Πενταετής απαλλαγή καταβολής δόσεων και εξαίρεση εκποίησης για αδύναμη δανειολήπτρια

898
δόσεων

Δεκτό έγινε το αίτημα μιας μακροχρόνια άνεργης, μητέρας τριών παιδιών και με προβλήματα υγείας να ρυθμιστεί οφειλή της προς δύο τράπεζες που στράφηκαν εναντίον της για ποσό λιγότερο των 11.000 ευρώ.

Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας με την υπ’ αρ. 97/2019 απόφασή του (εκούσια δικαιοδοσία) έδωσε μία «ανάσα» 5 ετών στην δανειολήπτρια καθώς την απάλλαξε από την καταβολή δόσεων για το εν λόγω χρονικό διάστημα, ενώ εξαίρεσε από την εκποίηση το μοναδικό περιουσιακό της στοιχείο: ένα αυτοκίνητο 20ετίας με αξία μεταπώλησης 300 ευρώ. 

Όπως έκρινε το Δικαστήριο, στο πρόσωπο της αιτούσας συντρέχουν οι εξαιρετικές περιστάσεις του άρθρου 8 παραγρ. 5 Ν 3869/2010. Ποιες είναι αυτές; Η 46χρονη γυναίκα είναι άνεργη από το 2013, έτος που διαγνώστηκε και με καρκίνο του θυροειδούς, εγχειρίστηκε και υπεβλήθη σε θεραπεία με ιώδιο. Ο σύζυγός της, κατ’ επάγγελμα αγρότης, έχει ένα μηνιαίο εισόδημα που δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, το οποίο, όπως αναγνώρισε το δικαστήριο, εξαντλείται στις βιοποριστικές ανάγκες της οικογένειας.

Στις ίδιες ανάγκες εξαντλείται και το ετήσιο επίδομα τέκνων 2.880 ευρώ που λαμβάνει η οικογένεια. Επιπλέον, το Δικαστήριο εξαίρεσε από την εκποίηση το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της αιτούσας, ένα αυτοκίνητο ΙΧΕ, του οποίου η εκποίηση κρίθηκε ότι θα ήταν ατελέσφορη και ακόμα κι αν εκποιούνταν δεν θα συνέβαλε στην απομείωση των οφειλών της αιτούσας, εξαιτίας της μικρής του αξίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας