Προκλητικότατα τα τουρκικά ΜΜΕ: Έλληνες δεν τολμούν να πλησιάσουν τα Ίμια

827
ίμια

Οι προκλήσεις των τουρκικών ΜΜΕ έχουν αρχίσει να είναι άκρως ανησυχητικές. Τηλεγράφημα του τουρκικού πρακτορείου ΙΗΑ (το οποίο έχουν αναπαράγει σχεδόν όλα τα τουρκικά ΜΜΕ), αναφέρει ότι «η τουρκική ακτοφυλακή, δεν αφήνει ούτε πουλί να πετάξει στα Ιμια και συνεχίζει αδιάκοπα την 24ωρη παρακολούθηση της περιοχής».

Και σημειώνει προκλητικά: «Την τελευταία λέξη στις βραχονησίδες Ίμια, που αποτελεί το σημείο τριβής ανάμεσα στις δύο χώρες εδώ και 25 χρόνια, την έβαλε η Τουρκία. Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβιάζουν εδώ και χρόνια τα τουρκικά χωρικά ύδατα, για μήνες δεν περνούν καν από τα Ίμια».

 

Το τουρκικό πρακτορείο, επαναλαμβάνοντας συνεχώς τις ίδιες φράσεις και δείχνοντας και φωτογραφίες των Ιμίων χωρίς ίχνος ελληνικής στρατιωτικής παρουσίας δίπλα τους, αναφέρει συγκεκριμένα:

«Συνεχίζει να επικρατεί ησυχία στις βραχονησίδες Ίμια, που είναι 3 μίλια μακριά από τη συνοικία Γκιουμουσλούκ της Αλικαρνασσού. Από όταν εγκαταστάθηκε στρατιωτική βάση στο νησί Τσαβούς, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 μίλι από τις βραχονησίδες Ίμια, οι Έλληνες στρατιώτες δεν μπορούν πλέον να παραβιάζουν τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Οι Έλληνες στρατιώτες που παραβίαζαν κάθε μέρα τα τουρκικά χωρικά ύδατα επί 25 συναπτά έτη, τώρα φαίνεται ότι δεν περνούν καν από την περιοχή μετά τη στρατιωτική βάση στο Τσαβούς. Οι Έλληνες στρατιώτες εδώ και περίπου τρεις μήνες δεν περνούν καν από την περιοχή και παρακολουθούν μόνο τις βραχονησίδες Ίμια από την Καλόλιμνο. Γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια ένα σκάφος της ακτοφυλακής κάνει επί 24ώρου βάσεως περιπολία και, όπως αναφέρεται, εμποδίζει τους παράνομους μετανάστες».

Νέοι λεονταρισμοί Άγκυρας: Καμιά ανοχή σε μονομερείς ενέργειες στην Αν. Μεσόγειο

Το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο επιμένει να δυναμιτίζει η Άγκυρα με συνεχείς απειλές προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά το γεγονός ότι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως οι τουρκικές απειλές θα μείνουν στα λόγια και πως προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση και εντυπωσιασμό της τουρκικής κοινής γνώμης, ο υπουργός Ενέργειας θέλησε να μιλήσει για μονομερείς ενέργειες στις οποίες «δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή».

Αναφερόμενος στις γεωτρήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «εμείς έχουμε πει ότι δεν είναι αποδεκτά τα μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο», εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει το πρόγραμμά της.

«Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας θα συνεχίσει τις εργασίες που έχει εξαγγείλει είτε στο πλαίσιο των αδειοδοτήσεων της ιδίας είτε στο πλαίσιο της αδειοδότησης που έχει πάρει από την «ΤΔΒΚ» πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως μέσα σε μία βδομάδα θα πάρει το δρόμο για την Τουρκία και το δεύτερο γεωτρύπανο DeapSea-1 που αγόρασε η Άγκυρα. «Όταν το φέρουμε και αυτό, σχεδιάζουμε και τα δύο πλοία μας να κάνουν από δύο γεωτρήσεις, τουλάχιστον το χρόνο» ανέφερε.

Νωρίτερα, για το γεωπολιτικό «σκάκι» που παίζεται στην Αν. Μεσόγειο νέες αιχμές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας άφησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, παρουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, για την ολοκλήρωση σημαντικής φάσης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως «οι αποφάσεις των χωρών για το πώς θα αποκτήσουν φυσικό αέριο σύμφωνα με τις δικές τους συνθήκες πρέπει να γίνονται σεβαστές».

«Η πίεση, η οποία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και τους εμποδίζει να υπηρετούν τους πολίτες τους, δεν θα ωφελήσει κανέναν» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με την Hurriyetdailynews.

Όπως καθίσταται πλέον σαφές, το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, τόσο για τις εξελίξεις στην περιοχή σχετικά με τις γεωτρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν όσο και με τα αποτελέσματα των ερευνών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας