Προθέσεις πώλησης F-35 στην Ελλάδα. Μεγαλύτερη εξάρτηση της άμυνας από ΗΠΑ

1066
πώλησης

Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των πέντε χωρών στις οποίες εξετάζεται η πώληση αμερικανικών μαχητικών F-35, σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία, αλλά και να υπογραμμίσουν την εμμονή τους στη μονομερή εξάρτηση της ελληνικής άμυνας από τη στρατιωτική τους βιομηχανία. 

Για το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε πωλήσεις μαχητικών F-35 της Lockheed Martin Corp σε πέντε νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών με τη Ρωσία, Ελλάδας, Ρουμανίας και Πολωνίας, ενημέρωσε ανώτερος αξιωματικός το αμερικανικό Κογκρέσο χθες Πέμπτη.

Σε κατάθεσή του, ο αντιναύαρχος Μαθάιας Γουίντερ, επικεφαλής της υπηρεσίας του αμερικανικού Πενταγώνου που είναι αρμόδια για το F-35, σημειώνει ότι δυνητικά, πωλήσεις του προηγμένου μαχητικού θα μπορούσαν να γίνουν στο μέλλον «στη Σιγκαπούρη, στην Ελλάδα, στη Ρουμανία, στην Ισπανία και στην Πολωνία».

Η είδηση καταγράφεται εν μέσω της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία, χώρα που συμμετέχει στη συμπαραγωγή του μαχητικού, εξαιτίας των σχεδίων της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

Οι πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ σε ξένα κράτη αυξήθηκαν 13% στα 192,3 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου, γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Νοέμβριο.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προωθεί την εκστρατεία «Buy American» («αγοράστε αμερικανικά προϊόντα»), έχει χαλαρώσει αισθητά τους περιορισμούς στις εξαγωγές και ενθαρρύνει τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στο εξωτερικό για να εξασφαλίζονται μεγαλύτερες πωλήσεις της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας