Ποιοι είναι οι προδότες;–Οι δηλώσεις του Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, προέδρου του Αρτσάχ

1812
Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν

Ο πρόεδρος του Αρτσάχ, Αραγίκ Χαρουτγιουνιάν, μίλησε για το ποιοι είναι οι πραγματικοί προδότες και ποιοι πούλησαν τη γη. Υπενθύμισε ότι, όταν στις 3 Οκτωβρίου, ο αντίπαλος κατέλαβε το Mataghis και το Talish και κινδύνευε το βόρειο τμήμα της γραμμής του μετώπου, δεν υπήρχε αρκετό ανθρώπινο κεφάλαιο για να προστατεύσει το πίσω μέρος των στρατιωτών του αποσπάσματος Yeghnikner. Την ίδια μέρα, ο Χαρουτγιουνιάν έφυγε για τη γραμμή του μετώπου επειδή ορισμένοι στρατιώτες και εθελοντές που στέκονταν στην πρώτη γραμμή ήταν υπό πανικό. Ο Χαρουτγιουνιάν σημείωσε ότι οι υποδιαιρέσεις των ελίτ της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας και του Αρτσάχ αρνήθηκαν να πάνε στην πρώτη γραμμή μαζί του και άφησαν τον πρόεδρο μόνο του. Συνέχισε λέγοντας ότι ένας μικρός αριθμός ήρθε τελικά και ότι χάρη των προσπαθειών τους πέρασε ολοκληρωτικά το απόσπασμα Yeghnikner υπό τον έλεγχο του στρατού άμυνας.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι είχε απευθυνθεί στο έθνος τρεις φορές, καλώντας τους να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις καθώς χρειάζονταν ανθρώπινο δυναμικό. « Άφήσατε τον στρατό μόνο του. Αφήσατε στρατιώτες 18 χρονών μόνους τους». Ορισμένα από τα εθελοντικά αποσπάσματα έμειναν μέχρι την τελευταία ημέρα για να ολοκληρώσουν την υποχρέωση τους, άλλα έφυγαν τις πρώτες μέρες. Ο Χαρουτγιουνιάν σημείωσε ότι δύο τάγματα που ήρθαν από την Αρμενία και υποτίθεται ότι έπρεπε να συμμετάσχουν σε επιχείρηση στο Σούσι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν πριν φτάσουν στις στρατιωτικές θέσεις.

«Ποιος πούλησε τη γη; Την πουλήσαμε ως έθνος. Προδώσαμε τους στρατιώτες μας 18 έως 20 ετών, τα παιδιά μας. Τα προδώσαμε όλοι μαζί. Σταματήστε να ψάχνετε για προδότες».

«Οι πολιτικοί που προσπαθούν να βρουν προδότες σήμερα, ας τους αφήνουμε να μας παρουσιάσουν πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή τους, τη συμμετοχή των παιδιών και των συγγενών τους. Θα έπρεπε να είστε στην πρώτη γραμμή».

Είπε ότι είχε υπογραφεί συμφωνία για να σωθούν οι εναπομείναντες στρατιώτες από έναν αποκλεισμό. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε όταν δεν υπήρχε σχεδόν κανένας που να υπερασπίζεται το Στεφανάκερτ.

«Πού ήταν οι εθελοντές; Πού ήταν η πολιτοφυλακή; Πού ήταν οι κάτοικοι του Στεπανακέρτ που προσπαθούν σήμερα να βρουν προδότες;».

«Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι αφέθηκαν στο Στεπανακέρτ ενώπιον ενός στρατού 6.000 ανδρών. Αν το Στεφανάκερτ είχε καταληφθεί, τότε μονάδες που απείχαν λίγα χιλιόμετρα μακριά θα είχαν βρεθεί υπό αποκλεισμό».

«Εκκενώσαμε το Στεφανάκερτ εγκαίρως, καταφέραμε να αποφύγουμε χιλιάδες θύματα αμάχους».

Ο Χαρουτγιουνιάν σημείωσε ότι « ήταν αδύνατο να πολεμήσουμε επτά έως οκτώ χώρες με στρατιώτες ηλικίας 18 έως 20 ετών ». Υποκλίνομαι σε όλους εκείνους που μαρτύρησαν. Υποκλίνομαι σε όλους εκείνους τους στρατιώτες ηλικίας 18 έως 20 που συνεχίζουν να προστατεύουν τα σύνορα της πατρίδας μας.

«Η θέση του προέδρου της χώρας δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δεν βρίσκεται στην πόλη του Hadrut. Μεταξύ 1.000 και 1.500 ανθρώπων διέφευγαν όταν ήταν μπροστά τους μόνο μερικές δεκάδες σαμποτέρ. Αναγκάστηκα να πάω στο Hadrut και να πείσω τους άλλους να έρθουν μαζί μου».

Ο Χαρουτγιουνιάν τόνισε ότι έπρεπε να τα πει όλα αυτά λόγω της τρέχουσας διαίρεσης.

«Οι άντρες που έφυγαν από τον Στεφανάκερτ και κρύφτηκαν στο Ερεβάν είναι προδότες. Αρκετά. Μπορώ να ανοίξω πολλές παρενθέσεις, αλλά ξέρω ότι όλοι έχουμε προδώσει τους στρατιώτες μας επειδή δεν σταθήκαμε δίπλα τους».

Ο πρόεδρος κάλεσε όλους τους πολίτες του Αρτσάχ να μείνουν μακριά από τις πολιτικές εξεγέρσεις και να μην συμμετάσχουν σε τέτοιες διαδικασίες στους δρόμους του Ερεβάν. Δεν είναι πρέπον για το λαό του Αρτσάχ. Είπε ότι όλα τα προβλήματά τους θα λυθούν και δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Ο Χαρουτγιουνιάν κάλεσε τους κατοίκους του Καραμπάχ να επιστρέψουν στο Καραμπάχ. Τα ζητήματα κοινωνικής υποδομής θα επιλυθούν τις επόμενες ημέρες. Ο Χαρουτγιουνιάν διαβεβαίωσε όλους ότι έχει όλους τους πόρους για την επίλυση αυτών των ζητημάτων και ότι όλοι οι δρόμοι θα προστατεύονται.

«Σήμερα, υποσχόμαστε να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μην υπάρχουν κοινωνικά προβλήματα. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε ελάχιστες συνθήκες διαβίωσης στο Ερεβάν πρώτα, μετά στο Αρτσάχ και αργότερα επίσης με ριζοσπαστικό τρόπο. Δεν έχουμε την τελική απόφαση για το τι πρόκειται να κάνουμε, δεν έχουμε τον οριστικό πολιτικό χάρτη. Να είστε βέβαιοι ότι θα ζήσουμε καλύτερα στο Αρτσάχ παρά οπουδήποτε αλλού, διότι κανένας άλλος δεν μας περιμένει».

από τον Stéphane την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020
© armenews.com 2020

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας