Πήρε «φωτιά» ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο: Άνοδος ρεκόρ στο 3,4%

576

Νέα αύξηση ρεκόρ σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, ο οποίος έφτασε στο 3,4% από 2,2% που έτρεχε τον Σεπτέμβριο.

Η άνοδος του πληθωρισμού είναι αποτέλεσμα της εκρηκτικής αύξησης που σημειώνουν οι τιμές στην ενέργεια, αλλά και σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων.

Την επιτάχυνση του δείκτη ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ, όπως όλα δείχνουν, η πληθωριστική «φωτιά» θα συνεχίσει και τους επόμενους μήνες να «καίει» τα εισοδήματα των πολιτών, βάζοντας πάνω στο τραπέζι μέτρα αντιμετώπισής της. Στη βάση αυτή, εντάσσονται και οι πρωινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, για υπερδιπλασιασμό της επιδότησης στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, στα 39 ευρώ το μήνα, όπως επίσης αναστολή της πληρωμής ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τη βιομηχανία που τροφοδοτείται από τη μέση τάση. καθώς και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Βέλη κατά της κυβέρνησης από την Έφη Αχτσιόγλου

«Το νέο άλμα του πληθωρισμού,κατά 3,4% τον Οκτώβριο, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει απολύτως απροστάτευτη την κοινωνία απέναντι στο κύμα ακρίβειας,που σαρώνει νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι αυξήσεις σε  καύσιμα και αγαθά πρώτης ανάγκης είναι τεράστιες: φυσικό αέριο 132,3%, πετρέλαιο θέρμανσης 45,9%, καύσιμα 22,3%, ηλεκτρισμός 18,9%. Εκρηκτικές οι ανατιμήσεις και στο ελαιόλαδο, το κρέας, τα λαχανικά.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες, ανίκανες να αναχαιτίσουν τη λεηλασία του εισοδήματος των πολιτών, συγχρονίστηκαν με τα στοιχεία εκτίναξης του πληθωρισμού και “κάηκαν” για ακόμη μια φορά από την ίδια την πραγματικότητα.

Ο κίνδυνος μίας νέας ανθρωπιστικής κρίσης είναι εδώ και ο υπεύθυνος γι’ αυτήν είναι γνωστός. Είναι ο ίδιος που αρνείται τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, αρνείται να ελέγξει τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας, αρνείται να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ και την εκχωρεί σε ιδιώτες, αρνείται να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

Δεν ξέρουμε, βέβαια, πόσο απασχολούν όλα αυτά τον κ. Μητσοτάκη.Για τον ίδιο, προφανώς, η ακρίβεια, όπως και η πανδημία, είναι υπό έλεγχο…​».

 Ο Εθνικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή Οκτωβρίου 2021

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας