Παρέμβαση εισαγγελέα για ρατσιστικά κίνητρα στη δολοφονία Κωστόπουλου

1504
ρατσιστικά

Το ενδεχόμενο ύπαρξης ρατσιστικών κινήτρων πίσω απ’ τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, μετά το λιντσάρισμα στο κέντρο της Αθήνας, ζητά να διερευνηθεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας ζητεί να διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί, εάν μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Οι συνήγοροι της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, σε δήλωσή τους, κρίνουν θετικά την εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου για αναζήτηση ενδεχομένων ρατσιστικών κινήτρων στις πράξεις των εμπλεκομένων.

Οι Άννυ Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη, πάντως, υπογραμμίζουν ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί «τη συμμετοχή των αρμόδιων αρχών». Όπως αναφέρουν οι δύο συνήγοροι, 25 μέρες μετά το «αποτρόπαιο έγκλημα η δικογραφία παραμένει ατελής».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης:

Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει σύμφωνη την Πολιτική Αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να επισημάνουμε ότι η οποιαδήποτε διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί ενεργή συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωσή του θανόντος.

Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος όπως προϋποθέτει το άρθρο (81Α) του Ποινικού Κώδικα για το έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφαινόμενων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε τη διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορουμένους και τους λοιπούς ύποπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος.

Είκοσι πέντε ημέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζαχαρία Κωστόπουλου αδικαίωτος.

Ως πληρεξούσιες δικηγόροι της πολιτικής αγωγής ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την πλήρη και ορθή απόδοση των ευθυνών.

Άννυ Παπαρρούσου, Χρύσα Πετσιμέρη, Κλείω Παπαπαντολέων

Νέα στοιχεία για την υπόθεση

Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών που παρουσίασε η ιστοσελίδα documento αλλά και όσα υποστήριξε η δικηγόρος της οικογένειας Κωστόπουλου, Χρύσα Πετσιμέρη, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7, δακτυλικά αποτυπώματα του Ζακ Κωστόπουλου έχουν βρεθεί μόνο στην εξώπορτα του κοσμηματοπωλείου και όχι εντός του καταστήματος.

Παράλληλα, το πόρισμα των εγκληματολογικών Εργαστηρίων διαπίστωσε πως δεν υπάρχουν δακτυλικά αποτυπώματα του 33χρονου πάνω στο μαχαίρι, που εντοπίστηκε αρκετές ώρες μετά τον ξυλοδαρμό του από τον 73χρονο ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και τον 55χρονο μεσίτη στην οδό Γλάδστωνος και στη συνέχεια από αστυνομικούς.

Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι το παραπάνω εξηγείται από το γεγονός ότι διάφορα άτομα το έπιασαν μέχρι να παραδοθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Στο μεταξύ αυτόπτης μάρτυρας έδωσε μια διαφορετική εικόνα από αυτά που έχουν υποστηρίξει μέχρι στιγμής οι δύο άνδρες και επιβεβαιώνει ότι ο Ζακ δεν κρατούσε μαχαίρι από ό,τι είδε.

Η ιστοσελίδα popaganda.gr παρουσίασε την κατάθεση της γυναίκας, η οποία την ώρα του περιστατικού λέει ότι πλησίασε και ότι αφού διαπίστωσε ότι δεν κινδυνεύει, είδε έναν κύριο να ρίχνει αντικείμενο μες στο κατάστημα.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας