Πλεονασματικός ο ρωσικός προϋπολογισμός του 2018

1537
ρωσικός
Δημοσιονομικό πλεόνασμα, για πρώτη φορά από το 2011, προβλέπει η ρωσική κυβέρνηση, χάρη στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου τους τελευταίους μήνες. Το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε χθες, Παρασκευή 11 Μαΐου, προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος ύψους 0,45% του ΑΕΠ ή 7,14 δισ. δολαρίων για το τρέχον έτος.
Ο προηγούμενος ρωσικός προϋπολογισμός προέβλεπε δημοσιονομικό έλλειμμα ύψους 1,3% του ΑΕΠ με βάση πρόβλεψη για μέση τιμή της ρωσικής ποικιλίας πετρελαίου Ural στα 40 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2018 η μέση τιμή της ποικιλίας Ural διαμορφώθηκε στα 66,15 δολάρια το βαρέλι. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου συνεισφέρουν περισσότερο από το 40% των φορολογικών εσόδων του ρωσικού δημοσίου. “Συνεπώς προκύπτει σημαντική αύξηση των προσδοκώμενων φορολογικών εσόδων, ενώ οι δαπάνες είναι σχεδόν αμετάβλητες σε σύγκριση με το αρχικό προσχέδιο του προϋπολογισμού”, αναφέρουν σε ενημερωτικό σημείωμα αναλυτές της ρωσικής τράπεζας VTB.
Η επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος σημαίνει πως το κράτος δεν θα έχει τόσο μεγάλες δανειακές ανάγκες τα επόμενα χρόνια, ενώ θα βοηθήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να καλύψει μέρος της χρηματοδότησης για το αναπτυξιακό πλάνο που έχει εξαγγείλει για την επόμενη εξαετία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας