Προκάλυμμα από τα ισραηλινά F-16 για την κατάρριψη του ρώσικου αεροπλάνου IL-20

1329
κατάρριψη

Το ρωσικό IL-20 καταρρίφθηκε από συριακό πύραυλο αφού χρησιμοποιήθηκε από ισραηλινά F-16 ως προκάλυμμα κατά τη διάρκεια επίθεσης

Ο ρωσικός στρατός λέει ότι μια ισραηλινή επιδρομή στην Συρία προκάλεσε μια αλυσίδα γεγονότων  που οδήγησαν στην κατάρριψη του αεροσκάφους IL-20 από ένα συριακό πύραυλο S-200 αέρος-εδάφους.

Η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει αναλόγως.

Την Δευτέρα το βράδυ, τέσσερα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 επιτέθηκαν σε στόχους στην Λατάκεια της Συρίας, προσεγγίζοντας από την Μεσόγειο, αναφέρει δήλωση του ρωσικού υπουργείου άμυνας (την Τρίτη).

Τα ισραηλινά μαχητικά προσέγγισαν από χαμηλό υψόμετρο και ¨δημιούργησαν μια επικίνδυνη κατάσταση για άλλα αεροσκάφη και πλοία που βρίσκονται στην περιοχή”, αναφέρει η δήλωση.

Ο στρατός είπε ότι η γαλλική φρεγάτα “Auvergne”, όπως και ένα ρωσικό αεροσκάφος IL-20 ήταν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης.

“Οι ισραηλινοί πιλότοι χρησιμοποίησαν το ρωσικό αεροσκάφος ως προκάλυμμα και με τη διάταξη που δημιούργησαν, το κατέστησαν στόχο της συριακής αεράμυνας.

Κατά συνέπεια, το IL-20, που γίνεται πιο εύκολα διακριτό από τα συστήματα ραδιοανίχνευσης, καταρρίφθηκε από ένα πύραυλο του συστήματος S-200“, ανέφερε η δήλωση, προσθέτοντας ότι, ως αποτέλεσμα, πέθαναν 15 μέλη των ρωσικών στρατιωτικών υπηρεσιών.

Χάρτης του συμβάντος της 17ης Σεπτεμβρίου που δόθηκε από το ρωσικό υπουργείο άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο είπε ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να γνωρίζουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος βρισκόταν στην περιοχή, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να προβούν σε αυτή την “πρόκληση”.

Το Ισραήλ επίσης δεν προειδοποίησε εκ των προτέρων την Ρωσία για την σχεδιαζόμενη επιχείρηση.

Η προειδοποίηση ήρθε ένα λεπτό πριν αρχίσει η επίθεση, γεγονός που δεν άφησε χρόνο στο ρωσικό αεροσκάφος να μετακινηθεί σε ασφαλή περιοχή”, ανέφερε η δήλωση.

Η δήλωση δίνει μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων από τις προηγούμενες αναφορές του ρωσικού στρατού, που έλεγαν ότι τα μέλη του πληρώματος ήταν 14.

Επίσης ανέφερε ότι η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη.

Νεώτερη ενημέρωση ανέφερε ότι συντρίμμια του αεροπλάνου που καταρρίφθηκε βρέθηκαν περίπου 27 km από τις ακτές της Λατάκεια.

Η ομάδα έρευνας περισυνέλεξε κάποια μέλη πτωμάτων, προσωπικά αντικείμενα του πληρώματος και συντρίμμια του αεροσκάφους.

Το Ισραήλ δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις αναφορές τις σχετικές με την αεροεπιδρομή στην Συρία, γεγονός που συνάδει με την συνήθη πολιτική του για τέτοια θέματα.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι νωρίτερα παραδέχθηκαν ότι έχουν διεξαχθεί εκατοντάδες αεροεπιδρομές στη Συρία κατά το παρελθόν.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι παρεμβάσεις του είναι αναγκαίες για να αντιμετωπίσουν την παρουσία του Ιράν στην γειτονική χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας