Πουλάει φορτηγά για να μαζέψει ρευστό η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης!

1952
ελληνική

Σε τραγική κατάσταση έχει πλέον περιέλθει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, λόγω της σχεδόν πλήρους απουσίας ρευστότητας, που αναγκάζει την άλλοτε κραταιά εταιρεία να διοργανώνει ηλεκτρονική δημοπρασία για την πώληση οχημάτων της προκειμένου να μπουν έστω και μερικές χιλιάδες ευρώ στο ταμείο της.

Στο “σφυρί” ο εξοπλισμός

Με τη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία να παραμένει ξανά ακέφαλη ουσιαστικά έπειτα από την παραίτηση του κ. Καραχάλιου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, σε συνέχεια της παραίτησης του Π. Αλεξάκη από τη θέση του προέδρου, η ΕΒΖ βγάζει, όπως αναφέρθηκε, στο “σφυρί” τον εξοπλισμό της προκειμένου να συγκεντρώσει ρευστό. Η ηλεκτρονική δημοπρασία για οχήματα, φορτηγά και άλλα μεταφορικά μέσα γίνεται μέσω της εταιρείας M. Davis Group Europe και θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018.

Η κρατική βιομηχανία, μετά την πώληση ακινήτων της, τώρα αναγκάζεται να ξεπουλήσει ακόμα και φορτηγά της, αυτοκίνητα, τράκτορες και λοιπό εξοπλισμό, πληρώνοντας τον λογαριασμό έπειτα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης και αλόγιστων κομματικών και πελατειακών παρεμβάσεων που είχαν ως στόχο να βολευτούν κομματική πελατεία και ιδιωτικά «ημέτερα» συμφέροντα. Μικρό διάλειμμα σε όλες τούτες τις αμαρτωλές καταστάσεις η θητεία και οι προσπάθειες του Παν. Λαφαζάνη στο Υπουργείο Βιομηχανίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Έπειτα από διαρκείς άκαρπες προσπάθειες να πουληθεί, τους τελευταίους μήνες φάνηκε να συζητείται σοβαρά η σκανδαλώδης και απαράδεκτη πρόταση του fund Innovation Brain, που παρουσιάστηκε σε στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Ernst & Young, ύψους 54 εκατ. ευρώ. Αυτή προβλέπει ότι θα παραμείνουν 2 από τα 4 εργοστάσια της εταιρείας σε λειτουργία, πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τους 220 εργαζομένους, “κούρεμα” της τάξης του 70% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΕΒΖ προς την Πειραιώς και 20ετή ρύθμιση για το υπόλοιπο μέρος των οφειλών.

Χωρίς business plan

Καθώς, όμως εμφανίστηκαν, από την πλευρά συνδικαλιστών και εργαζομένων, αντιρρήσεις και επιχειρήματα κατά της συγκεκριμένης πρότασης, επανήλθε στο προσκήνιο έτερη πρόταση, κοινοπραξίας με επικεφαλής το Kingsley Capital Partners, για την ΕΒΖ.

Ο εκπρόσωπος της κοινοπραξίας, κ. Χρήστος Φαρμάκης, στις συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει έχει αναφέρει πως η ΕΒΖ αποτελεί “επενδυτική ευκαιρία” και δίνει 70 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να υπάρξει “κούρεμα” των υποχρεώσεων προς την Πειραιώς.

Το εντυπωσιακό και σκανδαλώδες είναι πως η κυβέρνηση, ενώ δεν προχωρά στο αναγκαίο κούρεμα των δήθεν χρεών της Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) προς την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να διασωθεί η ΕΒΖ ως δημόσια εταιρεία, είναι έτοιμη να κουρέψει αυτό το υποτιθέμενο χρέος της ΕΒΖ προκειμένου να την εκχωρήσει υπό σκανδαλώδεις όρους σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας