Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ): Γενική Συνέλευση την Κυριακή

1620
αντιπολεμικός

Την 1η Γενική του Συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (ΠΑΚΣ), στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος. 

Έχοντας συγκροτηθεί τον περασμένο Ιούνιο, με πρωτοβουλία και συμμετοχή αγωνιστών από ένα ευρύ φάσμα αριστερών πολιτικών φορέων καθώς και ανένταχτων, ο ΠΑΚΣ έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα όλους αυτούς τους μήνες.

Η ανάπτυξη αντιπολεμικού κινήματος στη χώρας μας καθίσταται μία από τις βασικές προτεραιότητες, σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη συναίνεση όλων των αστικών κομμάτων και με βάση τη στρατηγική της αστικής τάξης, βαθαίνει την εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα.

Η πολιτική της πλήρους ευθυγράμμισης με την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή παράγει συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές. Η ανοιχτή συμμαχία με το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ και τη χούντα της Αιγύπτου, η απομάκρυνση από την πολιτική της δημόσιας θετικής στάσης προς το παλαιστινιακό λαό, οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία εντάσσουν τη χώρα σε έναν αντιδραστικό και φιλοπόλεμο άξονα. Η Ελλάδα στα πλαίσια της στενής συμμετοχής στον άξονα ΗΠΑ-Αίγυπτος-Κύπρος-Ισραήλ, αναβαθμίζει τη στρατιωτική συνεργασία με διαρκείς κοινές ασκήσεις, παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με τις ΑΟΖ οξύνοντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εμπλέκεται άμεσα σε εκτός των συνόρων αποστολές και σχεδιάζει νέες αμερικανονατοϊκές βάσεις.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος για τη περαιτέρω διείσδυση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια με τη Συμφωνία των Πρεσπών εντείνοντας μία εκρηκτική κατάσταση αντιπαραθέσεων στα πλαίσια του ευρύτερου ΝΑΤΟϊκού σχεδιασμού ασφυκτικού έλέγχου όλων των χωρών των Βαλκανιών και ταυτόχρονης επιθετικότητας προς τη Ρωσία και όσες χώρες διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία (π.χ. Σερβία). Μάλιστα, η πρόσφατη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία με τη Ρωσία για τα πυρηνικά όπλα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς σε συνδυασμό με επίσημα έγγραφα (Nuclear Posture Review) όπου γίνεται λόγος για χρήση πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος σε περίπτωση υποστήριξης της Ρωσίας προς τη Σερβία σε ενδεχόμενη σύγκρουση Σερβίας – Κοσσόβου, χτυπάνε το καμπανάκι του κινδύνου. Είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης όλων των λαών των Βαλκανίων για μια φιλειρηνική ασπίδα προστασίας απέναντι σε κάθε πολεμικό τυχοδιωκτισμό, απόπειρα αλλαγής των συνόρων και περαιτέρω διειδυσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Για τη διείσδυση της μέγιστης δυνατής αμερικανοφιλίας στα λαϊκά στρώματα έχει επιστρατευτεί η κυβερνητική προπαγάνδα, ο δημόσιος ρόλος του Αμερικάνου πρέσβη Τζέφρυ Πάιατ (ο οποίος έχει σοβαρότατες ευθύνες για το ακροδεξιό πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014 ως πρέσβης των ΗΠΑ στο Κίεβο εκείνη την περίοδο) και τα ΜΜΕ. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι όσο πιο προσκολημμένη είναι η Ελλάδα στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, τόσο πιο ασφαλής θα είναι γεωπολιτικά και τόσο πιο ευνοημένη επιχειρηματικά.

Με διαφορετικές αφετηρίες και ακόμη πιο επικίνδυνες απολήξεις, στο σκεπτικό της προσκόλλησης στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ συμφωνεί και η ευρύτερη από τα δεξιά αντιπολίτευση (από τη ΝΔ μέχρι τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή), επενδύοντας αυτή τη ρητορική με ρατσιστικές, μισαλλόδοξες, ανιστόρητες και φιλοπόλεμες απόψεις που σπέρνουν το μίσος εις βάρος των γειτονικών λαών (βλ. εθνικιστικά συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, απόπειρα διείσδυσης στα σχολεία κ.α.). Απ’ αυτή την άποψη παρά τις μεταξύ τους διαφορές και αντιπαραθέσεις, όλοι μαζί παίζουν το ρόλο του «χρήσιμου ηλίθιου» στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ.

Μια βασική επιδίωξη του ΠΑΚΣ είναι να συμβάλλει ούτως ώστε τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα να μην ανεχθούν ή ακόμη χειρότερα να μην προσχωρήσουν στη φιλο-ΝΑΤΟϊκή πολιτική στο όνομα ενός γεωπολιτικού ΤΙΝΑ (There Is No Alternative). Αντίθετα, με συλλογικούς αγώνες να υπερασπιστούν την ειρήνη, τη φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών ενάντια στα αιματοβαμμένα σχέδια του ιμπεριαλισμού.

Ο ΠΑΚΣ μέσα από μαζικά μοιράσματα ανακοινώσεων, κύκλο εκδηλώσεων, παρεμβάσεις στα κοινωνικά δίκτυα, πρωτοβουλίες διεθνιστικής αλληλεγγύης, προσπάθεια πανελλαδικής δικτύωσης και οργάνωση, στήριξη και συμμετοχή σε διαδηλώσεις, έχει ήδη βάλει ένα πρώτο λιθαράκι στην κατεύθυνση των ιδρυτικών του στόχων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας