Πρόκληση της «Nova Makedonija»-«Η Μακεδονία ήταν και θα είναι των Μακεδόνων»

752
Η Μακεδονία ήταν και θα είναι των Μακεδόνων

«Η Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (MRO) ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη ολόκληρου του μακεδονικού επαναστατικού κινήματος και δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ήδη καθιερωθεί ως το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Οθωμανικής Μακεδονίας».

«Η Μακεδονία ήταν και θα είναι των Μακεδόνων», αναφέρεται στον τίτλο δημοσιεύματος της εφημερίδας της Βόρειας Μακεδονίας «Nova Makedonija», η οποία πρόσκειται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, με αφορμή, όπως σημειώνει, την «ημέρα της Επανάστασης του Μακεδονικού Αγώνα».

«Από τα φωτεινότερα σημεία»

«Η 23η Οκτωβρίου ως ημέρα ίδρυσης της Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (MRO), γνωστή και ως Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση ή VMRO, λόγω του αυτόχθονου μακεδονικού της χαρακτήρα, είναι ένα από τα φωτεινότερα σημεία στην ιστορία του Μακεδονικού λαού και δεν είναι τυχαία που εορτάζεται ως ημέρα της Επανάστασης του Μακεδονικού Αγώνα» αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας Nova Makedonija.

Στο άρθρο προστίθεται, μεταξύ άλλων, ότι «Παρά την πολιτική αναταραχή και διαμάχη, καθώς και τις προσπάθειες να το παρουσιάσουμε ως γιορτή κόμματος, η 23η Οκτωβρίου έχει μεγάλη σημασία για τους Μακεδόνες, επειδή η αναφερθείσα επαναστατική οργάνωση έθεσε τα θεμέλια του μακεδονικού κράτους και έθνους.

»Και συνεχίζεται σήμερα, όταν το μακεδονικό κράτος και έθνος δέχονται συνεχή επίθεση από τη βουλγαρική ηγεμονία και τον ισχυρότερο εθνικισμό, η 23η Οκτωβρίου έχει ακόμη πιο ουσιαστική σημασία για τη μακεδονικότητα.

»Η βουλγαρική πολιτική και κοινωνική ελίτ προσπαθεί συνεχώς να πείσει τους Μακεδόνες ότι έχουν βουλγαρικές ρίζες, και συχνά ακούγαμε ότι το VMRO ήταν μια βουλγαρική επαναστατική οργάνωση, που είχε στόχο να προσαρτήσει τη Μακεδονία στο βουλγαρικό κράτος, κάτι που απέχει πολύ από την ιστορική αλήθεια.

«Δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη»

»Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτές οι δηλώσεις στην πραγματικότητα αρνούνται τον μακεδονικό επαναστατικό αγώνα από τα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και την ιδεολογική του ουσία, στην πραγματικότητα αρνείται την ανεξαρτησία της Μακεδονίας και τις ιδιαιτερότητες του μακεδονικού έθνους.


Φωτογραφία που παραθέτει η εφημερίδα με την «πρώτη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, που γράφει Μακεδονική Επαναστατική Επιτροπή, Ελευθερία ή Θάνατος»

»Γιατί όμως γιορτάζεται η 23η Οκτωβρίου ως ημέρα του Μακεδονικού Επαναστατικού Αγώνα; Η απάντηση είναι απλή.

»Η Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση (MRO) ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη ολόκληρου του μακεδονικού επαναστατικού κινήματος και δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ήδη καθιερωθεί ως το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο της Οθωμανικής Μακεδονίας.

»Στη Θεσσαλονίκη βρισκόταν και η νεαρή μακεδονική διανόηση, ιδιαίτερα αυτή που είχε επαναστατική διάθεση και συσπειρώθηκε γύρω από το Λύκειο Θεσσαλονίκης.

»Η πρώτη σφραγίδα της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης, γράφει “Μακεδονική Επαναστατική Επιτροπή, Ελευθερία ή Θάνατος”.

»Σχετικά με αυτά τα γεγονότα, ο Πάβελ Σάτεφ, ένας από τους Γεμιτζήδες και τους εκτελεστές της Θεσσαλονίκης, λέει ότι το Λύκειο Θεσσαλονίκης ήταν ένα γενικό κέντρο όπου μαζεύονταν, συναντώνταν και μάθαιναν μαθητές από όλη τη Μακεδονία.

»Το λύκειο, εκτός από κέντρο εκπαίδευσης, ήταν και κέντρο πολιτικής κατάρτισης των μελλοντικών ηγετών του εθνικο-επαναστατικού μακεδονικού απελευθερωτικού κινήματος.

«Πατέρες του μακεδονικού εθνικισμού»

»Ο Πάντσο Ντόρεφ μιλά επίσης με αυτό το πνεύμα, λέγοντας ότι η μακεδονική οργάνωση δημιουργήθηκε από εσωτερικούς ανθρώπους, όπως ο Ντάμε Γκρούεφ, ο Γκότσε Ντέλτσεφ κ.λπ., όλοι από το εσωτερικό της Μακεδονίας και έθεσαν τα θεμέλια της επαναστατικής οργάνωσης, που “πάντα στάθηκε μόνη της σε ανεξάρτητο έδαφος. Πολέμησαν εναντίον όλων των ξένων”.

»Ο Τζούλιαν Αλαν Μπρουκς, που ερευνά αυτή την ιστορική περίοδο, σημειώνει ότι στη δεκαετία του ’90, του 19ου αιώνα, εμφανίστηκε στη Μακεδονία μια νέα τάξη διανοουμένων, οι οποίοι αποφάσισαν να εργαστούν ανεξάρτητα για τη Μακεδονία. Ο Μπρουκς λέει επίσης ότι “αυτοί οι δάσκαλοι έγιναν οι πατέρες του μακεδονικού εθνικισμού”.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Ιβάν Χατζή Νικόλοφ , ο Χρίστο Τατάρτσεφ, ο Ντάμιαν Γκρούεφ, ο Πέταρ Ποπ Αρσόφ κι άλλοι στη Θεσσαλονίκη και από τις επαφές τους προέκυψε το MRO, το οποίο ιδρύθηκε στις 23 Οκτωβρίου (σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο) 1893.

»Η συγκεκριμένη δημιουργία της επαναστατικής οργάνωσης γίνεται στη λεγόμενη Συνάντηση του Ιανουαρίου, που έγινε στις 5 Ιανουαρίου 1894.

«Αυτονομία της Μακεδονίας»

»Τότε τέθηκαν ερωτήσεις για τον σκοπό και το όνομα της οργάνωσης. Ο Χρίστο Τατάρτσεφ, ένας από τους ιδρυτές και πρώτος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του MRO, λέει ότι, κατά τον καθορισμό του στόχου, η αφετηρία τους ήταν το άρθρο 23 της συμφωνίας του Βερολίνου, αλλά επειδή θεωρήθηκε αφηρημένο για τους πολίτες, δέχθηκαν να το αντικαταστήσουν με μια εικονιστική φόρμουλα – την αυτονομία της Μακεδονίας εντός των γεωγραφικών και εθνογραφικών της συνόρων, και αυτό να γραφεί στο Σύνταγμα.


«Το άρθρο «Κοσμοπολιτισμός και Εθνικισμός», που δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρτίου 1902», το οποίο, όπως σημειώνει η εφημερίδα, αναφέρεται στη δημιουργία «ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους»

»Η έννοια της αυτονομίας της Μακεδονίας δεν έλαβε ευρύτερη επεξεργασία στις επίσημες οργανωτικές πράξεις, αλλά τα περισσότερα επιχειρήματα δείχνουν ότι πίσω από την αυτόνομη αρχή κρυβόταν η ιδέα ενός ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους.

»Ο Χρίστο Τατάρτσεφ, ένας από τους ιδρυτές και πρώτος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του MRO, λέει ότι οι ιδρυτές της οργάνωσης κατάλαβαν πολύ καλά ότι η Μακεδονία με τη γεωγραφική της θέση και τους φυσικούς πόρους της θα μπορούσε να ζήσει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη ζωή.

«Ξεχωριστή μακεδονική διοίκηση»

»Ο Τατάρτσεφ αναφέρει επίσης: Ο Ιβάνοφ, ένας από τους μάρτυρες αυτών των γεγονότων, λέει ότι κάποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να βρεθούν σε έναν στενό κύκλο που είδε τη σωτηρία στον σχηματισμό μιας ξεχωριστής μακεδονικής διοίκησης ή σε μια ξεχωριστή μακεδονική εκκλησιαστική διοίκηση.

»Ο Φρέντερικ Μουρ κάνει διάκριση μεταξύ υπερασπιστών και εσωτερικών ηγετών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στρατηγός Ιβάν Τσόντσεφ προώθησε έντονα την ιδέα της προσάρτησης της Μακεδονίας από τη Βουλγαρία.

»Απέναντί του ήταν οι εσωτερικοί ακτιβιστές που πίστευαν ότι η Μακεδονία ως κράτος, με τη γεωγραφική της θέση, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πυρήνας για μια συνομοσπονδία στα Βαλκάνια».

Πηγή: novamakedonija.com.mk, echedoros-a.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας