Πετρέλαιο: Πώς έφτασε να είναι 23% πιο ακριβό από τις αρχές του έτους

888
πετρέλαιο

Σε ελαφρά πτώση βρίσκονται σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, αλλά στο σύνολο των πέντε συνεδριάσεων εξασφαλίζουν κέρδη για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, καθώς η αποκλιμάκωση της εμπορικής έντασης ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα φαίνεται να έχει βελτιώσει τις προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία και τη ζήτηση ενέργειας.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά μόλις 7 σεντ στα 66,47 δολάρια το βαρέλι και σε εβδομαδιαία βάση είναι αυξημένη κατά 2%. Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχωρεί κατά 10 σεντ στα 61,08 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο 1,5% σε εβδομαδιαία βάση.

Το μπρεντ είναι σήμερα 23% πιο ακριβό από ό,τι ήταν στις αρχές του έτους. Αξίζει να θυμίσουμε ότι το 2018 οι τιμές του πετρελαίου έκαναν βουτιά σχεδόν 20%. Φέτος κατάφεραν παρά τα άκρως απογοητευτικά δεδομένα για την παγκόσμια οικονομία και τον εμπορικό πόλεμο να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και η συμφωνία του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία για μείωση  της προσφοράς κράτησαν τις τιμές σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Τα σενάρια τρόμου για εκτίναξή τους στα 100 δολάρια, που έρχονταν ανά καιρούς στο προσκήνιο ύστερα από επιθέσεις σε σαουδαραβικά τάνκερ και πολύ περισσότερο μετά την μεγάλη επίθεση με drones στις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα.

Για τους παραγωγούς η αύξηση των τιμών κατά 23% ήταν μία καλοδεχούμενη ένεση στα κρατικά ταμεία. Για τις χώρες- εισαγωγείς ήταν μία ελεγχόμενη εξέλιξη. Οι κινήσεις των παραγωγών και η «υγεία» των καταναλωτών επηρέασαν στον ίδιο βαθμό την εξέλιξη. Καίριο ρόλο είχε πολύ συχνά και ένας πρόεδρος. Δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ Τραμπ, που με τα «τιτιβίσματά» του και τις απρόβλεπτες αποφάσεις του έδινε άλλοτε ώθηση και άλλοτε έριχνε στις τιμές.

πηγή: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας