Πούτιν μιλάει για όλα: Κορονοϊός, Sputnik-V, ρωσικά όπλα πότε θα εμβολιαστεί

1176
Πούτιν μιλάει για όλα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε την καθιερωμένη ετήσια συνέντευξη Τύπου. Φέτος, η διαδικασία διεξήχθη διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας της COVID-19.

Η πανδημία της COVID-19 και ο οικονομικός αντίκτυπος, το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τα ρωσικά όπλα, ετέθησαν επί τάπητος στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης Τύπου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.Η φετινή συνέντευξη Τύπου διεξήχθη σε ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες λόγω κορονοϊού, με τον Πούτιν να απαντά διαδικτυακά στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και των Ρώσων πολιτών.

Η συνέντευξη Τύπου, διάρκειας σχεδόν πέντε ωρών, ήταν εφ’όλης της ύλης, καλύπτοντας όλο το φάσμα της διεθνούς επικαιρότητας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλο μέρος της συνέντευξης απασχόλησε την πανδημία του κορονοϊού, με τον Ρώσο πρόεδρο να αναφέρεται εγκωμιαστικά στον τρόπο που το σύστημα υγείας της Ρωσίας διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση (όπως επεσήμανε, η αντιμετώπιση της κρίσης από τη Ρωσία ήταν πιο αποτελεσματική σε σχέση με άλλες χώρες), ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Τασσόμενος υπέρ των μαζικών εμβολιασμών έναντι του κορονοϊού, αποκάλυψε μάλιστα ότι και ο ίδιος πρόκειται να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό και παρά το γεγονός ότι έχει υπερβεί το συνιστώμενο ηλικιακό όριο.

Μεταξύ των ερωτήσεων που υπεβλήθησαν στον Ρώσο πρόεδρο για τον κορονοϊό, ετέθη και το ζήτημα της προέλευσης του ιού, με τον ίδιο να σπεύδει να χαρακτηρίσει «φήμες» που δεν αποδεικνύονται τα όσα έχουν ακουστεί.Στο «μέτωπο» των διεθνών σχέσεων, ο Πούτιν ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν «καλοί» ή «κακοί» ηγέτες, αλλά εθνικά συμφέροντα, σημειώνοντας ότι ο ίδιος διατηρεί συνεργασία με όλους.

Μάλιστα, με αφορμή ερώτηση που δέχτηκε για τις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, ο Πούτιν διεμήνυσε: «Έχω ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στη Ρωσία και στους πολίτες της. Θα κάνω τα πάντα για τα συμφέροντα της Ρωσίας».

Με μια αναφορά του πάντως για το τι συμβαίνει στις οικογένειες, συνόψισε και τη βάση των διεθνών σχέσεων: «Όσο για το μυστικό της οικογενειακής ευτυχίας, αυτό είναι η αγάπη. Αλλά αυτό δεν είναι μυστικό. Όλοι το ξέρουν αυτό. Θα έπρεπε να βρίσκεται στην καρδιά των οικογενειακών, αλλά επίσης και των διεθνών σχέσεων».Εν τω μεταξύ, κάνοντας ειδική μνεία στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πούτιν σημείωσε: «Συχνά διαφωνούμε, αλλά είναι άνθρωπος που κρατάει τον λόγο του».

Παράλληλα, διαψεύδοντας ότι «Ρώσοι χάκερς βοήθησαν τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί το 2016», παρέπεμψε στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, λέγοντας: «Είναι νοήμων άνθρωπος (…) Αναμένουμε ότι όλα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί ή κάποια από αυτά θα επιλυθούν από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση».

Σε ό,τι αφορά τα όσα ελέχθησαν για τα όπλα της Ρωσίας, ο Πούτιν επεσήμανε ότι η Ρωσία κατέχει όπλα που κανένας άλλος δεν έχει, δηλώνοντας μάλιστα ότι η κούρσα εξοπλισμών βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μετά και την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη κατά των βαλλιστικών πυραύλων INF.Για την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι και τους ισχυρισμούς περί ρωσικής εμπλοκής σε δηλητηρίασή του, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «πόλεμο πληροφοριών», καλώντας οποιονδήποτε έχει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση Νόβιτσοκ, να τις παραδώσει προς έρευνα για τη Ρωσία.

Σε κάποια άλλα σημεία της φετινής συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πρότζεκτ του Nord Stream 2 θα ολοκληρωθεί, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη Λευκορωσία (με τις συνεχείς διαμαρτυρίες ενάντια στην επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο) πρέπει να επιλυθεί εσωτερικά, μίλησε για εντάσεις που «σιγόβραζαν» για χρόνια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και γνωστοποίησε ότι ο ίδιος δεν έχει αποφασίσει εάν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του το 2024.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας