Πειρατές εκλέχθηκαν σε δεκάδες πόλεις στην Τσεχία

1598
κατηγορία

Πολλά συγχαρητήρια στο κόμμα Πειρατών Τσεχίας για τις συνεχείς εκλογικές επιτυχίες του. Στις τοπικές εκλογές που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, 5 & 6 Οκτωβρίου, οι Τσέχοι Πειρατές κατέκτησαν 358 έδρες σε δημοτικά και τοπικά συμβούλια ανά τη χώρα.

“Οι Πειρατές αύξησαν κατά 10 φορές τη δύναμη τους από τις εκλογές του 2014”, είπε ο Ivan Bartos, πρόεδρος του κόμματος Πειρατών Τσεχίας, σε συνέντευξη τύπου. “Υπήρχαν σχεδόν 3.000 υποψήφιοι, σε 165 πειρατικά ψηφοδέλτια. Οι Πειρατές πέτυχαν μεγάλη εκλογική νίκη στις μεγάλες πόλεις, όπως στην Πράγα και Πίλσεν αλλά και σε άλλες δεκάδες πόλεις, όπως Ústí nad Labem, Olomouc και Pardubice”.

Στην Πράγα, το αποτέλεσμα τα λέει όλα: 17,9% για το ODS (Δημοκρατικό κόμμα) έναντι 17,1% για τους Πειρατές, που πήραν σχεδόν 12% περισσότερο από ό, τι στις εκλογές του 2014 και 13 έδρες! Μαζί με άλλο ένα νέο σχηματισμό, οι Πειρατές εκτόπισαν τους υποψηφίους του κυβερνητικού κόμματος ΑΝΟ, που έχασε 5 έδρες.

“Ευχαριστούμε τους ψηφοφόρους για την εμπιστοσύνη τους. Όχι μόνο στην Πράγα αλλά σε όλη τη χώρα. Οι προτεραιότητες του προγράμματος μας ισχύουν για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Θα τις προωθήσουμε σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την ακύρωση φόρου στις δημοτικές επιχειρήσεις, τη δημοσίευση συμβάσεων, τη διαφάνεια λογαριασμών και την ψηφιοποίηση, που δεν θα αδειάσουν τις τσέπες των πολιτών αλλά θα τους εξυπηρετήσουν. Και, φυσικά, οι μετεκλογικές στρατηγικές των μεμονωμένων τοπικών ομάδων και η γενική αρχή της μη διαμόρφωσης συνασπισμού με εξτρεμιστές”, δήλωσε ο Ι. Bartos.

Όμως τι είναι αυτό που κάνει τους Τσέχους ψηφοφόρους να στρέφονται στο κόμμα Πειρατών;

“Οι άνθρωποι αναζητούν κάτι καινούριο στην πολιτική και οι Πειρατές αντιπροσωπεύουν αυτό”, λέει σε ρεπορτάζ της usnews, ο πολιτικός αναλυτής Jiří Pehe, διευθυντής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης στην Πράγα και πρώην σύμβουλος του Τσέχου προέδρου Β. Χάβελ. “Δεν είναι μόνο σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κόμματα αλλά και με τον Μπάμπις (πρωθυπουργό Τσεχίας) και έτσι στέκονται κάπου ενδιάμεσα”.

Ο Zdenek Hrib, 37 ετών, υποψήφιος Δήμαρχος των Πειρατών στην Πράγα, αρνείται ότι οι Πειρατές είναι “απλώς αντάρτες”. Αντίθετα, λέει ότι το κόμμα Πειρατών είναι γεμάτο ρεαλιστές που προσφέρουν σύγχρονες λύσεις σε προβλήματα που παραμένουν ανεπίλυτα στην μετακομμουνιστική εποχή: “Η πολιτική δεν χαίρει εμπιστοσύνης στην Τσεχία και αυτό οφείλεται τόσο στη κομμουνιστική εποχή όσο και στο τι συμβαίνει εδώ από τη δεκαετία του ’90 και σήμερα, με ένα υψηλό δείκτη διαφθοράς και αυτό είναι κάτι που επιθυμούμε να αλλάξουμε”.

“Βαρέθηκα τις προεκλογικές καμπάνιες, συνήθως ο ένας κατηγορεί τον άλλο ότι έκανε λάθος. Κάνουν σαν τα μικρά παιδιά στο σχολείο. Το κόμμα Πειρατών θέλει να συνεργαστεί με τους πολίτες, σαν μια ομάδα, έτσι όπως πρέπει να είναι”, δηλώνει ο Moravec, ένας 30χρόνος δυσαρεστημένος Τσέχος που όπως και άλλοι πολλοί νέοι υποστηρίζουν τους Πειρατές.

Πάντως όπως και να έχει, η επιτυχία των Τσέχων Πειρατών δεν ήρθε τυχαία.

“Εργαζόμαστε σε αυτό πάνω από 9 χρόνια”, λέει στο ίδιο ρεπορτάζ ο Ι. Bartos και προσθέτει: “Είμαστε έξυπνοι και όχι απλά μια ομάδα ανθρώπων από την παιδική χαρά. Βλέπουμε τι συμβαίνει, γνωρίζουμε τα προγράμματα και ξέρουμε τι χρειάζεται να γίνει.”

Ανακοίνωση για αυτή τη μεγάλη επιτυχία των Τσέχων Πειρατών, εξέδωσε το κόμμα Πειρατών Γερμανίας όπου τονίζεται ότι, “το αποτέλεσμα αυτό μιλάει για το πολύ καλό πολιτικό έργο σας σε όλα τα επίπεδα, καθώς και την πειστική προεκλογική εκστρατεία σας. Είμαστε σίγουροι ότι το παγκόσμιο Πειρατικό κίνημα θα συνεχίσει εξίσου επιτυχημένα και σε άλλα κράτη”.

Στην προεκλογική εκστρατεία τους, οι Πειρατές βασίστηκαν στο έργο εθελοντών, υποστηρικτών, μελών και υποψηφίων και ξόδεψαν για τις δημοτικές, όσο και για τις εκλογές στη Γερουσία (διεξάγονται σε 2 γύρους- ο 2ος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή), 14 εκατ. τσέχικες κορόνες (περίπου 546.000 ευρώ). Οι δαπάνες αυτές καταγράφονται με διαφανή τρόπο σε πειρατικούς λογαριασμούς και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει μεμονωμένα στοιχεία στην ιστοσελίδα του κόμματος.

ΠΗΓΕΣ:

Συνέντευξη τύπου κόμματος Πειρατών Τσεχίας 8/10/2018

https://www.pirati.cz/…/pirati-uspeli-v-mestech-i-obcich.ht…

Ρεπορτάζ της usnews (24/9/2018) με τίτλο Pirates seek to plant a flag in Prague

https://www.usnews.com/…/in-czech-elections-pirate-party-ey…

https://en.wikipedia.org/wiki/Czech_Senate_election,_2018

ΕΙΚΟΝΕΣ:

Από συνέντευξη τύπου του κόμματος Πειρατών Τσεχίας (8/10/2018)

Από Wikipedia, αποτελέσματα Δημοτικών εκλογών Πράγας

https://en.wikipedia.org/wi…/Prague_municipal_election,_2018

*Ο Θανάσης Γούναρης είναι Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας