Πρωτομαγιά: Να ζωογονήσουμε ένα μεγάλο σύγχρονο εργατικό κίνημα και να επαναθεμελιώσουμε ένα νέο συνδικαλισμό

2156

Η Εργατική Πρωτομαγιά λένε και σωστά, ότι σπάνια στη χώρα μας παρουσιάζει μεγάλη μαζικότητα στις εργατικές συγκεντρώσεις.

Είναι αρκετοί-όμως- που θεωρούν ότι η φετινή πρωτομαγιά την Τρίτη, αν δεν κάνει την έκπληξη, μπορεί, όμως, παρά τις δυσκολίες για πολυήμερη έξοδο, να τιμηθεί με συγκεντρώσεις και πορείες που να σηματοδοτούν νέα επίκαιρα ελπιδοφόρα δείγματα σε μια πορεία ανάκαμψης του εργατικού κινήματος στη χώρα μας.

Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η χώρα χρειάζεται να ενταφιάσει βαθιά ένα παλιό παρηκμασμένο συνδικαλισμό και κυρίως το εξωνημένο κυβερνητικό-εργοδοτικό μνημονιακό ηγετικό κομμάτι του, το οποίο διαδραματίζει ένα προδοτικό ρόλο ταφόπετρας των εργατικών-λαϊκών συμφερόντων.

Είναι επίσης σαφές ότι ο προδοτικός ρόλος και η και εξ’ αυτού του λόγου  κρίση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών όλα αυτά τα χρόνια άφηνε το περιθώριο στις ταξικές – αγωνιστικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να μπουν μπροστά και να πάρουν αυτές τα ηνία των εργατικών αγώνων. Αντί γι’ αυτό, όμως, τόσο η υποταγή σε διασπαστικές και γραφειοκρατικές λογικές, όσο και ο σεχταρισμός, άφησαν χώρο στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες να διατηρήσουν το ρόλο τους και να αναπαραχθούν. Σε όλη αυτή την συνδικαλιστική παθογένεια πρέπει να μπει ένα τέλος.

Επομένως, είναι κάτι παραπάνω από σαφές και αναγκαίο να πειραματιστούμε πάνω σε ένα νέο σύγχρονο συνδικαλισμό και σε ένα συνδικαλιστικό κίνημα, που θα πατάνε γερά στο έδαφος των πραγματικών προβλημάτων και της συνθετότητας του κόσμου της εργασίας, ενώ θα προσεγγίζουν με έναν ουσιαστικό τρόπο τις ιδιαιτερότητες των διάφορων τμημάτων του μισθωτού χώρου και θα αποτυπώνουν ένα ταξικό προσανατολισμό στην πράξη, μακριά από υποκειμενικές ακροβασίες, από λεκτικούς βερμπαλισμούς και την εύκολη συνθηματολογία των υπεκφυγών.

Όλοι/ες καλούμαστε να δώσουμε το παρών στις συγκεντρώσεις και πορείες της φετινής Πρωτομαγιάς με το μυαλό και την καρδιά μας στραμμένα πάνω στις απαιτήσεις της εποχής μας για ένα καινούργιο ηγεμονικό ρόλο της σύγχρονης εργατικής τάξης, για ένα νέο εργατικό κίνημα και ένα σύγχρονο αξιόπιστο ταξικό συνδικαλισμό των καιρών μας.

Τα κεντρικά αιτήματα της περιόδου ενάντια στον αμερικανονατοϊκό και ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό και ενάντια στον πόλεμο.

Τα μεγάλα αιτήματα για ακύρωση των μνημονίων, όποια μορφή και αν έχουν, και της λιτότητας καθιστούν πιο αναγκαία και πιο επίκαιρα από ποτέ να σκεφτούμε πως θα ξεπεράσουμε την δογματική προσκόλληση σε αποτυχημένα στερεότυπα του πρόσφατου παρελθόντος, που καθήλωναν και καθηλώνουν την ζωογόνηση των εργατικών αγώνων και ενός μαζικού αντιπροσωπευτικού συμμετοχικού και ζωντανού συνδικαλιστικού κινήματος.

Με αφετηρία, λοιπόν, τις πρωτομαγιάτικες εργατικές κινητοποιήσεις μπορούμε και πρέπει να προβληματιστούμε και να εργαστούμε σχεδιασμένα, μεθοδικά, επίμονα και σκληρά για την αναζωογόνηση, την ταξική ανασυγκρότηση και επαναθεμελίωση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και για την ανάκτηση της αγωνιστικής αξιοπιστίας του, ώστε να το σέβονται οι εργαζόμενοι και να το φοβούνται οι ταξικοί του αντίπαλοι.

Να προβληματιστούμε και να εργαστούμε πρώτα απ’ όλα για τη δημοκρατική και αγωνιστική αναζωογόνηση της λειτουργίας και δράσης των πρωτοβάθμιων σωματείων, ως βασικό κύτταρο του συνδικαλιστικού κινήματος. Για την ένταξη στα παραδοσιακά σωματεία, αλλά και σε νέες μορφές και σχήματα οργάνωσης και δράσης, των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να ασχολούμαστε πολύ περισσότερο με τα προβλήματά τους, των εργαζομένων “χωρίς φωνή” (ενοικιαζομένων, εργολαβικών, ελαστικά απασχολουμένων) και των νέων εργαζομένων. Για την ενίσχυση των συντονισμών πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, κυρίως όμως, για τη διεύρυνση της συμμετοχής και απεύθυνσής τους στην εργατική βάση.

Να εργαστούμε επίσης, για την προώθηση συντονισμού των εργαζομένων με τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, καθώς και τη νεολαία, για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας, με στόχο την ακύρωση της λιτότητας, των μνημονιακών ρυθμίσεων κάθε μορφής και μια μεγάλη προοδευτική ανατροπή, που θα εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα επαναθεμελίωσης της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας