Προβοκάτσια Ερντογάν-Μετά τις πυρκαγιές δείχνει πάλι Ελλάδα για δολοφονία τούρκου πολίτη

417
Μετά τις πυρκαγιές δείχνει πάλι Ελλάδα

Πιστή στην τακτική της προβοκάτσιας και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, η Άγκυρα επιχείρησε να στρέψει τα βλέμματα προς την Ελλάδα προκειμένου να εξάγει την κρίση που βιώνει στο εσωτερικό λόγω των φονικών πυρκαγιών.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχεται πολυμέτωπα πυρά για τη διαχείριση της κρίσης που ξέσπασε στην Τουρκία τις τελευταίες ημέρες με αφορμή τις μεγάλες δασικές πυρκαγιές -οι οποίες έχουν κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, ενώ έχουν έχουν καεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα- η Άγκυρα σκαρφίστηκε υποτιθέμενο θάνατο τούρκου πολίτη στον Έβρο από ελληνικά πυρά προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Μέσω διαρροών σε τουρκικά ΜΜΕ, από αργά το βράδυ του Σαββάτου, η γείτονα έκανε λόγο για 43χρονο ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά που φέρεται να προήλθαν από την ελληνική πλευρά, κοντά στο χωριό Αντασαρχανλί της Αδριανούπολης. Κάποια εξ’ αυτών διέρρεαν πως τα πυρά προήλθαν έλληνες στρατιώτες, ενώ άλλα από άνδρες με πολιτικά ρούχα.

Έλληνες διπλωμάτες εκτιμούν ότι μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία ενός τέτοιου ισχυρισμού, καθώς στην Τουρκία μαίνονται τα τελευταία 24ωρα καταστροφικές πυρκαγιές, εξέλιξη η οποία έχει φέρει σε δεινή θέση τον τούρκο πρόεδρο και την κυβέρνησή του.

Πιστή, λοιπόν, στην τακτική της προβοκάτσιας και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας -η οποία κορυφώθηκε την άνοιξη του περασμένου έτους στον Έβρο όταν οι Τούρκοι έστηναν ψεύτικα βίντεο και διέδιδαν fake news για νεκρούς πρόσφυγες και τραυματίες στα σύνορα- η Άγκυρα επιχείρησε να στρέψει τα βλέμματα προς την Ελλάδα προκειμένου να εξάγει την κρίση που βιώνει στο εσωτερικό.

Βλέποντας ότι το αφήγημα -χωρίς καμιά απόδειξη πάντως- του Ταγίπ Ερντογάν περί δολιοφθοράς σχετικά με τα αίτια των πυρκαγιών δεν αποδίδει, η γείτονα υιοθέτησε τους ισχυρισμούς τουρκικών ΜΜΕ για νεκρό από ελληνικά πυρά, προβαίνοντας μάλιστα σε έκτακτο διάβημα, αφού εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα.

Η ελληνίδα αξιωματούχος προχώρησε, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείο Εξωτερικών, σε πλήρη διάψευση των δημοσιευμάτων, απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό τις τουρκικές αιτιάσεις.

Επεσήμανε, δε, στην τουρκική πλευρά την «υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Δολιοφθορά του PKK «βλέπει» ο Ερντογάν

Από την πρώτη στιγμή, ο τούρκος πρόεδρος έβαλε κατά των Κούρδων παρουσιάζοντας το σενάριο οι δασικές πυρκαγιές να οφείλονται σε πράξη δολιοφθοράς από μέρους του κουρδικού αυτονομιστικού αντάρτικου του PKK. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα, διέταξε την πραγματοποίηση έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της «προδοτικής ενέργειας».

Στο ίδιο κλίμα, τουρκικά ΜΜΕ αναπαράγουν τον ισχυρισμό ότι ο πρώτος ύποπτος για τις πυρκαγιές είναι το ΡΚΚ. Όπως ισχυρίζονται, η καταστροφή του περιβάλλοντος είναι μία από τις μεθόδους εκδίκησης που χρησιμοποιεί η οργάνωση, «της οποίας οι υποστηρικτές έσπευσαν να γιορτάσουν βλέποντας τη φονική φλόγα που κατάπινε δέντρα και ​​ζώα».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό δίκτυο TRT, «η Λαϊκή Ενωμένη Πολιτοφυλακή Εκδίκησης (HBIM) είναι μια οργάνωση ομάδα που συνδέεται με το PKK και ανέλαβε την ευθύνη για πυρκαγιές στο παρελθόν.

» Ενώ η οργάνωση εξαπέλυσε την πρώτη της επίθεση στην Τουρκία το 1984, υιοθέτησε τον εμπρησμό σε δασικές εκτάσεις ως στρατηγική τη δεκαετία του 1990. Η Ελλάδα, όπου εκπαιδεύτηκαν μερικοί ‘τρομοκράτες’ του ΡΚΚ, έχει επίσης μερίδιο ευθύνης στις πυρκαγιές του ΡΚΚ, καθώς η οργάνωση βάζει φωτιές σε δάση που προσελκύουν τούρκους τουρίστες».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα «η οργάνωση θεωρεί ότι οι πυρκαγιές είναι μια πράξη εκδίκησης κατά του τουρκικού κράτους».

Ανυπόστατοι ισχυρισμοί

Πάντως, οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί ισχυρισμοί υιοθετούνται, όχι μόνο από τουρκικά ΜΜΕ, αλλά και από επίσημα χείλη πρώην αξιωματούχων.

Ενδεικτικά, ο απόστρατος αντιναύαρχος Τσιχάτ Γιαγτσί (σ.σ. υποστηρικτής του σχεδίου για τη «Γαλάζια Πατρίδα»), ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο κανάλι TVNET, μίλησε για εμπρησμό από το PKK, ενώ καταφέρθηκε εναντίον της χώρας μας.

«Η πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές δεν προκλήθηκε από ατύχημα ή από αμέλεια, υπάρχει πρόθεση εδώ. Είμαστε αντιμέτωποι με την τρομοκρατία της Ελλάδας και του PKK» σημείωσε, όπως αναφέρει η Yeni Safak.

Οργή στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση, η δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης κατά της τουρκικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να περάσει αυτή τη φορά στα ψιλά, όπως αποτυπώθηκε εξάλλου και κατά την προχθεσινή περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αττάλεια.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έγινε αποδέκτης όχι μόνο αποδοκιμασιών, αλλά και… νερού, μιας και κάποιοι εκ των συγκεντρωμένων τον έβρεξαν, ενώ συνομιλούσε με πολίτες, μπροστά στις κάμερες.

Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν -σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή πολιτών- πραγματοποιούσε επίσκεψη στη Μαρμαρίδα, μια από τις περιοχές που επλήγησαν από τις μεγάλες δασικές φωτιές.

Εκεί μάλιστα, δεν δίστασε να μοιράσει στους πυρόπληκτους… τσάι, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από πολίτες και πολιτικούς.

Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, επικεφαλής του κόμματος «Πατρίδα», δήλωσε: «Πετάξατε τσάι στα κεφάλια των ανθρώπων που η καρδιά τους «καίγεται». Η κατάστασή σας δεν είναι θέμα πολιτικής, είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι της ιατρικής. Παραπέμπω αυτόν τον πρόεδρο, ο οποίος ρίχνει τσάι σε ανθρώπους των οποίων η πατρίδα καίγεται και των οποίων η καρδιά καίγεται, στους τούρκους γιατρούς».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας