Περιβαλλοντικό τέλος στις πλαστικές σακούλες ή νέα επιβάρυνση των καταναλωτών και φοροεισπρακτικός μηχανισμός;

2372
σακούλες

Ασφαλώς οι πλαστικές σακούλες κάθε μορφής, όπως και κάθε προϊόν από πλαστικό ή που περιέχει πλαστικές ύλες, βλάπτουν σοβαρότατα το περιβάλλον και ειδικότερα τον υδροφόρο ορίζοντα, τις θάλασσες, την πανίδα αλλά και τον ίδιο τον άνθρωπο.
Ασφαλώς, λοιπόν, η χρήση πλαστικής σακούλας και φυσικά της πολύ λεπτής πλαστικής σακούλας, όπως και σταδιακά όλων των πλαστικών πρέπει να περιοριστεί δραστικά έως να πάψει παντελώς η οποιαδήποτε αξιοποίησή τους.
Αυτός ο περιορισμός, όμως, έως κατάργηση της χρήσης τους δεν μπορεί να προωθείται με πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για χρήση της λεπτής νάιλον σακούλας των πιο φτωχών έως εξαθλιωμένων στρωμάτων του ελληνικού λαού, κάτι που δεν ενοχλεί καθόλου τα ευκατάστατα και πλούσια στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, να συνεχίζουν ανενόχλητα την ρυπογόνα κατανάλωσή τους, καθιστώντας έτσι το μέτρο του «τέλους» βαθύτατα ταξικό, άδικο και εν πολλοίς προκλητικό και αναποτελεσματικό.
«Ο ρυπαίνων πληρώνει» αποτελεί έναν «περιβαλλοντικό κανόνα» που στρέφεται ενάντια στους φτωχούς και επιτείνει την περιβαλλοντική ασυδοσία των ευημερούντων και των πλουσίων.
Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά μέσα στην χρήση πλαστικής σακούλας, τα οποία κάλλιστα και με την ανάλογη περιβαλλοντική εκπαίδευση θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την πλαστική σακούλα και το όποιο οικονομικό τους βάρος, π.χ. να χρεωνόταν στα μεγάλα πολυκαταστήματα, με κίνητρα και αντικίνητρα στην χρήση τους.
Πέραν αυτού το «τέλος» για την χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας και το οποίο θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αποδίδεται στον Οργανισμό Ανακύκλωσης, είναι πολύ αμφίβολο εάν τελικά θα έχει ανταποδοτική δράση προς όφελος της ποιότητας ζωής ή θα καταλήξει όπως το «Πράσινο Ταμείο», δια πάσαν πελατειακή και ανεξέλεγκτη χρήση.
– Στις πλαστικές σακούλες με πάχος μέχρι 50 μm (μικρόμετρα), χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος 4 λεπτά και από 1-1-2019 9 λεπτά και έχει ο Θεός.
– Πλαστικές σακούλες με πάχος από 50 μm έως 70 μm δεν επιβαρύνονται με περιβαλλοντικό τέλος, αλλά είναι υποχρεωτική η τιμολόγηση τους στον πελάτη.
Εξαιρέσεις: Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρόμετρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων. Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες / λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Εξαιρούνται από το τέλος οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας