Πολυνομοσχέδιο για το ξεπούλημα της Ενέργειας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

914
βουλή

Σήμερα Πέμπτη, στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη οι κύριοι άξονες του ενεργειακού πολυνομοσχεδίου, με διατάξεις που αφορούν το ξεπούλημα στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της ΔΕΠΑ και πιθανόν του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, εκτός απροόπτου, τα μέλη της κυβέρνησης θα έχουν σήμερα στα χέρια τους το νομοσχέδιο με διατάξεις επί της αρχής, που έχουν να κάνουν με νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και οι οποίες παράλληλα θα προωθηθούν στους θεσμούς, στο πλαίσιο της “μεταμνημονιακής” αξιολόγησης της οικονομίας.

Με πιο απλά λόγια, το πολυθρύλητο θεσμικό πλαίσιο που θα ανοίγει τον δρόμο πλήρους ιδιωτικοποίησης των κλάδων Εμπορίας και Υποδομών της ΔΕΠΑ, αλλά και την προετοιμασία της μερικής πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται η εθελούσια έξοδος εργαζομένων της ΔEH, αλλά και η άρση των περιορισμών στις προμήθειες της δημόσιας εταιρείας.

Το νομοσχέδιο δεν αποκλείεται να φτάσει προς ψήφιση στη Βουλή στο τέλος του Νοεμβρίου.

Πηγές αναφέρουν ότι η Κομισιόν θέλει να… χτενίσει τις διατάξεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τα τρία προαναφερόμενα σκέλη, προκειμένου να εξετάσει αν εξυπηρετούνται πλήρως οι στόχοι της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥΠΕΝ αποσκοπεί στο σκέλος της ΔΕΠΑ, τον διαχωρισμό των τομέων της Εμπορίας και των Υποδομών, με το δημόσιο να πουλά εξ ολοκλήρου το μερίδιό του σε αυτές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την 100% ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου.

Πονοκέφαλος για την ηγεσία του ΥΠΕΝ παρέμεινε η τύχη των διεθνών συμμετοχών της ΔΕΠΑ σε μεγάλα έργα και εκεί φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο, πιθανόν υπό τη σκέπη κάποιας δημόσιας εταιρείας.

Στο νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνονται και διατάξεις που ετοιμάζουν το έδαφος για το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης στην ενέργεια, το οποίο δεν είναι άλλο από την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Δεν αποκλείεται, λένε πληροφορίες του Euro2day, να προβλέπεται η μεταφορά των πάγιων περιουσιακών στοιχείων του δικτύου διανομής, υποσταθμών και των 7,4 εκατομμυρίων μετρητών ρεύματος από τη ΔΕH στη θυγατρική της, τον ΔΕΔΔΗΕ.

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος, κατά τους οπαδούς του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ιδιωτικοποίησης, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, φαίνεται να κυριαρχεί ο σχεδιασμός του σπασίματος του δικτύου διανομής, με απώτερο στόχο την είσοδο κοινοπρακτικών σχημάτων διαχειριστών και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό.

Πληροφορίες θέλουν το μοντέλο αυτό να εξετάζεται από τους θεσμούς ως προς το εάν οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού. Από το μικροσκόπιο των θεσμών θα περάσουν και οι επιδιωκόμενες αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρισμού.

Τέλος, στο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο αναμένονται και διατάξεις απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης και ενίσχυσης έργων ΑΠΕ, με στόχο τη μεγαλύτερη διείσδυση και των εταιρειών αυτών στο μείγμα της παραγωγής και της κατανάλωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας