Παρέμβαση Πούτιν υπέρ της Κύπρου.Επικοινωνία με Αναστασιάδη. Ο Λαβρόφ στην Κύπρο

1225
γερμανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Αναστασιάδη, στην οποία συζητήθηκε και το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Επικοινωνία είχαν σήμερα Πέμπτη ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις προοπτικές γύρω από την επίλυση της κρίσης στην Κύπρο, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

«Άγγιξαν τα περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές επίλυσης των διαφορών στην Κύπρο» ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωσή του.

Οι δύο Πρόεδροι τόνισαν επίσης την ανάγκη «βελτίωσης του συμβατικού νομικού πλαισίου των διμερών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοδοτήσεων και των επενδύσεων» πρόσθεσε το Κρεμλίνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν τον διαβεβαίωσε πως θα συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας για τα θέματα που του έθεσε, ενώ τον ευχαρίστησε για την πάγια θέση της Ρωσίας σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και για το ενδιαφέρον του.

Ο πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στις 8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ για μια πιο λεπτομερή ανασκόπηση των εξελίξεων και την από κοινού διεξαγωγή δράσεων προς επικράτηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ανακοίνωση της Ρωσικής προεδρίας για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

​Νέα τουρκική Navtex σε περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται λίγες ώρες μετά τη νέα τουρκική Navtex σε θαλάσσια περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Από το πρωί, μάλιστα, το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros βρίσκεται στα ανατολικά της Αμμοχώστου και της Αγίας Νάπας.

Η τουρκική Navtex έχει ισχύ έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 και αφορά τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, το Barbaros συνοδεύεται από μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Η Νavtex που κορύφωσε την ένταση

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η έκδοση τουρκικής Νavtex στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, εξέλιξη η οποία είχε πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας