Ποια είναι η ισραηλινή εταιρεία που χάκαρε το WhatsApp

1313
ισραηλινή

Οι χρήστες της δημοφιλούς εφαρμογής WhatsApp λαμβάνουν από χθες μηνύματα που τους προτρέπουν να αναβαθμίσουν την εφαρμογή τους, προκειμένου να παρακάμψουν ένα σημαντικό κενό ασφαλείας. Το κενό ασφαλείας, που έγινε αρχικά γνωστό από τους Financial Times, έδινε σε χάκερς τη δυνατότητα να εγκαταστήσουν λογισμικό παρακολούθησης στις συσκευές, πραγματοποιώντας απλώς μία κλήση προς τους χρήστες-στόχους.

Ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις και την ανάπτυξη του εργαλείου που εγκαθιστούσε το λογισμικό παρακολούθησης κατονομάζεται η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί ότι βοηθά κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να παρακολουθήσουν ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

Όπως είχαμε γράψει στο info-war.gr, η NSO παρέχει αποκλειστικά σε κυβερνήσεις «τεχνολογία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος». Ιδρύθηκε από τον στρατηγό εν αποστρατεία Αβιγκντορ Μπεν-Γκαλ και στελεχώνεται, ως επί το πλείστον, από πρώην μέλη της περίφημης UNIT 8200 του ισραηλινού στρατού – αντίστοιχη υπηρεσία της αμερικανικής NSA. Κάθε συνεργασία της NSO με ξένες κυβερνήσεις εγκρίνεται από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας.

Το Νοέμβριο ο Έντουαρντ Σνόουντεν είχε κατηγορήσει την NSO Group ότι συνεισέφερε στη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, στις 2 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον Σνόουντεν, η NSO Group ανέπτυξε και πούλησε στη Σαουδική Αραβία λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσει με κοριό το κινητό τηλέφωνο ενός φίλου του Κασόγκι, συνεισφέροντας έτσι στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Το πρόβλημα στην ασφάλεια της εφαρμογής έχει πλέον διορθωθεί, στην τελευταία της έκδοση. Η εφαρμογή, που ανήκει στην εταιρεία του Facebook, χρησιμοποιείται από περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

*Πηγή: info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας