Πρώην ΥΠΕΞ-Τουρκίας: Ο Ερντογάν θα μετατρέψει τη Λιβύη σε νέα Συρία

1339
ερντογάν

Σε Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχέση με την παρεμβατικότητα της Τουρκίας στη Μεσόγειο, οι συμμετέχοντες προειδοποίησαν για την επιθετικότητα και τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Yasar Yakis μιλώντας στο Συνδιάσκεψη, προειδοποίησε ότι οι σύγχρονες πολιτικές της Τουρκίας θα μπορούσαν να μετατρέψουν την εμπόλεμη Λιβύη σε μια «νέα Συρία».

Στις εργασίες της Συνδιάσκεψης που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 18 Φεβρουαρίου με τίτλο: «Η τουρκική παρέμβαση στη Μεσόγειο: Αιτίες, Στόχοι και Κίνδυνοι?», οι ομιλητές προειδοποίησαν για την ολοένα αυξανόμενη επιθετική εξωτερική πολιτική που επιδιώκει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μεσόγειο.

A view of the Brussels conference on: “Turkish intervention in the Mediterranean: Causes, targets and dangers?" (The Arab Weekly)

Ο Yasar Yakis κατέδειξε τις ομοιότητες που υπάρχουν στις πολιτικές της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα στην εξόρυξη φυσικού αερίου από τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της άμεσης στρατιωτικής εμπλοκής στη Λιβύη.

Τόνισε ότι η Άγκυρα υπέγραψε συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, ακριβώς, γιατί είχε σαν στόχο της την απόκτηση επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο, όντας “αποκομμένη” από την περιοχή, λόγω της υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου  και Ισραήλ.

Στις 2 Ιανουαρίου, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νόμο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, για την υποστήριξη της κυβέρνησης της Τρίπολης ενάντια στην προέλαση των δυνάμεων του Λίβυου Στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ. Από τότε, η Τουρκία έχει μεταφέρει στη Λιβύη χιλιάδες μισθοφόρους και Σύρους μαχητές στη Λιβύη που συμπεριλαμβάνουν μισθοφόρους του «Συριακού Εθνικού Στρατού» που χρηματοδοτούνται από την Τουρκία.

Οι επικριτές της πολιτικής της Τουρκίας προειδοποίησαν ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία συριακές στρατιωτικές δυνάμεις, είναι τζιχαντιστές η παρουσία των οποίων θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο την ήδη πολύπλοκη κατάσταση της Λιβύης. Τον προηγούμενο  μήνα, πλάνα μαχητών με συριακή προφορά που υποστήριζαν ότι είναι στην Τρίπολη, κυριάρχησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε αυτά, διακρινόταν ένας άντρας που φώναζε: «Ο Συριακός Εθνικός Στρατός ήρθε στην Λιβύη για να υπερασπιστεί το Ισλάμ».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο πρώην ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε ότι: «είναι οι πολιτικές του Ερντογάν που μας κάνει να ανησυχούμε για τους κινδύνους που περικυκλώνουν την Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με την αυξανόμενη εμπλοκή του στη Λιβύη».

Ο Yakis, ήταν βουλευτής του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ταγίπ Ενρτογάν και διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών του Αμπντουλάχ Γκιούλ, άσκησε έντονη κριτική στον Ερντογάν για την υπογραφή του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας με μια κυβέρνηση, την οποία θεωρεί ότι «βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας όπως και ένοπλων-μισθοφόρων οι οποίοι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τόνισε ότι η ίδια η Τουρκία θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε «νέα Συρία», γιατί η Άγκυρα δεν έχει καμία στρατηγική εξόδου από την σύγκρουση. Η συγκεχυμένη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν σε σχέση με την ολοένα εντεινόμενη εμπλοκή του στη Λιβύη, μπορεί να θέσει την Τουρκία σε σοβαρούς κινδύνους.

Μεταξύ των άλλων παρευρισκόμενων στη Συνδιάσκεψη, που άσκησαν έντονη κριτική στις πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Δρ. Κώστας Μαυρίδης μέλος της Κυπριακής αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος επίσης προεδρεύει στην Πολιτική Επιτροπή του Κοινοβουλίου για την Μεσόγειο , αναφέρθηκε με δριμύτητα κατά του Ερντογάν σχετικά με την υποστήριξη της Άγκυρας σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος, την Jabbat al-Nusra και την Μουσουλμανική Αδελφότητα.

«Οι πολιτικές του Ερντογάν απειλούν τη σταθερότητα της Μεσογείου, η Τουρκία δεν δικαιούται να έχει απολύτως κανένα ρόλο στη Λιβύη, η παρέμβασή της, θα μετατρέψει τη Λιβύη σε άλλη μια Συρία», είπε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής.

Ο Δρ.Magnus Norell ερευνητής του Near East Policy της Ουάσινγκτον,  δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ότι “η Άγκυρα έχει μεταβεί από το δόγμα «των μηδενικών προβλημάτων με τα γειτονικά κράτη» σε μια εντεινόμενη επιθετική πολιτική με επεκτατικούς σχεδιασμούς.

Η επιθετικότητα και οι επεκτατικοί σχεδιασμοί του προέδρου για τη χώρα αποτελούν πλέον ένα βάρος για τον Ερντογάν, έχοντας δημιουργήσει εντάσεις και συγκρούσεις με χώρες της περιοχής“.

Κάλεσε την Ευρώπη να προβεί σε περισσότερες έμπρακτες πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ειδικότερα αποστολές οπλισμού που προέρχονται από την Τουρκία , προειδοποιώντας ότι η ανεξέλεγκτη εισροή όπλων, θα αποτελέσει στο μέλλον απειλή για τις χώρες της Μεσογείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές με στόχο την εφαρμογή των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για την τήρηση του εμπάργκο όπλων ενώ ανέφερε, ότι ο επικεφαλής της Ε.Ε για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής Josep Borell, επιβεβαίωσε ότι κάποιες χώρες της Ευρώπης ήδη προσφέρθηκαν να συμμετέχουν στη ναυτική επιχείρηση.

Ο Ερντογάν μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος του, μια μέρα μετά τη Συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεσμεύτηκε ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης να ανακτήσει τον έλεγχο του συνόλου της Λιβύης, ενώ άσκησε δριμύτατη κριτική στην Ε.Ε σχετικά με τη νέα πρωτοβουλία .

«Θέλω να τονίσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία αρμοδιότητα να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τη Λιβύη, προσπαθεί να επέμβει και να ηγηθεί των εξελίξεων που αφορούν τη χώρα». Και συνέχισε απευθυνόμενος άμεσα στην Ευρώπη (και τους θεσμούς της): « Δεν έχεις τέτοια εξουσιοδότηση».

*Πηγή: thearabweekly.com

**Μετάφραση: Ναταλί Γλέζου

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας