Προτείνουν τη μετονομασία της Κριμαίας στο αρχαιοελληνικό «Ταυρίδα»

2513
κριμαίας

Μπορεί η Ελλάδα, δυστυχώς μαζί με την Τουρκία, να μην αναγνωρίζει την Κριμαία και να επιβάλλει βαριές κυρώσεις σε βάρος της, οι οποίες να σημειώσουμε ότι πλήττουν και την ευημερούσα και ισχυρή, συνταγματικά αναγνωρισμένη και με εκπροσώπηση στο Τοπικό Κοινοβούλιο, ελληνική μειονότητα στην Χερσόνησο.

Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση και ο λαός της Κριμαίας, στην πλειοψηφία τους Ρώσοι, επιθυμούν διακαώς να αναδείξουν τις βαθιές ελληνικές ρίζες της Χερσονήσου και να αναπτύξουν καλές και στενές σχέσεις με την Ελλάδα και για αυτό και για πολλούς άλλους λόγους, δεν επιθυμούν το σημερινό όνομα της πατρίδας τους το τουρκο-ταταρικό όνομα Κριμαία αλλά το αρχαιοελληνικό όνομα της Χερσονήσου, που στα αρχαία χρόνια και μέχρι πρόσφατα, ονομαζόταν από τους αρχαίους έλληνες αποίκους Ταυρίδα.

Ταυρίδα ή Χερσόνησος Ταυρική ήταν το όνομα της Κριμαίας κατά την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας και πλέον επανέρχεται στη δημόσια συζήτηση, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Γκ. Μουράτοφ.

Την μετονομασία της Κριμαίας σε «Δημοκρατία Κριμαίας – Ταυρίδας» αντιμετωπίζει θετικά η τοπική κυβέρνηση, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού Γκεόργκι Μουράτοφ, ο οποίος είναι και μόνιμος αντιπρόσωπος στην Προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στην εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta».

Ταυρίδα ή Χερσόνησος Ταυρική ήταν το όνομα της Κριμαίας κατά την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τις ρωσικές αρχές μετά την ένταξή της στη Ρωσία το 1783. Η χερσόνησος ονομαζόταν έτσι μέχρι τη δεκαετία του 1920 και μετά μετονομάστηκε σε Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Κριμαίας.

Η σύγχρονη ονομασία «Κριμαία» χρησιμοποιείται ευρέως μετά τον 13ο αιώνα και προέρχεται πιθανότατα από το όνομα της πόλης Κιρύμ, η οποία, μετά τη Μογγολική εισβολή στη βόρεια ακτή της Μαύρης Θάλασσας, έγινε η κατοικία του κυβερνήτη της Χρυσής Ορδής.

Η πρόταση για συμπερίληψη της αρχαίας ονομασίας της Χερσονήσου, ανήκει στον επικεφαλής της Περιφερειακής Εθνικο-πολιτιστικής «Αυτονομίας των Ελλήνων της Δημοκρατίας της Κριμαίας “Ταυρίδα”» Ιβάν Σόνους.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κριμαίας χαρακτήρισε «σημαντική πρωτοβουλία» την πρόταση των Ελλήνων της χερσονήσου, προτείνοντας να γίνει ευρεία συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, στο Κρατικό Συμβούλιο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει γενικότερή υποστήριξη στο αίτημα.

Ήδη έχουν διατυπωθεί δημόσια πολλές αντιδράσεις στο θέμα μετονομασίας της χώρας, που από το 2014 αποτελεί -παρά τις διεθνείς αντιδράσεις- τμήμα της ρωσικής επικράτειας, μετά από δημοψήφισμα του ντόπιου πληθυσμού.

«Ταυρίδα, είναι καθαρό ελληνικό όνομα. Όπως είναι η Σεβαστούπολη, η Θεοδοσία, το Κέρτς-Κέρας (αρχαίο Παντικάπαιον), η Ευπατορία– είναι όλες ελληνικές πόλεις! Ενώ η ονομασία Κριμαία- Κριμ, είναι καθαρά τατάρικη» είχε δηλώσει παλαιότερα βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, ανακοινώνοντας πως θα ξεκινήσει ενέργειες προκειμένου να προχωρήσει η μετονομασία της Κριμαίας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας