Πρωτοποριακή μέθοδος εφαρμόστηκε στο νοσοκομείο της Ρόδου

980
νοσοκομείο

Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Μάριο Γεωργανά εκτέλεσε με επιτυχία διαδερμική Κρυοκατάλυση οστικής επώδυνης μεταστατικής εστίας σε ογκολογικό ασθενή.

Πρόκειται για πρωτοποριακή μέθοδο, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περιφερειακό Νοσοκομείο, γεγονός που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ελπίδες αλλά και νέα ιατρικά δεδομένα για το Νοσοκομείο της Ρόδου και τη δυναμική του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» ο επεμβατικός ακτινολόγος κος Μάριος Γεωργανάς, τη  χρήση της απεικόνισης προσδιορίστηκε η ακριβής θέση της λυτικής βλάβης. Ακολούθησε καθετηριασμός του παθολογικού ιστού με ειδικές κοίλες βελόνες δια των οποίων διοχετεύτηκε θερμικά αγώγιμο αέριο σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία (-40°C) με τη χρήση γεννήτριας με ειδικό αλγόριθμο.

Στο πέρας της επέμβασης επετεύχθη ολική καταστροφή του όγκου και σημαντική υποχώρηση του πόνου. Την επιστημονική ομάδα συμπλήρωναν οι Θ. Τσολερίδης Αναισθησιολόγος, Δ. Ματθαίος, Μ.Παρασκευά – Ογκολόγοι, οι Γ. Κετσετζή, Φ. Καζούλη-Τεχνολόγοι.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας κ. Μάριος Γεωργανάς

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας κ. Μάριος Γεωργανάς

Η διαδερμική Κρυοκατάλυση-πηξία αποτελεί μια από τις μεθόδους διαδερμικής κατάλυσης που γίνονται είτε με υψηλή θερμoκρασία όπως οι Ραδιοσυχνότητες (Radiofrequency Ablation-RFA), Μικρoκύμματα (Μicrowaves-MW), Λεϊζερ (Laser-LA) είτε με χαμηλή θερμοκρασία Κρυοακατάλυση (Cryoablation-CA) και στοχεύουν στην ολική καταστροφή του όγκου μερικές φορές σε συνδυασμό με εκλεκτικό χημειοεμβολισμό αλλά και στη δραστική μείωση του πόνου 68-100%.

Ανάλογα με τη μέθοδο γίνεται με τη χορήγηση τοπικής αναλγησίας ή μέθης και ο ασθενής εξέρχεται μετά από νοσηλεία 24 ωρών.

Η διαδερμική Κρυοκατάλυση καταστρέφει τον παθολογικό ιστό ψύχοντάς τον σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες με τον σχηματισμό παγοκρυστάλλων που καταλύουν τις μεμβράνες των κυττάρων, μπλοκάρουν τον μεταβολισμό τους, μεταβάλλουν την αιμάτωσή τους προκαλώντας πήξη και ισχαιμία και τελικά την απόπτωση και τον θάνατό τους.

Οι κυριότερες εφαρμογές της μεθόδου είναι οι κακοήθεις συμπαγείς όγκοι σε πνεύμονα, νεφρό, το ήπαρ, μαστό και οστά. Εκτελείται από ειδικό Επεμβατικό Ακτινόλογο.

Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση αποτελεί την που γίνεται σε επαρχιακό νοσοκομείο με πρωτοπόρα τα Πανεπιστημιακά Νοσηλευτικά Ιδρύματα  Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή στον τόπο μας.
Αρωγός στην συλλογική αυτή προσπάθεια  ο Διοικητής του Γ.Ν. Ρόδου Γ.Ρουμάνης που υιοθέτησε το όλο εγχείρημα.

 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου κος Γρηγόρης Ρουμάνης «επιστημονική ομάδα με επικεφαλή τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Μ. Γεωργανά εκτέλεσε με επιτυχία διαδερμική κρυοκατάλυση οστικής επώδυνης μεταστατικής εστίας σε ογκολογικό ασθενή.

Με την επέμβαση επετεύχθη ολική καταστροφή του κακοήθους ιστού και σημαντική υποχώρηση του πόνου.

Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν ιατροί του Γ.Ν. Ρόδου (ογκολόγοι – αναισθησιολόγοι) και  τεχνολόγοι”.

 

*Πηγή: rodiaki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας