ΠΑΚΣ: Κάτω τα χέρια από τη νίκη του λαού του Περού!

523
Κάτω τα χέρια από τη νίκη του λαού

Ο Pedro Castillo, γιος δύο αναλφάβητων αγροτών που διακρίθηκε στην απεργία δασκάλων του 2017, κέρδισε τις εκλογές του Περού, κατεβαίνοντας απέναντι στην ακροδεξιά Keiko Fujimori. Το αριστερό κόμμα Peru Libre, το οποίο εκπροσώπησε ο Castillo στις πρόσφατες εκλογές, αντιτίθεται στον νεοφιλελευθερισμό και έχει στην ατζέντα του εθνικοποίηση των μονοπωλίων και του ορυκτού πλούτου της χώρας, ενώ επιδιώκει μια αντιιμπεριαλιστική προοπτική για το Περού. Ενώ ο Castillo  είναι υποψήφιος αλλά όχι μέλος του κόμματος και έχει κρατήσει αποστάσεις από τους στόχους του  Peru Libre, εντούτοις προτάσσει μια πολιτική αναδιανομής του εισοδήματος προς όφελος των λαϊκότερων στρωμάτων, που θεωρείται απειλή για τη ντόπια ολιγαρχία.

Από επομένη του εκλογικού αποτελέσματος, η Keiko Fujimori, γόνος του φυλακισμένου δικτάτορα του Περού, καλεί σε ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος. Υποκριτικά κάνει λόγο για “νοθεία”, ενώ είναι γνωστό πως τα κόμματα της ολιγαρχίας που ελέγχουν τους κρατικούς μηχανισμούς, έχουν συνασπιστεί κατά του Castillo. Ένας στρατός που απαρτίζεται από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της χώρας, τα ολιγαρχικά ΜΜΕ και το “κίνημα της γραβάτας” στους δρόμους του Περού, ετοιμάζουν ένα σκηνικό πραξικοπήματος, όπως εκείνο που έγινε στην Βολιβία το 2019. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κλοπή της ψήφου των φτωχότερων εργατικών στρωμάτων και της αγροτικής υπαίθρου. Ο παραπάνω κίνδυνος φαίνεται και από την επιλογή των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν μια πρέσβη ειδικών αποστολών, σύμβουλο του πολεμοκάπηλου Αμερικάνου πρώην Υπ. Εξ. Μάικ Πομπέο, βετεράνο της CIA και αξιωματούχο στο κατεχόμενο Ιράκ.

Είναι φανερό πως παρά την ψευδεπίγραφη προεκλογική “αντιαυταρχική” ρητορική του, ο Μπάιντεν συνεχίζει την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ που επιβάλλει κυβερνήσεις-μαριονέτες και πραξικοπήματα στην αμερικάνικη ήπειρο και άλλου. Από τις πρώτες μέρες της στον Λευκό Οίκο, η αμερικάνικη κυβέρνηση συνέχισε την αναγνώριση του επίδοξου δικτάτορα της Βενεζουέλας Χουάν Γουαϊδό, την υποστήριξη του νεοφιλελεύθερου Ντούκε που σφαγιάζει τον εξεγερμένο λαό της Κολομβίας, συμμετείχε στην δολοφονία του Κολομβιανού επαναστάτη Jesus Santrich, παρατείνει τις κυρώσεις σε Βενεζουέλα-Κούβα-Νικαράγουα και διώκει τους Κεντροαμερικανούς πρόσφυγες στις ΗΠΑ παρά τις διαχρονικές ευθύνες των ιμπεριαλιστών για τις αναταραχές και την φτώχεια στην ήπειρο.

Οι ιμπεριαλιστές επιχειρούν να ανακόψουν τη νέα ροζ παλίρροια αντι-ιμπεριαλιστικών προοδευτικών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Όμως η αποτυχία των σχεδιασμών τους για “πορτοκαλί επανάσταση” στην Κούβα, η επανεκλογή της μπολιβαριανής κυβέρνησης της Βενεζουέλας, οι εξεγέρσεις σε Χιλή,  Αϊτή και Κολομβία, η ήττα του πραξικοπήματος στην Βολιβία, η αποφυλάκιση του Λούλα και η συγκρότηση ενωμένου προοδευτικού πόλου στην Βραζιλία απέναντι στον ακροδεξιό Μπολσονάρο, δείχνουν πως το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Οι νεοφιλελεύθερες υποταγμένες στον ιμπεριαλισμό κυβερνήσεις, έχουν να αντιμετωπίσουν την λαϊκή οργή, καθώς τον σύστημα τους σκόρπισε για άλλη μια φορά το θάνατο, ανίκανο να ανταποκριθεί στην κρίση υγείας του COVID-19 και τις κοινωνικές προεκτάσεις της για τον εργαζόμενο λαό.

Η ψήφος του λαού του Περού είναι ένα ακόμα χτύπημα στον επί σειρά δεκαετιών μονόδρομο της χώρας στο νεοφιλελευθερισμό και τον ιμπεριαλισμό, ενώ θα μπορούσε απελευθερώσει μια πορεία που να υπερβαίνει ακόμα και το ίδιο το πρόγραμμα του Castillo, το οποίο αγκαλιάστηκε από τις λαϊκές μάζες που θέλουν να δουν το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει. Για τον λόγο αυτό, οι αγρότες και τα εργατικά στρώματα του Περού είναι σε συναγερμό και έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για την προστασία της ψήφου τους από τους πραξικοπηματικούς σχεδιασμούς ολιγαρχίας,ακροδεξιάς και ΗΠΑ.

Σε αυτό τους τον αγώνα, ο Πανελλαδικός Αντιπολεμικός Κινηματικός Συντονισμός (Π.Α.Κ.Σ.) στέκεται στο πλευρό τους, ενώνοντας την φωνή μας με τα αντιπολεμικά κινήματα του κόσμου που απαιτούν σεβασμό του εκλογικού αποτελέσματος και σεβασμό της κυριαρχίας του Περού.

Νίκη στο Ελεύθερο Περού!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας