Πούτιν-Ερντογάν: Νέα “εκεχειρία” 150 ωρών. Απομάκρυνση Κούρδων μαχητών πέραν των 30χλμ

972
εκεχειρία

Συμφωνία επήλθε ανάμεσα σε Πούτιν και Ερντογάν για την Βορειοανατολική Συρία μετά από ένα μαραθώνιο σκληρών συζητήσεων.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στο Σότσι για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία και την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι ξένες δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία παράνομα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα εδάφη. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία συμμερίζεται αυτή τη θέση, όπως επίσης και την ιδέα ότι η κυριαρχία της Συρίας θα πρέπει να διατηρηθεί.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, κατά τη μαραθώνια συνάντηση στο Σότσι ο Ερντογάν του εξήγησε τους στόχους της επιχείρησης στη Συρία, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση στο συριακό έδαφος δεν θα πρέπει να δημιουργήσει κωλυσιεργίες στην Συνταγματική Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Πούτιν, Ρωσία και Τουρκία βρήκαν βιώσιμες λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία.

Επίσης, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις χρειάζεται να διεξάγουν διευρυμένες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των θρησκειών που υπάρχουν στη χώρα. Πρόσθεσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη καθώς και ότι η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Διεμήνυσε επίσης ότι αρχής γενομένης την Τετάρτη, όλες οι κουρδικές μονάδες θα πρέπει να αποχωρήσουν πίσω από τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, ενώ τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει αποσχιστικές τάσεις στη βόρεια Συρία.

Κοινές περιπολίες και 150 ώρες για την αποχώρηση των Κούρδων

Οι δύο πλευρές υιοθέτησαν μνημόνιο συνεργασίας και ξεκινούν κοινές περιπολίες σε ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία.

Η Μόσχα θα στείλει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες προκειμένου να διασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης ασφαλείας.

Κατά την τοποθέτησή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι οι Κούρδοι έχουν 150 ώρες για να αποχωρήσουν. Τόνισε επίσης ότι οι Κούρδοι θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Τελ Ριφάτ.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανέφερε ότι έως 500 άτομα που κρατούνταν στις φυλακές ως μέλη του Ισλαμικού Κράτους έχουν δραπετεύσει. Πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον έχει λιγότερο από δύο ώρες για να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της για τη Συρία.

Εκτίμησε επίσης ότι η Ρωσία έχει αρκετούς στρατιωτικούς αστυνομικούς για τις κοινές περιπολίες στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, ωστόσο, θα χρειαστεί πρόσθετος στρατιωτικός εξοπλισμός. Διευκρίνισε ότι μετά την αποχώρηση των δυνάμεων της YPG, Τουρκία και Ρωσία θα οργανώσουν κοινές περιπολίες ανατολικά και δυτικά της στρατιωτικής επιχείρησης της Άγκυρας, καλύπτοντας ζώνη εύρους 10 χλμ., από την οποία εξαιρείται η πόλη Καμισλί.

Όπως αναφέρεται στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο πλευρές «αρχής γενομένης από τις 09:00 GMT την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, ρωσική στρατιωτική αστυνομία και Σύροι συνοριοφύλακες θα εισέλθουν από τη συριακή πλευρά των συνόρων με την Τουρκία, εκτός της ζώνης της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης, για να διευκολύνουν την απομάκρυνση των κουρδικών δυνάμεων YPG και των όπλων τους σε βάθος 30χλμ. από τα τουρκο-συριακά σύνορα, και η αποχώρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 150 ώρες».

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο συζητήθηκαν επίσης και ανθρωπιστικά ζητήματα και όπως σημείωσε «θεωρούμε απαραίτητο να συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, κάτι που θα μειώσει σημαντικά το κοινωνικό – οικονομικό βάρος των χωρών που συμφώνησαν να δεχθούν πρόσφυγες».

Προβληματικά σημεία

Διεθνείς αναλυτές τόνιζαν ότι προβληματικό σημείο της συμφωνίας Πούτιν – Ερντογάν είναι η θέση τους για καθολική αποχώρηση των Κούρδων μαχητών του YPG πέραν των 30 χιλιομέτρων από τα Τουρκο-Συριακά σύνορα, τη στιγμή μάλιστα που δεν φαίνεται να υπάρχει καμιά δέσμευση για παράλληλη αποχώρηση από την Συρία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και των ΣύρωνΤζιχαντιστών” δολοφόνων μισθοφόρων της Τουρκίας πέραν της λεγόμενης ζώνης ασφαλείας.

Οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ως δεύτερο προβληματικό σημείο το γεγονός ότι η συμφωνία δεν αποκλείει τον κίνδυνο, στο όνομα της επιστροφής προσφύγων, να  επιχειρηθεί από την Τουρκία η πληθυσμιακή αλλοίωση της περιοχής με σουνίτες “φιλότουρκους” μουσουλμάνους καθώς και η προώθηση από την Τουρκία μεγάλου προσοδοφόρου για αυτήν σχεδίου “ανάπτυξης” και ανοικοδόμησης στη ζώνη ασφαλείας.

Τέλος, ιδιαίτερα αρνητικό είναι ότι αναγνωρίζονται κίνδυνοι ασφάλειας για την Τουρκία προερχόμενοι από τα Συριακά εδάφη κάτι που συνιστά καθαρά τουρκική προπαγάνδα και συνιστά δικαιολογητική βάση για επικρίσεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κατά των Κούρδων.

Κύκλοι του αντιιμπεριαλιστικού Κουρδικού κινήματος τόνιζαν πάντως στην Iksra ότι ο αγώνας των Κούρδων της Συρίας κατά του επεκτατισμού της Τουρκίας και για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους όχι μόνο δεν σταματά αλλά τώρα θα συνεχισθεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ενώ το Κουρδικό κίνημα θα πρέπει να επανακαθορίσει την στρατηγική του μακριά από τα λάθη της μονομερούς πρόσδεσης στις ΗΠΑ και της δογματικής στάσης απέναντι στον Άσαντ. Η ανάγκη  μιάς πολυδιάστατης ανοικτής πολιτικής είναι όσο ποτέ αναγκαία σήμερα, κατέληγαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας