Προκαλεί η Άγκυρα: Επιθέσεις τούρκων στον Συριακό στρατό του Ασαντ

952
τούρκων

Νέα τροπή μπορούν να πάρουν οι εξελίξεις στην Συρία με αφετηρία τις αναίτιες επιθέσεις του τούρκικου στρατού στον στρατό του Άσαντ, εφ’ όσον αυτές οι τουρκικές προκλήσεις συνεχιστούν. Τι θα κάνει τότε η Ρωσία;

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών είναι οι πρώτες από τις 9 Οκτωβρίου που άρχισε η τουρκική επίθεση. Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας -μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρησή τους- οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG εξακολουθούν να μην έχουν αποσυρθεί πλήρως.

«Σφοδρές μάχες» διεξάγονται ξανά στη βόρεια Συρία, αυτή τη φορά ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού και αυτές της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, οι δυνάμεις της Άγκυρας έβαλαν στόχο με πυρά πυροβολικού τα στρατεύματα του συριακού καθεστώτος και από το πρωί γίνονται «μάχες με πολυβόλα», κοντά στο χωριό Αλ-Ασαντίγια, πλησίον των συροτουρκικών συνόρων.

Η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, με στόχο -σύμφωνα με την Άγκυρα- να εκδιωχθούν οι κουρδικές δυνάμεις από τη «ζώνη ασφαλείας».

Πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για αποχώρηση των Κούρδων

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας -μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την αποχώρησή τους- οι δυνάμεις της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας YPG εξακολουθούν να μην έχουν αποσυρθεί πλήρως από μια λωρίδα γης στη βορειοανατολική Συρία από την οποία η Άγκυρα λέει πως πρέπει να φύγουν.

Βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε πριν από μία εβδομάδα ανάμεσα στους προέδρους της Τουρκίας και της Ρωσίας, σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατιωτική αστυνομία θα απομακρύνουν όλες τις δυνάμεις των YPG και τα όπλα τους από μια λωρίδα εδάφους 30 χιλιομέτρων νότια των συροτουρκικών συνόρων μέχρι τις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα.

Μετά την προθεσμία αυτή, οι ρωσικές και οι τουρκικές δυνάμεις θα αρχίσουν να περιπολούν από κοινού σε μια πιο στενή λωρίδα γης 10 χιλιομέτρων από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Η συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στο Σότσι και ενίσχυσε την ήδη υφιστάμενη κατάπαυση του πυρός, συνήφθη με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και σταμάτησε την τουρκική επίθεση που διεξάγεται με την ονομασία «Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης» στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της YPG.

«Φαίνεται πως η τρομοκρατική οργάνωση YPG εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή της Επιχείρησης Πηγή Ειρήνης» δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Σαμπάχ ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

«Αυτή η μάχη (εναντίον της τρομοκρατίας) δεν τελείωσε. Γνωρίζουμε ότι δεν θα τελειώσει».

Οι κοινές περιπολίες

Ερωτηθείς σχετικά με τις κοινές περιπολίες με τις ρωσικές δυνάμεις που σχεδιάζονται στην περιοχή των συνόρων, ο Ακάρ δήλωσε πως «οι κανόνες εμπλοκής, το ζήτημα ποια οχήματα θα χρησιμοποιηθούν, οι αρχές και οι οδηγίες δεν έχουν ακόμη καθορισθεί».

Ο Ακάρ πρόσθεσε πως εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 1.000 μαχητές της YPG στη μεθοριακή πόλη Μάνμπιτζ και άλλοι 1.000 στη γειτονική Τελ Ριφάτ. Αυτές οι δύο πόλεις βρίσκονται δυτικά της λωρίδας εδάφους που η Τουρκία θέλει να μετατρέψει σε «ασφαλή ζώνη», όμως οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να απομακρύνουν και από αυτές τις δυνάμεις της πολιτοφυλακής YPG.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας