Πούτιν: Οι προσπάθειες Ρωσίας, Ιράν, Τουρκίας μείωσαν τη βία στη Συρία

994
πούτιν

Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν στην Άγκυρα στο πλαίσιο της 5ης τριμερούς Συνόδου, μέρος των συναντήσεων της Αστάνα. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και περιφερειακά ζητήματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι η ζώνη αποκλιμάκωσης στη Συρία δεν μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για προβοκάτσιες, προσθέτοντας ότι χρειάζονται κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής στην Ιντλίμπ.

Υπογράμμισε ότι τα μέτρα που έχουν λάβει Ρωσία, Τουρκία και Ιράν είχαν σαν αποτέλεσμα μειωμένο επίπεδο βίας στη Συρία. Ο Πούτιν χαρακτήρισε παράνομη την παρουσία αμερικανών στρατιωτών στη Συρία και εξέφρασε την ελπίδα η απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των στρατευμάτων να εφαρμοστεί.

«Πιστεύουμε ότι η δουλειά της συνταγματικής επιτροπής θα έχει αποφασιστική επιρροή στην τελική ομαλοποίηση της κατάταστασης στη Συρία» δήλωσε.

Χαρακτήρισε αρκετά εποικοδομητική και επιτυχή την πέμπτη κατά σειρά συνάντηση των ηγετών που συμμετέχουν στη διαδικασία της Αστάνα στην κατεύθυνση της ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη η Μόσχα διατηρεί επαφές με την Ουάσιγκτον για την κατάσταση γύρω από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν, με τη Ρωσία να κάνει ό,τι μπορεί για τη διατήρησή της. Πάντως όπως ανέφερε ο Βλαντίμιρ Πούτιν το ζήτημα της επίθεσης με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν συζητήθηκε στην τριμερή.

Ωστόσο, δήλωσε ότι «γνωρίζετε τη θέση της Ρωσίας. Αρχικά, υπάρχει μία πολύ σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη. Αυτή είναι μία κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί καταστροφή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους εκεί, και καλούμε όποιον μπορεί να το κάνει αυτό να ακολουθήσει το παράδειγμά μας».

https://www.facebook.com/SputnikNews/videos/426026664937204/?t=0

Ο πρόεδρος Πούτιν συνέχισε τονίζοντας ότι «δεύτερον, πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλύσουμε αυτή την κρίση είναι μέσω συμφωνιών μεταξύ όλων των πλευρών που εμπλέκονται σε αυτή τη διαμάχη».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την πλευρά του επαναβεβαίωσε ότι η μορφή της Αστάνα παραμένει η μοναδική πλατφόρμα ειρηνικού συμβιβασμού στη διαμάχη στη Συρία.

«Η μορφή της Αστάνα για την επίλυση της συριακής διαμάχης παράγει αποτελεσματικές μεθόδους. Είμαστε η μόνο πλατφόρμα για να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Συρία, πρέπει να εργαστούμε ακόμα καλύτερα» δήλωσε ο Ερντογάν.

Από την πλευρά του ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι η χώρα του επιμένει ότι οι αμερικανοί στρατιώτες πρέπει να φύγουν το συντομότερο δυνατόν από τη Συρία, προσθέτοντας ότι η κυριαρχία της Δαμασκού πρέπει να καλύψει την ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη. Επίσης σημείωσε ότι η Τεχεράνη λυπάται που ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών για την Ιντλίμπ προσθέτοντας ότι η περιοχή που ελέγχουν οι τρομοκράτες έχει αυξηθεί.

Ερωτηθείς για την επίθεση με drone σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας ο Ιρανός πρόεδρος σχολίασε ότι «ο λαός της Υεμένης έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα».

«Όσο για τις επιθέσεις με drone… Θα ήθελα να σημειώσω τα ζητήματα ασφάλειας. Κάθε ημέρα η Υεμένη βομβαρδίζεται και ο αθώος πληθυσμός δολοφονείται. Γι’ αυτό ο λαός της Υεμένης αναγκάστηκε να απαντήσει λόγω της εισροής των όπλων που εισέρχονται στη Σαουδική Αραβία καθημερινά και χρησιμοποιούνται εναντίον τους. Ο λαός της Υεμένης προστατεύει τον εαυτό του από τις επιθέσεις» δήλωσε ο Ρουχανί.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ιρανός ομόλογός τους Χασάν Ρουχανί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της τριμερούς συνόδου ως μέρος της Αστάνα, στην Άγκυρα.

https://www.facebook.com/SputnikNews/videos/735912476929920/?t=0

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις κοινές προσπάθειες των τριών χωρών να επιλύσουν τη συριακή κρίση και ζητήματα της περιοχής. Είναι η πέμπτη συνάντηση των τριών προέδρων από τον Νοέμβριο του 2017.

Η επόμενη τριμερής συνάντηση των ηγετών της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα γίνει στο Ιράν σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση.

 

*Πηγή: sputniknews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας