Πούτιν: Ανησυχώ για τη Συρία, να επικρατήσει κοινή λογική

1477
πούτιν
«Ανησυχητική» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την κατάσταση στον κόσμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η «κοινή λογική».
Η Ρωσία, είπε ο Πούτιν, θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε ότι σκοπεύει να σφυρηλατήσει εποικοδομητικές σχέσεις με τους διεθνείς εταίρους της.
Oι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται στον απόηχο της έντασης που έχει προκληθεί ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία με «πόλεμο ανακοινώσεων» και από τις δύο πλευρές, με τον Αμερικανό πρόεδρο, μάλιστα, να δηλώνει ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στο χειρότερο δυνατό σημείο.
Μετά τις ευθείες απειλές που εκτόξευσε ο Ντόναλντ Τραμπ, στη συνέχεια έσπευσε να «μαζέψει» προηγούμενες δηλώσεις του, δηλώνοντας πρόθυμος να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζητώντας να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών» σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος».

«Ίσες αποστάσεις» από Άγκυρα: Να σταματήσουν (ΗΠΑ και Ρωσία) να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο»!

Η Τουρκία, εκ των πρωταγωνιστών στη συριακή κρίση, κάλεσε τη Ρωσία και τις ΗΠΑ να σταματήσουν να «τσακώνονται σαν νταήδες στον δρόμο», αναφερόμενη στις απειλές περί έναρξης αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της Δαμασκού με φόντο την καταγγελλόμενη επίθεση με χημικά στη Ντούμα, τηρώντας έτσι «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά, τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις της έχουν γίνει περισσότερο φιλικές προς την Ρωσία και πολύ λιγότερο με τις – κατά τα λοιπά «συμμάχους», εντός του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ.
«Ο ένας λέει «διαθέτω καλύτερους πυραύλους», ο άλλος απαντάει «όχι, εγώ έχω καλύτερους πυραύλους. Άντε, λοιπόν, εκτοξεύστε τους!» (…) Σαν να κάνουν νταηλίκια στον δρόμο, τσακώνονται όπως οι νταήδες» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κωνσταντινούπολη, «λησμονώντας» επιμελώς, βεβαίως, τα αντίστοιχα «νταηλίκια» της δικής του χώρας έναντι των Κούρδων, της Ελλάδας και της Κύπρου, ειδικά τους τελευταίους μήνες.
«Και ποιος πληρώνει το τίμημα; (…) Ο άμαχος πληθυσμός» συνέχισε ανερυθρίαστα ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης, επίσης «λησμονώντας» τις εκατόμβες θυμάτων που έχει προκαλέσει ο στρατός της χώρας του κυρίως σε αμάχους Κούρδους τόσο στο τουρκικό, όσο και στο συριακό Κουρδιστάν, υπό το πρόσχημα της «τρομοκρατίας».
«Αυτές τις ημέρες τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη» σημείωσε ο Γιλντιρίμ, προσθέτοντας πως «δεν είναι ώρα για αντιπαλότητες, είναι η στιγμή να επουλώσουμε τις πληγές στην περιοχή (…). Είναι η ώρα να βάλουμε στην άκρη τους τσακωμούς για το ποιος είναι ο ισχυρότερος». Κι εδώ, προφανώς, ο επεκτατισμός και η αναθεωρητική πολιτική του καθεστώτος Ερντογάν… «εξαιρούνται» από την διαδικασία την οποία περιέγραψε ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας