Περιβαλλοντική καταστροφή: Eπί 14 χρόνια χύνεται πετρέλαιο στον Κόλπο του Μεξικού

1831
καταστροφή

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή στον κόσμο έχει σημειωθεί στον Κόλπο του Μεξικού – Η διαρροή πετρελαίου ξεκίνησε πριν 14 χρόνια, όταν ο σούπερ τυφώνας «Ιβάν» έπληξε την περιοχή

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή καταστροφή στον κόσμο έχει σημειωθεί στον Κόλπο του Μεξικού.

Τo 2004, όταν ο σούπερ τυφώνας «Ιβάν» έπληξε την περιοχή, βύθισε μία εξέδρα πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού. Έκτοτε άρχισε η καταστροφή.

Καθημερινά χύνονται στη θάλασσα από 36 χιλιάδες έως 83 χιλιάδες λίτρα πετρελαίου, όπως αποκαλύπτει αμερικανική εφημερίδα. Αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 14 χρόνια, τα ύδατα στον Κόλπο του Μεξικού έχουν μολυνθεί με τουλάχιστον 424 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Washington Post».

Το 2004, η δεξαμενή «23051» βυθίστηκε στη θάλασσα. Τότε ο τυφώνας «Ιβάν» είχε σαρώσει τα πάντα στο πέρασμα του με ταχύτητα περίπου 230 χλμ. / ώρα, βυθίζοντας την πλατφόρμα πετρελαίου.

Η πραγματική έκταση της οικολογικής καταστροφής ήταν άγνωστη στο κοινό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόνο το 2010 οι οικολόγοι είχαν εντοπίσει ορατά ίχνη πετρελαίου και μάλιστα τυχαία.

Οι αμερικανικές αρχές, σύμφωνα με την Washington Post, ήταν καλά ενημερωμένες, αλλά υποτίμησαν την ποσότητα πετρελαιοκηλίδας. Σύμφωνα με το αμερικανικό Λιμενικό Σώμα, στη θάλασσα χύνονταν 317 λίτρα πετρελαίου την ημέρα. Αλλά ακόμη και με βάση τον λανθασμένο αυτό υπολογισμό, η αμερικανική ακτοφυλακή θεωρούσε τη διαρροή ως μια «σημαντική απειλή για το περιβάλλον».

Η εταιρεία «Taylor Energy» ανέλαβε να δημιουργήσει ένα υποθαλάσσιο δίχτυ ασφαλείας για να προστατεύσει την μόλυνση γύρω από την πλατφόρμα, έναντι αδράς αμοιβής (666 εκατομμυρίων δολαρίων). Τελικά όμως η προσπάθειά της δεν απέδωσε καρπούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας