Ποιος δε θυμάται τους πρόσφατους πανηγυρισμούς του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη για πλεονάσματα κάποιων εκατομμυρίων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων;
Ο κ. υπουργός, με συστηματική επικοινωνιακή καμπάνια μέσα από το διαδίκτυο και άλλα μέσα, προσπάθησε να εμφανίσει μια εικονική πραγματικότητα και να αμφισβητήσει την τραγική κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία και όλες οι δημόσιες δομές υγείας εξαιτίας της υποχρηματοδότησης. Επιχείρησε με αυτό τον τρόπο να στηρίξει το αφήγημα της κυβέρνησης περί «παράλληλου προγράμματος», ότι μπορείς δηλαδή να εφαρμόζεις μνημόνια και ταυτόχρονα να ασκείς φιλολαϊκές πολιτικές και να υπηρετείς το δικαίωμα του λαού για δημόσιες – δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.
Αρωγός, φυσικά, στην προσπάθεια αυτή του κ. υπουργού, είναι οι νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τις οποίες ο κ. Πολάκης και η κυβέρνηση αξιοποιούν σαν μέτρο σύγκρισης, προκειμένου να προβάλουν την «ανάταξη και βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας». Το μη χείρον, βέλτιστον, δηλαδή. Το δικαίωμα όμως του λαού για δωρεάν-δημόσια υγεία, για ασφαλείς, ποιοτικές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, δεν μπορεί να συρρικνώνεται και να ακυρώνεται ανάμεσα στις πρώην και τις νυν μνημονιακές πολιτικές.
Ένας ακόμα «αρωγός» του κ. Πολάκη και της κυβέρνησης είναι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, η οποία συναγωνίζεται τον κ. αναπληρωτή στην επικοινωνιακή κούρσα. Ο τρόπος που η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας προβάλλει την κατάσταση στα νοσοκομεία, οι υπερβολές σε κάποιες περιπτώσεις, το ύφος του λόγου, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, η συνεχής έκθεση στα μνημονιακά ΜΜΕ κ.ο.κ. είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης. Το κυριότερο, όμως, που κάνει αναξιόπιστη την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, είναι η ταύτισή της με τα κόμματα του παλαιού μνημονιακού τόξου και η αποδοχή από μέρους της του ευρωμονόδρομου. Ούτε λόγος για ρήξη με ΕΕ και ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών!
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών, σταθερά προσανατολισμένο στην υπεράσπιση του δικαιώματος του λαού για δωρεάν-δημόσια υγεία αλλά και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην υγεία, ανέδειξε όλο το προηγούμενο διάστημα τα πραγματικά προβλήματα, αλλά και τις αιτίες αυτών των προβλημάτων. Που δεν είναι άλλες από τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και συνεχίζει επάξια η σημερινή.
Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών δεν έκανε συμψηφισμούς, ούτε συναίνεσε στη λογική των «παράλληλων προγραμμάτων», όπως έκαναν όλες οι δυνάμεις του μνημονιακού συνδικαλισμού (νέου και παλαιού). Η λογική αυτή οδηγεί στον εξωραϊσμό και την αποδοχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Από τα πλεονάσματα, λοιπόν, του κ. Πολάκη, φτάσαμε σήμερα στα νοσοκομεία να έχουμε «στεγνώσει» από αναλώσιμα, καθώς και υγειονομικό και άλλο υλικό. Όσο για τη συντήρηση ή την αντικατάσταση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, ούτε λόγος.
Τις τελευταίες μέρες επανέρχεται στα νοσοκομεία η αδυναμία προμήθειας φαρμάκων (όπως π.χ. χημειοθεραπευτικά, αναλώσιμα στο Αττικό) και αδυναμία ή καθυστέρηση στις προμήθειες βηματοδοτών και υλικών (Νίκαια, Λαϊκό).
Επίσης, η αδυναμία διενέργειας τακτικών χειρουργείων και η μετάθεσή τους στο… εγγύς μέλλον, είναι κοινό μυστικό σε αρκετά νοσοκομεία. Αιτία, φυσικά, είναι η έλλειψη κονδυλίων για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών προκειμένου να πραγματοποιηθούν τα εν λόγω χειρουργεία. Για παράδειγμα στο Λαϊκό, με εντολή της διοίκησης στους διευθυντές των χειρουργικών κλινικών, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι αν θέλουν να μπουν στη λίστα αναμονής, το χειρουργείο τους θα γίνει από Φεβρουάριο του 2018 – και βλέπουμε!
Αν επιπροσθέτως λάβουμε υπόψη ότι ο προϋπολογισμός του 2018 για την υγεία είναι μειωμένος κατά 350 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2017, αντιλαμβανόμαστε ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα αδυνατεί να καλύπτει ακόμα και βασικές ανάγκες του λαού.
Ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση και τη σωτηρία του δημόσιου συστήματος υγείας είναι ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας των εργαζομένων και του λαού για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόζουν όλα τα κόμματα του μνημονιακού στρατοπέδου.
Ασθενείς με λευχαιμία σε ράντζα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων!
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Αιματολογική κλινική του νοσοκομείου, η νοσηλεία ασθενών, που συχνά χρήζουν απομόνωσης γιατί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε ράντζα στους διαδρόμους είναι καθημερινό φαινόμενο.
Στον διάδρομο και σε ράντζο δίνουν την πιο σημαντική ίσως μάχη τους, εκείνη για την ίδια τους τη ζωή, οι ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, η νοσηλεία ασθενών, που συχνά χρήζουν απομόνωσης γιατί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε ράντζα στους διαδρόμους είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο. Στη νοσηλεία δε περιλαμβάνεται και η διενέργεια χημειοθεραπειών και μεταγγίσεων σε κοινή θέα, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από την αξιοπρεπή και ασφαλή παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Σημειωτέον πως με εγκύκλιο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας 20/3/2012 σελ.2 παρ.3 απαγορεύεται η νοσηλεία ουδετεροπενικών ασθενών σε ράντζα.
«Η σημερινή κατάσταση έχει φτάσει κυριολεκτικά σε σημείο απροχώρητο και επικίνδυνο, αφού έχουμε κυριολεκτικά ως προσωπικό εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά» τονίζουν οι εργαζόμενοι της Αιματολογικής Κλινικής στην αναφορά τους – την οποία δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων- και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων.
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην Αιματολογική κλινική συστεγάζονται 18 κλίνες της Αιματολογικής Κλινικής, 7 κλίνες Μεσογειακής Αναιμίας και 2 κλίνες Μελέτης Ύπνου. Η κάλυψη είναι 130%, κάτι που σημαίνει πως στους διαδρόμους νοσηλεύονται κάθε ημέρα 5 έως 8 ασθενείς σε ράντζα. Κατά μέσο όρο στην Αιματολογική Κλινική νοσηλεύονται 26 με 28 ασθενείς, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από δύο νοσηλευτές ανά βάρδια!
Συνεχόμενα στον ίδιο όροφο στον ίδιο διάδρομο λειτουργεί η Πνευμονολογική κλινική. Τα ράντζα της Πνευμονολογικής και της Αιματολογικής Κλινικής είναι σχεδόν κολλημένα, καθώς όπως εξηγούν στην αναφορά τους οι εργαζόμενοι, η Πνευμονολογική κλινική είναι πάντα γεμάτη και επίσης αναπτύσσει ράντζα στους διαδρόμους, νοσηλεύοντας ασθενείς με λοιμώξεις, ιώσεις, μεταδοτικά νοσήματα.
Η συνέχεια δυστυχώς είναι προβλέψιμη και επικίνδυνη: «οι ασθενείς της Αιματολογικής κλινικής που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, νοσηλεύονται μαζί με τους Ασθενείς της Πνευμονολογικής κλινικής και έτσι κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να προσβληθούν από Νοσοκομειακές Λοιμώξεις» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.