Παραγωγική ερήμωση: Η Creta-Farms σε κίνδυνο “λουκέτου”. Στον αέρα 850 εργαζόμενοι

    1654
    creta

    Άλλη μια μεγάλη παραγωγική επιχείρηση της χώρας μας βρίσκεται σε κίνδυνο να κλείσει και να πεταχτούν στον δρόμο 850 εργαζόμενοι, οι οποίοι δουλεύουν εκεί επί πάρα πολλά χρόνια, επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στην οικονομία, πρώτα απ’ όλα της Κρήτης. 

    Οικονομικοί κύκλοι τόνιζαν στην Ίσκρα ότι οι δραματικές εξελίξεις στην Creta Farms είναι αδικαιολόγητες και ότι βασικές ευθύνες φέρουν οι ιδιοκτήτες της και βασικοί μέτοχοι Αφοί Δομαζάκη και οι τράπεζες, που σχεδόν αμέριμνοι έβλεπαν να εξελίσσεται η τραγωδία στην επιχείρηση, βασιζόμενοι, ίσως, στην ομηρία των 835 εργαζομένων και στην ατιμωρησία, η οποία έχει γίνει καθεστώς για μεγάλους επιχειρηματίες και τράπεζες σ’ αυτή τη χώρα.

    Να σημειώσουμε ότι παρά το αισιόδοξο κλίμα που εκφράζουν για την πορεία της οικονομίας πολιτικά κατεστημένα και συστημικά ΜΜΕ, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο τους τελευταίους μήνες, ενώ τα φαινόμενα φτωχοποίησης και εξαθλίωσης στην κοινωνία διευρύνονται.

    Σε οριακό σημείο, χωρίς κεφάλαιο κίνησης, με αρνητικά ίδια κεφάλαια 20 εκατ. ευρώ, υπέρογκα χρέη πάνω από 170 εκατ. ευρώ, εν των οποίων ένα πολύ μεγάλο μέρος ληξιπρόθεσμα, και με έναν ορίζοντα περιορισμένο αν δεν βρεθούν άμεσα 5-7 εκατ. ευρώ και επενδυτής ο οποίος θα κληθεί να ρίξει τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για να γυρίσει το “μαγαζί”, βρίσκεται η Creta Farms.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η προσφυγή στον Πτωχευτικό Κώδικα αποτελεί μονόδρομο για πολλούς λόγους. Αφενός για να κλειδώσουν τα “κουρέματα” σε τράπεζες, προμηθευτές και Δημόσιο και αφετέρου για να αποφύγει ο επενδυτής που θα αναλάβει τη διάσωσή της τα ποινικά που προκύπτουν από τα χρέη π.χ. προς το Δημόσιο.

    Όμως η διάσωση μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα, η οποία θεωρείται η πιο ασφαλής λύση, απαιτεί χρόνο, ο οποίος δεν υπάρχει, χρήμα το οποίο επίσης δεν υπάρχει ενώ το “κοντέρ” μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και την έκδοση της απόφασης θα συνεχίσει να γράφει υποχρεώσεις, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Αυτή τη στιγμή η αλλαντοβιομηχανία έχει ανάγκη 5-7 εκατ. ευρώ για να παραμείνουν σε λειτουργία οι μηχανές της και να συνεχίσει την τροφοδοσία της αγοράς. Χρήματα τα οποία δεν είναι διατεθειμένες να δώσουν οι Τράπεζες, τη στιγμή που οι Αφοί Δομαζάκη έχουν αρνηθεί να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους.

    Με δυο λόγια, τόσο οι ιδιοκτήτες της Creta Farms όσο και οι τράπεζες, κατεξοχήν υπεύθυνοι για την τραγική θέση που έχει περιέλθει η επιχείρηση, ερίζουν για ιδιοτελή συμφέροντα πάνω στο πτώμα της επιχείρησης και στην πλάτη των εργαζομένων, έχοντας τη βεβαιότητα ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα υποστούν συνέπειες.

     

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας