Πάσα από Τσίπρα, Κοτζιά: Απειλή πολέμου Τουρκίας για 12ν.μ. στο Αιγαίο

1931
τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτεριών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια»  προσθέτοντας ότι ισχύει το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής.

Ο κ.  Τσαβούσογλου  σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι «πολλές φορές κάνει η Ελλάδα  παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» προσθέτοντας ότι εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. «Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε  χαρακτηριστικά.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό και λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα, στο ευρύτερο Ιόνιο Πέλαγος, χωρίς όμως να υπάρχει σχέδιο για το πώς θα αντιμετωπιστεί σε μια τέτοια περίπτωση της επιθετικότητας της Άγκυρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις σημερινές του δηλώσεις δήλωσε για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων ότι «όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Έλληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά» τόνισε.

Ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης

Όπως αναφέρεται σε έγκυρο δημοσίευμα, o εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν τα σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας διαβιβάστηκαν στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Πέτρο Μαυροειδή.

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερείς συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια» αναφέρει για να προσθέσει:

«Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Π.Σ. ΤΗΣ ΛΑ.Ε

Παν. Λαφαζάνης: «Προσβλητικές απειλές και προκλητικές επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.»
«Η νέα απειλή πολέμου που εκτόξευσε η Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας στην περίπτωση επέκτασης στα 12 ν.μ. των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ότι ακόμα χειρότερα, διατηρεί αμείωτες και εκδηλώνει ακόμα πιο προκλητικά προσβλητικές απειλές και διαμελιστικές, επεκτατικές βλέψεις στο Αιγαίο, επικαλούμενη, τάχα, σε πλήρη και ρητή αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας, τις ανύπαρκτες ειδικές συνθήκες στην θαλάσσια αυτή περιοχή.
Το τραγικό είναι ότι αυτές τις ειδικές συνθήκες έδωσαν την εντύπωση ότι αναγνωρίζουν, άθελά τους και εκ των πραγμάτων, η κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ, όταν, χωρίς σχέδιο και χωρίς πρόβλεψη για την επόμενη μέρα, εξήγγειλαν την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο, «ξεχνώντας» ότι, πέραν της Δυτικής, υπάρχει και Ανατολική Ελλάδα.
Η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που δεν θα ασκείται με επικοινωνιακές εντυπώσεις και σπασμωδικές κινήσεις, ούτε θα λειτουργεί ως άβουλος δορυφόρος των ΗΠΑ και του Ισραήλ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας