Πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας στην Πειραιώς-Δεν πληρώνει τους τόκους ανακεφαλαιοποίησης της

2718
πειραιώς

Την ώρα που η Πειραιώς εκπλειστηριάζει ανελέητα πρώτες κατοικίες φτωχών νοικοκυριών και πουλάει σε fund-κοράκια τα “κόκκιναδάνεια, αδυνατεί η ίδια να πληρώσει τους τόκους, ύψους 165 εκ. ευρώ, στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), τόκοι που οφείλονται σε αυτό από την ανακεφαλαιοποίηση της το 2015.  Και η τράπεζα Πειραιώς αδυνατεί να πληρώσει αυτούς τους τόκους, λόγω προβλημάτων στην κεφαλαιακή της επάρκεια. Το περίεργο, όμως, είναι ότι αυτή η αδυναμία της δεν έχει καμία ποινική επίπτωση στην παχυλά αμοιβόμενη διοίκηση της και στους μεγαλομετόχους της.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών κόστισαν στον ελληνικό λαό πολλές δεκάδες δις ευρώ, ενώ μόνο η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στοίχισε στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 40 δις!

Αυτά τα κεφάλαια, με τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει προβλέψεις και στην ουσία να διαγραφούν τα “κόκκινα” δάνεια, κατασπαταλήθηκαν από τις Τράπεζες και τους Τραπεζίτες και “φαγώθηκαν” μέσα στις “μαύρες τρύπες” των τραπεζών, με συνέπεια σήμερα όλες οι Τράπεζες να βρίσκονται σε κακά χάλια και ειδικά η  Τράπεζα Πειραιώς έχει φτάσει στο σημείο να εμποδίζεται από  τον SSM να πληρώσει τους τόκους της ανακεφαλαιοποίησης της στο ΤΧΣ, γιατί αν το κάνει θα αντιμετωπίσει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας.

Και όμως, παρά το μέγα σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου χρήματος με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις και ειδικότερα την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, για το οποίο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τα τότε μέλη της Π.Γ της ΛΑ.Ε, είχαν καταθέσει απόλυτα τεκμηριωμένη μήνυση, αυτή η μήνυση τέθηκε προκλητικά, παράνομα και αυθαίρετα, μετά από πιέσεις όλου του συστήματος στο Αρχείο.

Αν η Τράπεζα Πειραιώς στη σημερινή συγκυρία δεν μπορέσει, τελικά, να καταβάλλει τους τόκους των 165 εκ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα το μπορέσει, τότε τα χρήματα αυτά μετατρέπονται, κατά την υπάρχουσα συμφωνία, σε μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς με τιμή της μετοχής 6 ευρώ, όπως είχε συμφωνηθεί τότε, ενώ τώρα η τιμή της μετοχής της Πειραιώς έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει στα 0,5846 ευρώ!!!

Ως εκ τούτου, το ελληνικό δημόσιο θα υποστεί, εκ νέου, μεγάλη ζημιά από την μετατροπή των οφειλόμενων στο ΤΧΣ τόκων σε μετοχές της Πειραιώς .

Συνέπεια μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι το ΤΧΣ να ελέγξει το 61,3 % του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, δηλαδή την πλειοψηφία της αλλά για πολύ λίγο, αφού η Τράπεζα θα πρέπει πολύ γρήγορα να ιδιωτικοποιηθεί, μιας και το ΤΧΣ θα πρέπει να αποχωρήσει από τις συστημικές τράπεζες έως τα τέλη του 2022.

Μονά-ζυγά, λοιπόν, υπέρ των τραπεζών, οι οποίες μπορούν να κάνουν τρελό φαγοπότι με το αζημίωτο, αφού ο ελληνικός λαός καλύπτει τα σπασμένα τους και οι δανειολήπτες υφίστανται τον οδοστρωτήρα των πλειστηριασμών σε όλο και μεγαλύτερα κύματα και από όλες τις κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα το έκτρωμα του πτωχευτικού νόμου της σημερινής κυβέρνησης.

Αφού τους ανεχόμεθα, καλά να πάθουμε!

Άρης Δημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας