Επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Μάριο Γεωργανά εκτέλεσε με επιτυχία διαδερμική Κρυοκατάλυση οστικής επώδυνης μεταστατικής εστίας σε ογκολογικό ασθενή.
Πρόκειται για πρωτοποριακή μέθοδο, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε περιφερειακό Νοσοκομείο, γεγονός που εκ των πραγμάτων δημιουργεί ελπίδες αλλά και νέα ιατρικά δεδομένα για το Νοσοκομείο της Ρόδου και τη δυναμική του.
Όπως εξήγησε μιλώντας στη «ΡΟΔΙΑΚΗ» ο επεμβατικός ακτινολόγος κος Μάριος Γεωργανάς, τη χρήση της απεικόνισης προσδιορίστηκε η ακριβής θέση της λυτικής βλάβης. Ακολούθησε καθετηριασμός του παθολογικού ιστού με ειδικές κοίλες βελόνες δια των οποίων διοχετεύτηκε θερμικά αγώγιμο αέριο σε εξαιρετικά χαμηλή θερμοκρασία (-40°C) με τη χρήση γεννήτριας με ειδικό αλγόριθμο.
Στο πέρας της επέμβασης επετεύχθη ολική καταστροφή του όγκου και σημαντική υποχώρηση του πόνου. Την επιστημονική ομάδα συμπλήρωναν οι Θ. Τσολερίδης Αναισθησιολόγος, Δ. Ματθαίος, Μ.Παρασκευά – Ογκολόγοι, οι Γ. Κετσετζή, Φ. Καζούλη-Τεχνολόγοι.
Ανάλογα με τη μέθοδο γίνεται με τη χορήγηση τοπικής αναλγησίας ή μέθης και ο ασθενής εξέρχεται μετά από νοσηλεία 24 ωρών.
Η διαδερμική Κρυοκατάλυση καταστρέφει τον παθολογικό ιστό ψύχοντάς τον σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες με τον σχηματισμό παγοκρυστάλλων που καταλύουν τις μεμβράνες των κυττάρων, μπλοκάρουν τον μεταβολισμό τους, μεταβάλλουν την αιμάτωσή τους προκαλώντας πήξη και ισχαιμία και τελικά την απόπτωση και τον θάνατό τους.
Οι κυριότερες εφαρμογές της μεθόδου είναι οι κακοήθεις συμπαγείς όγκοι σε πνεύμονα, νεφρό, το ήπαρ, μαστό και οστά. Εκτελείται από ειδικό Επεμβατικό Ακτινόλογο.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο διοικητής του Νοσοκομείου της Ρόδου κος Γρηγόρης Ρουμάνης «επιστημονική ομάδα με επικεφαλή τον Επεμβατικό Ακτινολόγο Μ. Γεωργανά εκτέλεσε με επιτυχία διαδερμική κρυοκατάλυση οστικής επώδυνης μεταστατικής εστίας σε ογκολογικό ασθενή.
Με την επέμβαση επετεύχθη ολική καταστροφή του κακοήθους ιστού και σημαντική υποχώρηση του πόνου.
Στην επιστημονική ομάδα συμμετείχαν ιατροί του Γ.Ν. Ρόδου (ογκολόγοι – αναισθησιολόγοι) και τεχνολόγοι”.
*Πηγή: rodiaki.gr