Παραλήρημα από Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ: «Είμαστε δίπλα σε τουρκική μειονότητα στην Θράκη»

473
Παραλήρημα από Τούρκο ΥΦΥΠΕΞ

Προκλητικές και παραληρηματικές δηλώσεις από τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, ο οποίος πραγματοποίησε ιδιωτικό “tour”  πρόσφατα στην Θράκη. 

Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ δήλωσε  στην «Yeni Safak» πως

«Οι ομογενείς μας γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πάντα μαζί τους. Θεωρούμε την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα (σ.σ. η οποία έχει αποδεκατιστεί) στην Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ των χωρών μας.

Η Ελλάδα θα το συνειδητοποιήσει αργά ή γρήγορα».

Περιγράφοντας τις εντυπώσεις του στην εφημερίδα ο Κιράν δήλωσε ότι η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή το 2017 σε επίπεδο προέδρου -μετά από 65 χρόνια- είναι ακόμα ζωντανή στις μνήμες των ‘ομογενών’.

Υπενθυμίζοντας ότι τα μηνύματα, που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Δένδια, όπως και σε κάθε επαφή, ελήφθησαν από την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο Κιράν σημείωσε:

«Το ηθικό των παιδιών μας στα μειονοτικά σχολεία, οι έμποροί μας στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, οι ομογενείς πολιτικοί μας και οι ενώσεις μας είναι πολύ καλά.

Φυσικά, γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πάντα μαζί τους.

Δεν έχουν καμία πρόθεση να παραιτηθούν λόγω των καταπιεστικών πολιτικών και των αρνήσεων της Ελλάδας.

Οι ομογενείς μας ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη».

«Δεν θα το επιτρέψουμε»

Ο Κιράν ανέφερε ότι επισκέφθηκε και τους ψευδο-μουφτήδες της Κομοτηνής και Ξάνθης, προσθέτοντας ότι «ενώ το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης και η αυτονομία της ως προς την εκπαίδευση και τη θρησκεία καθορίζονται από τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας. Επίσης, παρακωλύει το δικαίωμα επιλογής μουφτή από τους ομογενείς μας. Ο εκλεγμένος από τη μειονότητα μουφτής αντιμετωπίζει φυλάκιση και πρόστιμο για την τέλεση της προσευχής της Παρασκευής και των κηδειών. Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει εδώ και 20 έτη τις εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως, συνεχίζεται η άσκηση πιέσεων στον μουφτή μας, παρά τη σαφή διεθνή νομολογία επ’ αυτού του θέματος».

Δήλωσε δε ότι «δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, το σφετερισμό των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης με τη Συμφωνία της Λωζάνης».

Δεν υπάρχουν μέτρα κατά ρατσιστικών επιθέσεων

Ο Κιράν  ισχυρίστηκε ότι «οι ομογενείς στη δυτική Θράκη έχουν υποστεί ρατσιστικές(!) και αντι-ισλαμικές επιθέσεις όπως στην Ευρώπη» και συνέχισε λέγοντας ότι πως «δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η (ελληνική) κυβέρνηση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα ενάντια στις αυξανόμενες ρατσιστικές τάσεις στην Ελλάδα, ιδίως κατά της τουρκικής μειονότητας. Σε αυτό το σημείο, τόνισα ένα πράγμα κατά τις επαφές μου. Θεωρούμε την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός αργά ή γρήγορα.

Περιμένουμε από όλους τους συνομιλητές μας να δείξουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, να δημιουργήσουν παρόμοιες ζωγραφιές αδελφοσύνης και να χτίσουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας».

Στα 115 τα μειονοτικά σχολεία

Όσον αφορά στα μειονοτικά σχολεία και στα προβλήματα στην εκπαίδευση, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Κιράν ανέφερε πως «τα μειονοτικά σχολεία κλείνουν με το πρόσχημα ότι ο αριθμός των μαθητών είναι ανεπαρκής. Κατά τα τελευταία 25 έτη, ο αριθμός των σχολείων μειώθηκε από 231 σε 115. Δίγλωσσα μειονοτικά σχολεία δεν επιτρέπονται. Υπάρχουν δύο μειονοτικά σχολεία  δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές από τα μειονοτικά σχολεία. Ούτε αυτά ικανοποιούν τις ανάγκες. Οι ανάγκες για νέα σχολικά κτίρια δεν ικανοποιούνται. Δεν επιτρέπεται ο διορισμός ομογενών μας, που αποφοιτούν από σχολεία για δασκάλους στην Τουρκία, στα μειονοτικά  δημοτικά σχολεία. Τέλος, οι εκλογές για διοικητικό συμβούλιο των μειονοτικών σχολείων αναβλήθηκαν οκτώ φορές με το πρόσχημα της επιδημίας. Για κανέναν λόγο δεν μπορεί αυτό να εξηγηθεί».

Τονίζοντας ότι δεν είναι αποδεκτός ο «περιορισμός» ενός εκ των βασικότερων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η εκπαίδευση, σε μια χώρα της ΕΕ τον 21ο αιώνα, ο Κιράν σημείωσε ότι «πρωταρχική προσδοκία μας είναι να γίνουν σεβαστά τα βασικότερα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας στην εκπαίδευση, τα οποία κατοχυρώνονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης και το διεθνές δίκαιο. Επισημαίνουμε στους Έλληνες ομολόγους μας, σε κάθε ευκαιρία, την προσδοκία μας να επιτρέπεται ένας επαρκής αριθμός ειδικευμένων εκπαιδευτικών να υπηρετεί στα μειονοτικά σχολεία».

Ο Κιράν υπενθύμισε, επίσης, το αίτημα για το άνοιγμα ενός «Πολιτιστικού Κέντρου Yunus Emre» στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «εάν μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε το διάλογό μας, είναι δυνατή η περαιτέρω ανάπτυξη της πολιτιστικής μας συνεργασίας στο μέλλον».

Πρέπει να συσταθεί επιτροπή για θέματα μειονοτήτων

Το ζήτημα των μειονοτήτων είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας των διμερών σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είπε ο Κιράν και δήλωσε πως «ελπίζουμε ότι η αναβίωση του διαλόγου θα έχει θετική αντανάκλαση στους ομογενείς μας στη δυτική Θράκη», προσθέτοντας ότι, παρά την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να συζητηθούν τα προβλήματα της μειονότητας από τους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη το 2019, η εν λόγω επιτροπή δεν μπόρεσε να συγκληθεί και τίθεται αυτό το ζήτημα σε κάθε ευκαιρία.

Η πολιτική της άρνησης δεν εξαλείφει την «τουρκική ταυτότητα»

«Ακριβώς όπως υπάρχει μια ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία, έτσι υπάρχει και μια τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη δυτική Θράκη. Η άρνηση του ελληνικού κράτους ότι η μειονότητα είναι τουρκική δεν εξαλείφει την τουρκική ταυτότητα των ομογενών μας».

Ο Κιράν υπενθύμισε επίσης τις αποφάσεις απαγόρευσης των ενώσεων, που φέρουν στον τίτλο τους τις φράσεις «Τουρκική» ή «μειονότητα». Ο Κιράν σημείωσε ότι «το ζήτημα παρακολουθείται στενά και αξιολογείται από την Επιτροπή υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Επιτροπή των Αντιπροσώπων. Αναμένεται ένα επιπλέον ψήφισμα, που θα προειδοποιεί την Ελλάδα, στη Συνάντηση της Επιτροπής υπουργών τον Ιούνιο».

«Το πνεύμα του Sadik Ahmet είναι ζωντανό»

«Μπορούν να αφαιρέσουν την πινακίδα, αλλά δεν μπορούν να σβήσουν τη μνήμη των ομογενών μας. Όσο βρισκόμουν στη δυτική Θράκη, επισκεφθήκαμε επίσης τον τάφο του αείμνηστου Σαδίκ Αχμέτ και προσευχηθήκαμε.

Ξέρετε, φυλακίστηκε, επειδή δεν απαρνήθηκε ποτέ την τουρκική του ταυτότητα. Πολέμησε σκληρά. Αλλά είπε στον κόσμο, ‘Φυλακίστηκα επειδή είμαι Τούρκος. Εάν είναι έγκλημα, θα το πω ξανά, είμαι Τούρκος’.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, είδα ότι αυτό το πνεύμα που εκπροσωπείται από τον αείμνηστο Σαδίκ Αχμέτ είναι ακόμα ζωντανό. Όσο είναι ζωντανό, κανείς δεν μπορεί να διαγράψει την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας».

Οικονομικές πιέσεις

Οι πρακτικές διακρίσεων της Ελλάδας απέναντι στους «ομογενείς» εντοπίζονται και στον τομέα των οικονομικών, ανέφερε ο Κιράν. «Κατά τη διάρκεια της επιδημίας, ο καπνός, που παράγεται από τους ομογενείς μας, εξαιρέθηκε από τα πακέτα στήριξης των αγροτών, που προσέφεραν οι ελληνικές αρχές. Είναι επίσης λυπηρό το ότι οι εταιρείες, που ιδρύθηκαν από τους ομογενείς μας, οι οποίες έχουν συμβάλει σημαντικά στην ελληνική οικονομία, υπόκεινται σε πιέσεις, όπως σε φόρους και οικονομικούς ελέγχους. Οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν τους ομογενείς μας και ιδίως τον νεαρό πληθυσμό, να μεταναστεύσουν από τη δυτική Θράκη».

Εμπόδιο λατρείας σε οθωμανικά τεμένη

Ο Κιράν δήλωσε ότι πολλά ιστορικά τεμένη, κληρονομιά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Θεσσαλονίκη, είτε εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους είτε έγινε κατάχρησή τους για άλλους σκοπούς. «Ωστόσο, δεν είναι ανοιχτά προς χρήση από τους ομογενείς μας. Είναι επίσης απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στις προσπάθειες των ενώσεών μας να κάνουν προσευχές για το Μπαϊράμι. Επιπλέον, δεν υπάρχουν μουσουλμανικά νεκροταφεία στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι καθώς και πολλοί ομογενείς μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας