Προκλητικός ο υπ. Δικαιοσύνης Τουρκίας: Η Ελλάδα έχει γίνει τόπος συγκέντρωσης εγκληματιών

1781

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ έστειλε επιστολή στον Σταύρο Κοντονή μετά την απόφαση για τον έναν εκ των οχτώ Τούρκων αξιωματικών.
«Τόπο συγκέντρωσης εγκληματιών» χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης με αφορμή την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μια ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ έστειλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του Σταύρο Κοντονή για την απόφαση σχετικά με τον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim.
Στην επιστολή του ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι τα δύο χρόνια μετά το πραξικόπημα τα πιο κορυφαία στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης (σ.σ. αναφέρεται στην οργάνωση FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν) έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα ή έχουν περάσει παράνομα στην Ελλάδα ή έχουν προσπαθήσει να περάσουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει γίνει κέντρο συγκέντρωσης εγκληματιών».
Όπως γράφει στην επιστολή, σύμφωνα με το Anadolu, η Ελλάδα έχει καταδικάσει την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά στη συνέχεια προστάτευσε τους «τρομοκράτες» ρίχνοντας σκιά στην αλληλεγγύη Ελλάδας-Τουρκίας.
Ο κ. Γκιουλ ζητά επίσης την απέλαση των «τρομοκρατών» στην Τουρκία γράφοντας προς τον Σταύρο Κοντονή ότι «αναμένω να λάβετε πρωτοβουλίες απέλασης των τρομοκρατών που δεν θα πρέπει να προστατεύονται πουθενά στον κόσμο».
«Αυτό πρέπει να κάνει κάθε ευνομούμενου κράτος. Πιστεύω ότι κανείς από τους δύο μας δεν θέλει αυτό να μείνει ανοιχτή πληγή ανάμεσα στους λαούς μας» καταλήγει ο Τούρκος υπουργός.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα μας «ασφαλές λιμάνι για τους εχθρούς της Τουρκίας». Μιλώντας σε δημοσιογράφους και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, ο κ. Γιλντιρίμ σημείωσε ότι οι εχθροί της Τουρκίας βλέπουν την Ελλάδα σαν «ασφαλές λιμάνι», προσθέτοντας ότι η στάση της Ελλάδας απέναντι σε άτομα που η Άγκυρα τα αντιμετωπίζει ως οπαδούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016, πλήττει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Γιλντιρίμ χαρακτήρισε επίσης «απαράδεκτο να προστατεύονται από την Ελλάδα» άνθρωποι που συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς οι σχέσεις μεταξύ Άγκυρας, Αθηνών των γειτόνων και των συμμάχων ντου ΝΑΤΟ έχουν δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση της Τουρκίας είχε έρθει με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ που σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Παρά τους ισχυρισμούς ότι απελευθερώθηκε με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, αυτή η απόφαση έδειξε ότι δεν λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα για έναν προδότη που συμμετείχε σε απόπειρα πραξικοπήματος και για μία ακόμα φορά δείχνει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που προστατεύει πραξικοπηματίες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας