Προκλήσεις του Τούρκου υφΥΠΕΞ στη Θράκη-Κομοτηνή κεντρική πόλη «τουρκικής» μειονότητας

470
Κομοτηνή κεντρική πόλη «τουρκικής» μειονότητας

Ήρθε στην Ελλάδα για να προκαλέσει, ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος με εντολή του Ερντογάν πραγματοποιεί, από χθες, ιδιωτική επίσκεψη στη χώρα, εγείροντας θέμα «τουρκικής» μειονότητας και κάνοντας λόγο για «Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Ο Κιράν, ξεκίνησε την επίσκεψή του, στη Θράκη,  από την Κομοτηνή, όπου έφτασε νωρίς το απόγευμα και παραχώρησε συνέντευξη, επιλεκτικά σε μέσα ενημέρωσης της αρεσκείας του.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σε υπαίθριο χώρο του τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής, για την οποία έλαβαν πρόσκληση μονάχα οι ανταποκριτές του τουρκικού εθνικού δικτύου TRT, του κρατικού πρακτορείου Anadolu και των μειονοτικών ΜΜΕ της Θράκης.

Κανένα ελληνικό μέσο δεν επετράπη να παρακολουθήσει τη συνέντευξη Τύπου του Τούρκου αξιωματούχου, που σύμφωνα με την εφημερίδα της Κομοτηνής «Φωνή της Ροδόπης» ολοκληρώθηκε σε μόλις δέκα λεπτά της ώρας και θύμιζε περισσότερο «διάγγελμα, παρά συνέντευξη Τύπου».

«Τούρκοι της Δυτικής Θράκης»

Αρχικά ο Κιράν μετέφερε τους χαιρετισμούς του Ερντογάν και του Τσαβούσογλου στους -όπως είπε- «Τούρκους της Δυτικής Θράκης» και στη συνέχεια, εκτόξευσε κατηγορίες προς την Ελλάδα, δηλώνοντας πως ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί την παραβίαση των δικαιωμάτων της μειονότητας: «Το πρόβλημα των ομογενών μας είναι πρόβλημά μας» είπε και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θεωρεί τη μειονότητα γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα παραμείνει σιωπηλή απέναντι «στην παραβίαση και τη διάβρωση των δικαιωμάτων της ‘Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης’». 

Ο τούρκος υφυπουργός εξωτερικών, κατηγόρησε την Ελλάδα για «άρνηση της εθνικής ταυτότητας και περιορισμό των ελευθεριών» της μειονότητας, «με διάφορα πρόσχημα που επηρεάζουν αρνητικά τις διμερείς σχέσεις».

«Ακούσαμε τα προβλήματα των ‘Τούρκων της Δυτικής Θράκης’. Οι απόψεις των εκπροσώπων της μειονότητας είναι εξαιρετικά σημαντικές για εμάς. Ήταν μια παραγωγική συνάντηση», είπε και ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί και τον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Ισχυρίστηκε ότι ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων μειώνεται συνεχώς και ότι υπάρχουν προβλήματα στην εκλογή των επιτροπών.

Μάλιστα, έφτασε στο αποκορύφωμα της προκλητικότητας ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία έχει ικανοποιήσει πολλές απαιτήσεις της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης και κάλεσε την Ελλάδα να πράξει το ίδιο…

Θέλει και τζαμί στη Θεσσαλονίκη

Σε ότι αφορά την πρωινή επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι δεν υπάρχει τζαμί στη πόλη και έκανε συστάσεις στην Ελλάδα να επιληφθεί του θέματος! «Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Θεσσαλονίκη, είδα παλιές φωτογραφίες της πόλης. Είδα τους μιναρέδες που κοσμούσαν την πόλη εκείνη την εποχή από τις φωτογραφίες. Δυστυχώς, αυτή η εικόνα δεν υπάρχει σήμερα. Δεν υπάρχει καν τζαμί στη Θεσσαλονίκη σήμερα», ανέφερε.

Οι προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα social media, ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή της άφιξης του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επισκέφθηκε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ και το Γενί Τζαμί.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter, από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε: «Συναντήθηκα με εκπροσώπους της Τουρκικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης. Πιέσεις, περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας κατά των ανθρώπων μας είναι απαράδεκτες. Είμαστε πάντα κοντά στους δικούς μας ανθρώπους που διατηρούν την ταυτότητα και τη θρησκεία τους απέναντι σε κάθε αντιξοότητα. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας στους δικούς μας ανθρώπους στην Ελλάδα από το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας μας. Εργαζόμαστε ώστε να είμαστε πρωτοπόροι στην ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας, υπό το μότο “ειρήνη στο σπίτι μας, ειρήνη στον κόσμο”».

Φτάνοντας στην Κομοτηνή ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόξενο κ. Μουράτ Ομέρογλου και τους ψευδομουφτήδες Κομοτηνής, κ. Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ.

Σε δήλωσή του μπροστά στο προξενείο ανέφερε πως «είμαστε στην Κομοτηνή, μία από τις πιο σημαντικές πόλεις της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Σήμερα ο κ. Κιράν θα επισκεφθεί την Ξάνθη και αργότερα το Διδυμότειχο από όπου οδικώς θα επιστρέψει στην Τουρκία.

Αποστωμοτική απάντηση από το ελληνικό ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ως  απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών.

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στις διεθνείς της υποχρεώσεις, πλήρως σεβόμενη το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο αποτελεί πυξίδα της εξωτερικής της πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζει τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία αναγνωρίζει την ύπαρξη θρησκευτικής Μουσουλμανικής μειονότητας στην Θράκη.

Η Μουσουλμανική Μειονότητα, η οποία ευημερεί, αριθμεί περίπου 120.00 κατοίκους, Έλληνες πολίτες. Στην περιοχή αυτή λειτουργούν σήμερα 127 μειονοτικά σχολεία, καθώς και 260 τεμένη.

Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας