Πλήττει πολύ κόσμο η φτώχεια στα Δωδ/σα- Απλώνει δίχτυ προστασίας το κοινωνικό παντοπωλείο

1124
φτώχεια

Γροθιά στο υπογάστριο της τοπικής κοινωνίας αποτελεί το αυξημένο ενδιαφέρον για την ένταξη ωφελούμενων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έπειτα από την απόφαση του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου να προχωρήσει στην επέκτασή του με την ίδρυση παραρτημάτων στις Περιφερειακές Ενότητες Κω, Καλύμνου και Καρπάθου –Κάσου, αυξάνοντας παράλληλα τα κονδύλια για την λειτουργία του.
Η επέκταση του Κοινωνικού Παντοπωλείου σκοπό έχει να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους κατοίκους της Δωδεκανήσου, μέσω του οποίου θα καλύπτονται με διακριτικότητα και σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, βασικές βιοτικές ανάγκες.
Η πρόσκληση που απηύθυνε πριν από περίπου τρεις μήνες ο αρμόδιος εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης για την κατάθεση αιτήσεων με σκοπό την ανακούφιση των ευάλωτων ατόμων και των οικογενειών, όχι μόνο βρήκε ανταπόκριση αλλά ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής αιτήσεις που έχουν κατατεθεί, περίπου 1.700 άτομα (από 400) θα εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ρόδου με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να ξεπεράσουν ακόμα και τα 2.000 (!), 1.200 από το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Καλύμνου, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταθέσει αιτήσεις περισσότερες από 500 οικογένειες με την προοπτική να αυξηθούν, περίπου 300 άτομα έχουν καταθέσει αιτήσεις στην Κω, ενώ αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται και στην ενότητα Καρπάθου Κάσου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αιτήσεις εξακολουθούν να υποβάλλονται από συμπολίτες μας, γι αυτό και εκτιμάται ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί κι άλλο στα Δωδεκάνησα, αφού τα κριτήρια πλέον έχουν διαμορφωθεί έτσι, ώστε να καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη.
Με δηλώσεις του στην «δ» ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Καραμαρίτης εκτίμησε ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα αυξηθεί κι άλλο καθώς οι ανάγκες της κοινωνίας στον καιρό της οικονομικής κρίσης έχουν πολλαπλασιαστεί, γι αυτό και όπως τόνισε, μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να καλυφθούν.
«Σκοπός μας είναι να προλάβουμε την εξάπλωση της φτώχειας και όχι μόνο να ανακουφίσουμε όσους ήδη διαβιούν σε κατάσταση ένδειας ώστε να απλώσουμε κοινωνικό δίχτυ προστασίας σε περισσότερους συμπολίτες μας και να προλάβουμε την επιδείνωση της κατάστασης. Δεν μπορείτε να φανταστείτε την έκταση της ένδειας που μαστίζει την κοινωνία μας. Πρέπει να επισημάνω ότι τηρείται απόλυτη εχεμύθεια από την υπηρεσία της Περιφέρειας, τα στοιχεία των δικαιούχων είναι απόρρητα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημοσιοποιηθούν», δήλωσε στην «δ» ο κ. Νίκος Καραμαρίτης ο οποίος απευθύνει έκκληση μέσω της «δημοκρατικής» σε αρμόδιους φορείς, ιερείς, συλλόγους αλλά και ιδιώτες που γνωρίζουν συμπολίτες μας οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες ένδειας, να καλούν στα τηλέφωνα της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου 22413 64432, προκειμένου να ενημερώνονται πώς μπορούν να εντάξουν συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου, διανέμονται δωρεάν, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, τρόφιμα και άλλα είδη οπωροπαντοπωλείου, απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό, σε οικογένειες ή μεμονωμένα άτομα, που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη στήριξης.
Επίσης, διατίθενται, αν υπάρχουν, είδη ένδυσης, υπόδησης, είδη σπιτιού κ.α. Οι ποσότητες των προϊόντων που προσφέρονται στους δικαιούχους, είναι ανάλογες με τη διαθεσιμότητα που έχει το Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε κάθε περίπτωση ανάλογη με τα μέλη της κάθε οικογένειας.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο απευθύνεται στους μονίμους κατοίκους των νησιών των Περιφερειακών Ενοτήτων Δωδ/σου και βρίσκεται σε συνάρτηση με την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση.
Να σημειωθεί ότι οι ωφελούμενοι εντάσσονται στους καταλόγους μετά από αίτησή τους στη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, βάσει κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων, αφού προηγηθεί κατ΄ οίκον κοινωνική έρευνα από τους Κοινωνικούς Λειτουργούς της Δ/νσης για την διαπίστωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

*Πηγή: Δημοκρατική της Ρόδου, dimokratiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας