Πασινιάν:Έτοιμος να αποσύρει στρατεύματα, ενώ ο Αλίγεφ απειλεί Αρμενία με καταστροφή

615
Πασινιάν:Έτοιμος να αποσύρει στρατεύματα
Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Ο Αλίεφ απειλεί την ώρα που ο Πασινιάν δηλώνει έτοιμος να αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα!Έτοιμη να αποσύρει τις δυνάμεις από τα σύνορα ανά πάσα στιγμή, αναμένοντας τις βουλές της ομάδας του Μινσκ, εφόσν επιτευχθεί συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν, είναι η Αρμενία σύμφωνα με τον Νικόλ Πασινιάν.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αρμενίας σε τοποθετήσεις του σε συνάντηση με οπαδούς του το Σάββατο 29 Μαΐου υποστήριξε, ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αποσύρουν στρατιώτες από την περιοχή μεταξύ του Σοτκ στο Κεργακουνίκ και το χωριό Χοζναβάρ στο Σιουνίκ, όπου υπάρχουν εντάσεις.

Ο Πασινιάν επεσήμανε την ετοιμότητα της αρμενικής πλευράς για διαπραγματεύσεις όπως στη διευθέτηση από την ομάδα του Μινσκ της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην οποία βέβαια η Αρμενία ήταν η μεγάλη χαμένη και συνάμα ταπεινωμένη πλευρά της υπόθεσης. Παράλληλα χαιρέτησε πρόσφατη τοποθέτηση των μελών της ομάδας του Μινσκ, η οποία ανάμεσα σε άλλα κάλεσε το Αζερμπαϊτζάν να επιστρέψει στην Αρμενία τους έξι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν πρόσφατα από τις αζέρικες δυνάμεις.

Νέες απειλές από Αλίγεφ

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγεφ, εξαπέλυσε νέες απειλές εναντίον της Αρμενίας. Μάλιστα ξεκαθάρισε, ότι η χώρα του θα ενισχύσει τα σύνορά της ώστε να μεταφέρει πίεση στους Αρμενίους, όπως αναφέρει ο αζέρικος Τύπος.

«Κάποιες χώρες φιλικά προσκείμενες χώρες και κύκλοι στην Αρμενία κάνουν δηλώσεις. Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, υιοθέτησε ξανά, μία επίλυση στη βάση λανθασμένης πληροφόρησης. Ο κόσμος του Αζερμπαϊτζάν, δεν πρέπει να δίνουν προσοχή σε αυτούς. Όλα αυτά είναι λόγια χωρίς αξία», ήταν τα λόγια του Αλίγεφ στο Αγκντάμ, το οποίο κατελήφθη από τους Αζέρους κατά τη διάρκεια του πολέμου των 44 ημερών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε τους Αρμενίους για προκλήσεις και εξαπέλυσε νέες απειλές. «Αν υπάρχει έστω και η παραμικρή απειλή στην ασφάλεια του Αζερμπαϊτζάν, ο εχθρός θα καταστραφεί άμεσα και επί τόπου», είπε ο Αλίγεφ, ο οποίος όπως μεταδίδουν άλλα Μέσα, έριξε και ατάκα βόμβα.

«Ο αρμενικός λαός δεν μπορεί να χτίσει τη δική του πολιτεία. Μπορούν μόνο να ζήσουν ως μέρος μεγαλύτερων κρατών», ανέφερε μία δήλωση που δείχνει τη διάθεση του Αζερμπαϊτζάν να διαλύσει την Αρμενία ως χώρα…

Το χρονικό της αναθέρμανσης στον Νότιο Καύκασο

Το πρωί της 12ης Μαΐου, ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας. Στην επαρχία Σιουνίκ Αζέροι στρατιώτες εισήλθαν σε βάθος 3,5 χιλιομέτρων και περικύκλωσαν τη λίμνη Σεβ, η οποία βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά αποτελεί κυρίως τμήμα της Αρμενίας. Στις 13 Μαΐου συνεχίστηκε η εισβολή του στρατού του Αζερμπαϊτζάν, προχωρώντας μέχρι το Βαρντένι της επαρχίας Κεργακουνίκ και στο Σισιάν (επαρχία Σιουίκ). Αρμενικές πηγές κάνουν λόγο για παρουσία 1000 Αζέρων στρατιωτών εντός αρμενικών συνόρων. Στις 25 Μαΐου σκοτώθηκε Αρμένιος στρατιώτης από αζέρικα πυρά, ενώ στις 27 Μαΐου έξι Αρμένιοι στρατιώτες συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν από τις αζέρικες δυνάμεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας