενική συνέλευση και αποφασίστηκε αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι και αύριο (1.10.2017), οπότε και θα συνέλθει νέα έκτακτη γενική συνέλευση ώστε να αποφασίσει επί της αποχής.
Βασικό αίτημα των συμβολαιογράφων της συμπρωτεύουσας είναι η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς να τεθεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη Θράκη

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Θράκης στις 2 Σεπτεμβρίου αποφάσισε ότι κανένας πλειστηριασμός με την ηλεκτρονική διαδικασία δεν θα πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια της Ανατολικής ΜακεδονίαςΘράκης, καθώς δεν υπεγράφη η σχετική σύμβαση για τη προμήθεια του συγκεκριμένου λογισμικού. Οι Θρακιώτες συμβολαιογράφοι επισημαίνουν ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης της πλατφόρμας σε συγκεκριμένη εταιρεία δεν τους βρίσκει σύμφωνους και τη θεωρούν μη σύννομη.

Στην Κρήτη

Την αποχή από τους πλειστηριασμούς(τόσο στους ηλεκτρονικούς όσο και στους συμβατικούς) μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2018 έχουν αποφασίσει οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης, μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Αναστασία Δρανδάκη, η απόφαση θα ισχύει μέχρι την επόμενη τακτική συνέλευση του που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιανουαρίου 2018. Οι συμβολαιογράφοι του νησιού αντιδρούν στο γεγονός ότι καλούνται να διαχειριστούν την πλατφόρμα των ηλέκτρονικών πλειστηριασμών, ενώ ”σε όλη την Ευρώπη αυτό το κάνει η διοίκηση”.
Επιπλέον, οι συμβολαιογράφοι της Κρήτης ζητούν από την κυβέρνηση να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις πρώτες κατοικίες και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, καθώς ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν φαίνεται να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρηματιών λόγω των ”σφικτών” προϋποθέσεων.

Στην Κέρκυρα

Πριν από λίγες μέρες (27/9) η γενική συνέλευση των μελών του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Κέρκυρας αποφάσισε αποχή από τους πλειστηριασμούς μέχρι την εκπνοή του 2017. Οπότε η νέα γενική συνέλευση που θα συγκληθεί με το νέο έτος θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία των συμβολαιογράφων στο Νησί των Φαιάκων. Πάντως, ο συγκεκριμένος σύλλογος, μετά την γενική συνέλευση εξέδωσε μια φοβερά καταγγελτική ανακοίνωση που επιρρίπτει ευθύνες στον κ. Κοντονή

Στην Πάτρα

Η επικείμενη γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων του αχαϊκού νομού θα καθορίσει τη στάση των συμβολαιογράφων του. Πάντως, με τα έως σήμερα δεδομένα, καταδεικνύουν ότι η τάση που επικρατεί είναι η αντίθεση στα κυβερνητικά σχέδια για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Κ.Τ

1 σχόλιο

  1. ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΝΙΣΤΕΙ’ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΛΗΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΠΕΙΛΉΣ Ή ΕΝΈΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ ΣΥΜΒΆΝΤΩΝ!.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας