Πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» πάνω από 5.000 ακίνητα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου

830
κυβέρνηση

Πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί έχουν προγραμματιστεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου εκ των οποίων οι 2.000 είναι ακίνητα.

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους “θεσμούς” βρίσκεται η προοπτική της επέκτασης του Νόμου Κατσέλη, ο οποίος θεωρητικά εκπνέει στο τέλος του χρόνου.

Η ελληνική πλευρά ζητά παράταση για 12 μήνες αλλά και επέκταση της περιμέτρου των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν, φοβούμενη ότι, με τη λήξη της ισχύος του νόμου θα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες «απροστάτευτοι» δανειολήπτες, οι οποίοι δεν θα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα της πρώτης κατοικίας.

Και αυτό θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο καθώς θα υπάρξουν μαζικοί πλειστηριασμοί και μάλιστα για ακίνητα σχετικά μικρής αξίας.

Οι “θεσμοί”  δείχνουν ανένδοτοι στα ελληνικά αιτήματα, ζητώντας να μην υπάρξει καμία απολύτως παράταση στη διάρκεια ισχύος του νόμου, ενώ παράλληλα δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κριτηρίων ένταξης.

Εκτιμάται ότι θα δοθεί εν τέλει παράταση τουλάχιστον για 3 με 6 μήνες, χωρίς να αποκλείουν και μια διεύρυνση των κριτηρίων, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πιέσεις για πλειστηριασμούς και φόβος για εξώσεις

Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να λάβει παράταση ο Νόμος Κατσέλη είναι άμεσα συνυφασμένη με τις πιέσεις που ασκούνται στις τράπεζες για να «πατήσουν γκάζι» στους πλειστηριασμούς.

Ενώ μέχρι πρότινος τα ακίνητα που έβγαιναν στο σφυρί ήταν λίγα και κατά κανόνα μικρότερης αξίας, αυτό αναμένεται να αλλάξει άρδην στους επόμενους μήνες.

Απειλούν με πλειστηριασμούς και οι τράπεζες

Απειλή από τις τράπεζες γίνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Η αδυναμία των κόκκινων δανειοληπτών να ενταχθούν στην ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να προχωρούν σε πλειστηριασμούς.

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες διενήργησαν 6.342 πλειστηριασμούς, πολύ λιγότερους σε σχέση με τον «μνημονιακό στόχο» που προέβλεπε 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως, αλλά και τις εκτιμήσεις των τραπεζών ότι για φέτος οι πλειστηριασμοί θα ξεπερνούσαν τους 15.000 και θα προσέγγιζαν τους 18.000 – 20.000.

Πλέον, με το νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας σε ισχύ, ο SSM απαιτεί από τις τράπεζες να «τρέξουν» με πολύ ταχύτερους ρυθμούς τους πλειστηριασμούς, με πρόσχημα τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων, στις οποίες όμως δεν μπορεί να ανταποκριθεί πολύ μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας