Πατριωτισμός και Πατριδοκαπηλία

2429
αυτοκτονία

Θεατρική βραδιά της Iskra με το τέλος του Ν. Ζαχαριαδη.
Η Iskra διοργανώνει σήμερα Δευτέρα (23/1), στις 9μ.μ, θεατρική βραδιά στο θέατρο Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ,με την παράσταση του Γιώργου Κοτανίδη , ‘‘ΟΜΠΙΝΤΑ” – Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη.
Λόγω της μεγάλης ζήτησης προσκλήσεων για την αποψινή θεατρική βραδιά, μετά την οποία θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή του Παν. Λαφαζάνη και του Γ. Κοτανίδη, θα υπάρξει συνέχεια και στην θεατρική παράσταση της Τρίτης (24/1) στο θέατρο Κακογιάννη τη ίδια ώρα.
Η Iskra, φυσικά, δεν επέλεξε τυχαία την συγκεκριμένη θεατρική παράσταση με το τραγικό τέλος του Νίκου Ζαχαριάδη.
Η επιλογή υπήρξε πολιτική και η δική μας προσέγγιση είναι κριτική και βρίσκεται μακριά από ”αγιοποιήσεις” και ”δαιμονοποιήσεις”.
Ο Νίκος Ζαχαριάδης υπήρξε ασφαλώς, ανεξάρτητα από διαφωνίες και συμφωνίες, μια από τις μεγαλύτερες ηγετικές φυσιογνωμίες του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας και μια από τις πιο τραγικές αγωνιστικές φιγούρες στην ελληνική ιστορία, που συνδέθηκε με ένα έπος και ένα δράμα για τη χώρα, θύτης συχνά αλλά και θύμα δύσκολων εποχών.
Μορφές όπως αυτή του Ν. Ζαχαριάδη μπορεί να χρησιμεύσουν για πολλά επίκαιρα διδάγματα κατά την κρίση του καθένα και της καθεμιάς, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα ζει μια νέα κατοχή και μια νέα τυραννία και ζητά τρόπους για να σπάσει τα δεσμά και ο εργαζόμενος λαός να βρει ελπίδα και να ανοίξει τα φτερά του για λευτεριά, προκοπή, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη.
Παραθέτουμε στη συνέχεια ένα κείμενο του Νίκου Ζαχαριάδη από το Ριζοσπάστη της 2/6/1945, δημοσιοποιημένο από τα ”Άπαντα τα δημοσιευμένα”, του Νίκου Ζαχαριάδη 1940-1945, με ιστορική επιμέλεια – έρευνα το Γιώργου Πετρόπουλου, με τίτλο ”Πατριωτισμός και Πατριδοκαπηλία”, το οποίο διατηρεί, ίσως, μια φρεσκάδα και μια επικαιρότητα.
Ολόκληρο το κείμενο του Νίκου Ζαχαριάδη έχει ως εξής: 

Πατριωτισμός και Πατριδοκαπηλία

Ορισμένα απλά και εξηγημένα, θα πίστευε κανένας, πράγματα αποχτάν μέσα σε καινούργιες συνθήκες καινούργιο νόημα και θα πρέπει να ξαναεξηγηθούν. Γιατί αυτό; Γιατί σε εποχές κρίσιμες και δημιουργικές οι παλιές αξίες χάνονται, χάνουν το παλιό τους νόημα, αποχτάν καινούργιο. Νέα προβλήματα προβάλλουν και ζητάν καινούργιες λύσεις.
Έτσι σήμερα ξαναμπαίνει το ερώτημα: Τι είνε πατριωτισμός; Τι πάει να πει πατριώτης; Ας πάρουμε έναν άνθρωπο του Λαού, έναν Έλληνα εργάτη είτε αγρότη, και ας βάλουμε τα ερωτήματα αυτά. Μια απάντηση θα πάρουμε: Πατριώτης Έλληνας είνε εκείνος που αγαπά και δουλεύει το χώμα του, που πονά τον τόπο του, που θέλει λαό χαρούμενο, παραγωγικό. Πατριώτης Έλληνας είνε αυτός που παλεύει για να μην κλέβει το παράσιτο τον τον κόπο, τον ιδρώτα , τη δουλειά του εργαζόμενου. Αυτός που το δουλευτή του χεριού και το δημιουργό τον προοδευτικό του μυαλού, αυτούς δηλαδή που φτάνουν όλα όσα ο τόπος αυτός έχει σε υλικό και πνευματικό πλούτο, τους θεωρεί αφέντες και άρχοντες στον τόπο τους. Πατριώτης Έλληνας είνε αυτός που πολέμησε στο 1940, αυτός που θυσιάστηκε ανεπιφύλακτα στα 1941-45 για να διώξει τον ξένο δυνάστη, για να μείνει η Ελλάδα ακέραιη, τίμια, απούλητη στους ξένους κατακτητές, αγνή. Έτσι πατριώτης Έλληνας είναι ο Ελληνικός Λαός, που θέλει μόνος του να διοικηθεί, χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις, που θέλει λαϊκή τάξη και ησυχία, παραγωγή και πρόοδο προς όφελος και καλό για το σύνολο. Είναι ο παραγωγικός Λαός που θέλει ειρήνη, που θέλει να είνε ενωμένος με όλα τα αδέρφια του στο ίδιο κράτος, μα που δεν έχει κανένα συμφέρον να μπλέξει σε τυχοδιωκτισμούς και να κατακτήσει ξένους Λαούς.
Αυτός ο πατριώτης δεν έχει όνομα, είνε ο άγνωστος πατριώτης γιατί είναι ο Λαός.

***

Μα υπάρχουν και άλλοι πατριώτες. Αλλά αυτοί έχουν ”όνομα”. Θέλετε να ακούσετε μερικά; Ο ένας λέγεται Ιωάννης… Ράλλης, πρωθυπουργός της προδοσίας στο χιτλερικό καθεστώς και τώρα ήρωας ”δοσίλογος”. Ο Ταβουλάρης, υπουργός των Εσωτερικών του Σίμαναν*, που εκτέλεσε χιλιάδες Έλληνες γιατί σύμφερε στη Γερμανία. Και αυτός ήρωας και αυριανός αθώος.
Είναι τα παράσιτα της μαυραγοράς που πατριωτισμό τους έχουν τη λίρα. Είναι όλοι αυτοί που πουλάν τον τόπο γιατί δεν τους δένει μαζί του παρά μονάχα το κέρδος που έχουν από το πούλημα του. Είναι δηλαδή οι πατριδοκάπηλοι.
Αν έλειπαν οι αληθινοί πατριώτες, οι αγωνιστές κατά της χιτλερικής κατοχής, και ο Ράλλης μπορούσε να φτιάσει αυτό που ήθελε να κάνει, δηλαδή την Ελλάδα χιτλερικό τσιφλίκι, και να την βάλει να πολεμήσει κατά το Συμμάχων, αν έλειπαν λοιπόν οι αγωνιστές αυτοί, η Ελλάδα θα χανε ασφαλώς τη Μακεδονία και Θράκη και το Αρχιπέλαγος. Το ΕΑΜ και η Πανελλήνια Αντίσταση με ντουφέκι και αίμα σώσαν την τιμή μας, σώσαν δηλαδή τη Μακεδονία και Θράκη και το Αρχιπέλαγος.
Και τι βλέπουμε τώρα; Τα όργανα που δημιούργησε ο Ράλλης για να συντρίψει το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ, για να πουλήσει δηλαδή τη Μακεδονία και την Θράκη και το Αρχιπέλαγος, τα ίδια αυτά όργανα δολοφονούν σήμερα αυτούς που σώσαν για την Ελλάδα τις επαρχίες αυτές!
Και έτσι ο Ράλλης και ο Αντών Τσαούς είνε οι πατριώτες, και οι άλλοι είναι οι προδότες!Ο Ράλλης αθωώνεται– ουσιαστικά-, οι άλλοι δολοφονούνται καθημερινά. Και πρέπει να μη λένε και λέξη, γιατί τότε είναι δυο φορές προδότες.
Μα είναι πολύ κουτοί αν θεωρούν τον Ελληνικό Λαό τόσο κουτό για να καταπιεί το κουτόχορτο αυτό.
Αυτού γελιούνται. Οι Έλληνες είνε τόσο έξυπνοι για να ξεχωρίζουν τον εαυτό τους απ’ τους πατριδοκάπηλους. Εδώ πια δεν χωρεί σύγχυση. Ο Λάος ξέρει τι συμβαίνει. Θέλουν να τον παρασύρουν απ’ τα ζωτικά του προβλήματα σε τυχοδιωκτισμούς. Μα δεν θα πετύχουν. Ψύχραιμα και αποφασιστικά αγρυπνεί. Τις ελευθερίες του δεν θα αφήσει να τους τις πνίξουν, μα θα τις ευρύνει. Δεν θα αφήσει να τονε διασπάσουν, να τονε χωρίσουν. Με τον όγκο του θα επιβάλλει τη δημοκρατική του θέληση. Θα παραμερίσει την αντίδραση και θα κερδίσει λεύτερο το πεδίο για ΕνότηταΤάξηΗσυχία και ανόρθωση.
*Πρόκειται για το Βάλτερ Σιμάνα (Walter Schimana, 1898-1948), Γερμανό κυβερνήτη της κατεχόμενης Ελλάδας
Πηγή: Ριζοσπάστης 2/6/1945, κύριο άρθρο
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει το γράμμα του Ζαχαριάδη, o οποίος καλούσε τον Λαό της Ελλάδας να αντισταθεί στην φασιστική ιταλική εισβολή του Μουσολίνι και το οποίο γράμμα έχει ως εξής:

Προς το Λαό της Ελλάδας

Ανοιχτό Γράμμα

Ο φασισμός του Μουσολίνι χτύπησε την Ελλάδα πισώπλατα, δολοφονικά και ξετσίπωτα, με σκοπό να την υποδουλώσει και εξανδραποδίσει. Σήμερα όλοι οι Έλληνες παλεύουμε για τη λεφτεριά, την τιμή, την εθνική μας ανεξαρτησία. Η πάλη θα είναι πολύ δύσκολη και σκληρή. Με ένα έθνος που θέλει να ζήσει πρέπει να παλεύει, αψηφώντας τους κινδύνους και τις θυσίες. Ο Λαός της Ελλάδας διεξάγει σήμερα έναν πόλεμο εθνικοαπελευθερωτικό, ενάντια στο φασισμό του Μουσολίνι. Δίπλα στο κύριο μέτωπο και ο κάθε βράχος, η κάθε ρεματιά, το κάθε χωριό καλύβα με καλύβα, η κάθε πόλη σπίτι με σπίτι πρέπει να γίνει φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Κάθε πράκτορας του φασισμού πρέπει να εξοντωθεί αλύπητα. Στον πόλεμο αυτό, που τον διευθύνει η κυβέρνηση Μεταξά, όλοι πρέπει να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, δίχως καμιά επιφύλαξη. Έπαθλο για τον εργαζόμενο Λαό και επιστέγασμα για το σημερινό του αγών πρέπει να είνε, και θα είναι, μια καινούργια Ελλάδα της Δουλειά, της Λεφτεριάς, λυτρωμένη από κάθε ξενική ιμπεριαλιστική εξάρτηση και από κάθε εκμετάλλευση, μ’ ένα πραγματικά παλλαϊκό πολιτισμό.
Όλοι στο αγώνα, ο καθένα στη θέση του, και η νίκη θανε νίκη της Ελλάδας και του Λαού της. Οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου στέκουν στο πλευρό μας.
Αθήνα                                                                                    Ν. Ζαχαριάδης
31.Χ.40                                                                        Γραμματέας Κ.Ε του ΚΚΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας