“Πρόωρες” εκλογές στα Σκόπια και η παγίδα της διάτρητης Συμφωνίας Πρεσπών

929
σκόπια

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ζ. Ζάεφ, μετά και την απόρριψη της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του στην Ε.Ε, ήταν πλέον αναπόφευκτος ελιγμός για τον Ζ. Ζάεφ προκειμένου να έχει ελπίδες να διατηρηθεί στην εξουσία.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι “πρόωρες“, τάχα, εκλογές θα γίνουν μετά από 6 μήνες(!), συγκεκριμένα στις 12 Απριλίου, ενώ ο Ζ. Ζάεφ θα παραιτηθεί στις 3 Ιανουαρίου(!), προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή διακομματική κυβέρνηση με τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.

Η περίφημος “Συμφωνία των Πρεσπών“, η οποία επεβλήθη σχεδόν πραξικοπηματικά στη γειτονική χώρα (αλλά και στην Ελλάδα), παρά τη θέληση του γειτονικού λαού, μετά και από αυτές τις εξελίξεις, μπορεί να αποδειχθεί ένα μεγάλο φιάσκο και να καταρρεύσει ακόμα και στη διάρκεια της μακράς προεκλογικής περιόδου, πολύ περισσότερο αν τις εκλογές κερδίσει το VMRO-DPMNE.

Η κυβέρνηση Τσίπρα με τη Συμφωνία των Πρ.εσπών εκχώρησε άτυπα το όνομα Μακεδονία στη γειτονική χώρα, αφού ο λαός της λεγόμενης “Βόρειας Μακεδονίας” χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα μόνο το σκέτο Μακεδονία και αυτό το σκέτο Μακεδονία, να μην κρυβόμαστε, ήταν στην πράξη το όνομα που ατύπως και ανεπισήμως χρησιμοποιείτο και σε διεθνές επίπεδο.

Τώρα φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, στην προσπάθεια της να γίνει άρον-άρον αρεστή στην Γερμανία και τις ΗΠΑ, δεν φρόντισε να διασφαλίσει ούτε καν αυτό το φύλλο συκής του “σύνθετου ονόματος, όπως δεν φρόντισε κυρίως να κατοχυρώσει μέσα στη Συμφωνία και σειρά άλλων σημαντικών ρυθμίσεων αποτροπής αλυτρωτικών βλέψεων από την γείτονα κλπ.

Αντίθετα στο άρθρο 1 παρ. 10 της Συνθήκης των Πρεσπών προβλέπεται ότι η “πολιτική” μεταβατική περίοδος για την χρήση της σύνθετης ονομασίας στα έγγραφα που εκδίδει στο εσωτερικό του το αντισυμβαλλόμενο μέρος εξαρτάται από το άνοιγμα των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Άρα όσο δεν ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα παρατείνεται η μη χρήση εσωτερικά του “σύνθετου ονόματος“, στέλνοντας το erga omnes στα αζήτητα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είχε καν σκεφτεί το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση στην Ε.Ε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων, απόφαση με την βεβαιότητα της οποίας και μόνο η κυβέρνηση Ζάεφ υπόγραψε την Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, Τσίπρας-Κοτζιάς ούτε καν είχαν σκεφτεί ότι χωρίς δεσμεύσεις της Ε.Ε απέναντι στα Σκόπια, η υπόθεση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μπορεί να βρεθεί στον αέρα και επομένως στον “αέρα” η έτσι και αλλιώς  διάτρητη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πέραν όλων τούτων, που δείχνουν την πλήρη ανευθυνότητα των εθελόδουλων κυβερνήσεων της χώρας, το πλέον ουσιώδες είναι ότι η ένταξη Σκοπίων, Τιράνων και Δυτικών Βαλκανίων στη φυλακή της Γερμανικής Ευρώπης όχι μόνο δεν θα σταθεροποιήσει αυτές τις χώρες αλλά αντίθετα θα διευκολύνει τη καταλήστευση τους και την λεηλασία των λαών τους με την πλήρη και θεσμικά μετατροπή τους σε οικονομικά προτεκτοράτα των Βρυξελλών και στρατιωτικές αποικίες και αντιρωσικά αναχώματα των ΗΠΑ.

Η Ελλάδα, ειδικότερα, θα έχει τόσα οφέλη από το άνοιγμα ενταξιακών διαδικασιών των Δυτικών Βαλκανίων και την ίδια την ένταξη τους στην Ε.Ε όσα είχε και από την ένταξη της Βουλγαρίας, βλέποντας ελληνικές επιχειρήσεις και καταναλωτές να καταφεύγουν στην γειτονική χώρα για μισθούς πείνας, μηδέν φορολογία και χαμηλές τιμές.

Τα Βαλκάνια αντί να παίζουν το ρόλο των ανίσχυρων προτεκτοράτων και του καταφύγιου για εξαθλιωμένους μισθούς στην επίθεση του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, οφείλουν να ξεκινήσουν μιά πολύ στενή και ισότιμη Βαλκανική συνεργασία αλληλεγγύης και συνανάπτυξης ανεξάρτητων χωρών χωρίς κηδεμόνες και με στόχο να ανοίξουν μιά νέα σελίδα ευημερίας για το μέλλον της Χερσονήσου και των λαών της.

Όμως, κανένας εκ των εθελόδουλων και υποτελών πολιτικών και πολιτικών δυνάμεων δεν συζητά μιά τέτοια εξέλιξη!

Το όνειρο του Ρήγα Βελεστινλή είναι όσο ποτέ επίκαιρο!

 

Κ.Μ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας