Παράνομες οι αναθέσεις εφημεριών ετοιμότητας στα νοσοκομεία

1070
εφημεριών

Στα τελευταία 6 μνημονιακά χρόνια σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι διοικήσεις να επιβάλλουν παράνομες υπηρεσίες ετοιμότητας (on call) νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού με το πρόσχημα της έλλειψης προσωπικού.

Οι υπηρεσίες ετοιμότητας είναι παράνομες για όλο το προσωπικό των νοσοκομείων πλην των ιατρών, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που να καθορίζει σε ποιες περιπτώσεις, με ποιο τρόπο και με ποια αμοιβή εκτελούνται.

Τόσο στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα (Νόμος 3528/2007) όσο και στο Π.Δ. για τις «ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104/Εκ» δεν προβλέπεται υπηρεσία ετοιμότητας.

Τα τμήματα στα οποία συνήθως οι διοικήσεις διάφορων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα επιβάλλουν την εφαρμογή παράνομων υπηρεσιών ετοιμότητας (on call) είναι τα χειρουργεία, το αναισθησιολογικό, οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα εργαστήρια και γενικά τα τμήματα που δεν έχουν συνεχή νοσηλεία ασθενών. Ως «αντάλλαγμα»προσφέρουν στο προσωπικό χρωστούμενες ώρες και ρεπό και πολύ σπάνια αμοιβή πρόσθετων αμοιβών υπερωριακής απασχόλησης.

Όλα, βέβαια, τα παραπάνω είναι εντελώς παράνομα, θέτουν σε κίνδυνο το προσωπικό στο οποίο εφαρμόζονται και στις περισσότερες περιπτώσεις γίνονται κατόπιν παρότρυνσης των διευθύνσεων νοσηλευτικής υπηρεσίας και προϊσταμένων τμημάτων.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο πως οι διοικήσεις των νοσοκομείων, οι διευθύνουσες των νοσηλευτικών υπηρεσιών και οι προϊστάμενοι απαιτούν γενικά από το προσωπικό να εργάζεται με συνέπεια και με σεβασμό των νόμων και των κανόνων, και παράλληλα αυτοί προβαίνουν σε τόσο εξόφθαλμες παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας, χρησιμοποιώντας μια μορφή εργασίας (υπηρεσία ετοιμότητας) που νομικά δεν υφίσταται για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό.

Επίσης. είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περίφημοι «επιθεωρητές υγείας» δεν έχουν επισημάνει και δεν έχουν καταγγείλει αυτές τις ξεκάθαρες παραβιάσεις της εργασιακής νομοθεσίας, βάζοντας προφανώς «πλάτη» και καλύπτοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας