Πρόεδρος Παλαιστινίων Ελλάδας:Σφαγή αμάχων στη Γάζα-ΗΠΑ κάνουν πλάτες δεκαετίες στο Ισραήλ

468
Σφαγή αμάχων στη Γάζα
Κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή δεν συντρέχει, σύμφωνα με τον Μικτιάρ Εκταμί, πρόεδρο του Συλλόγου Παλαιστινίων Ελλάδας και εκπρόσωπο στην Ελλάδα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, παρά μόνο αν το Ισραήλ “επιτεθεί σε Λίβανο, Συρία και Ιράν”.
«Η ουσία των όσων συμβαίνουν δεν είναι ούτε οι πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ ούτε οι εκλογές που τελικά δεν επετράπη να γίνουν από το Ισραήλ στην Παλαιστίνη, αλλά η πάγια τακτική του Ισραήλ: Οι επιχειρήσεις εθνοκάθαρσης εδώ και 73 χρόνια. Σκοτώνουν, ξεριζώνουν Παλαιστίνιους από τη γη και τα σπίτια τους από το ‘48» επισημαίνει ο Μικτιάρ Εκταμί, πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιστινίων Ελλάδας και εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που μας διευκρινίζει τι εννοεί με τη λέξη «εθνοκάθαρση»:
«Πρώτον, να χτυπούν βάναυσα τους Παλαιστινίους ως φυσική παρουσία. Και, δεύτερον, να καταληστεύουν την πατρογονική γη των Παλαιστινίων. Ώστε, να μην υπάρξει ποτέ προοπτική να διεκδικήσουν, να έχουν μια πατρίδα».
Αυτό ακριβώς επιχειρείται σήμερα στη Γάζα, τονίζει ο Παλαιστίνιος συνομιλητής μας: «Γίνεται σφαγή αμάχων. Ώστε να μην υφίστανται καν ως φυσική παρουσία. Η επιχείρηση είναι ξεκάθαρα “επιχείρηση εθνοκάθαρσης”» επιμένει.
Ως προς τις εκλογές των Παλαιστινίων, που ακυρώθηκαν, επειδή δεν δόθηκε το δικαίωμα στους Παλαιστινίους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ να μετάσχουν, από το κράτος του Ισραήλ, υπάρχει παρασκήνιο, προσθέτει: «Γίνεται για να θεωρηθεί ως τετελεσμένο γεγονός ότι και η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μέρος του Ισραήλ. Κάτι που δεν τεκμηριώνεται πουθενά. Η διεθνής κοινότητα μιλά για “κατεχόμενη περιοχή” από το ’67! Το Ισραήλ πιέζει να θεωρηθεί τετελεσμένο ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι μέρος του Ισραήλ. Χωρίς όμως οι Παλαιστίνιοι κάτοικοί της να έχουν τα δικαιώματα των Ισραηλινών πολιτών. Οι Παλαιστίνιοι δεν είναι απλώς πολίτες β’ κατηγορίας, αλλά εχθροί!»
Αυτή τη στιγμή, ενώσο μαίνονται οι αιματηρές εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, επί της ουσίας οι δυο μεριές «ζυγίσουν τις δυνάμεις τους, θέλοντας να δουν τι κέρδη μπορούν να αποκομίσουν» συνεχίζει ο κ. Εκταμί.
Χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να γίνει η κατάσταση ανεξέλεγκτη; «Όχι, είναι μέχρι στιγμής υπό έλεγχο. Αλλά μην ξεγελιόμαστε. To Iσραήλ έχει συντριπτική στρατιωτική υπεροχή. Είναι η τέταρτη δύναμη στον κόσμο. Δεν μπορείς σε στρατιωτικό επίπεδο να αναμετρηθείς μαζί του. Αλλά προσωπικά αρνούμαι να αποδεχτώ ότι μόνο η Χαμάς αντιστέκεται στο Ισραήλ» υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας «Η Παλαιστίνη αντιστέκεται: Το Δημοκρατικό Μέτωπο, το Λαϊκό Μέτωπο, αριστερές δυνάμεις δίνουν αγώνα. Στη Γάζα, οι περισσότερες παλαιστινιακές δυνάμεις αντιστέκονται αυτή την ώρα. Η Χαμάς έχει άλλου τύπου υποστήριξη βεβαίως, ως ισλαμική δύναμη. Δεν είμαι ασφαλώς υπέρ του διχασμού της Γάζας από τη Δυτική Όχθη, κάτι που προωθεί η Χαμάς. Όλες οι παλαιστινιακές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν για να τερματιστεί η κατοχή της Παλαιστίνης».
Αναμένεται να τερματιστούν οι αιματηρές εχθροπραξίες μέσα στο Σαββατοκύριακο; «Δεν νομίζω να τερματιστούν. Γιατί οι ΗΠΑ μετέθεσαν τη συζήτηση για το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την Τρίτη. Δίνοντας έτσι άπλετο χρόνο στον ακροδεξιό σφαγέα Νετανιάχου να συνεχίσει το λουτρό αίματος. Δυστυχώς, από τα 15 μέλη στο Συμβούλιο, η Αμερική έχει το πάνω χέρι και δεν επέτρεψε να γίνει σήμερα η σύγκλιση, ώστε να δρομολογηθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός. Εξήντα χρόνια οι ΗΠΑ κάνουν πλάτες στο Ισραήλ. Διότι δεν ξεχωρίζονται τα συμφέροντα της Αμερικής από του Ισραήλ».
Υπάρχει κίνδυνος γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή; «Δεν φαντάζομαι να συμβαίνει όσο το Ισραήλ χτυπά τη Γάζα. Μόνο αν επεκτείνει τις επιθέσεις στο Λίβανο, στο Ιράν και τη Συρία» συνοψίζει ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας