Πάλι ακατάλληλα τουρκικά λεμόνια στην αγορά με υπολείμματα φυτοφαρμάκων

845
Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή λεμονιών στα κύρια παραγωγικά κέντρα λεμονιού της χώρας μας.

Εδώ και μια εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή λεμονιών στα κύρια παραγωγικά κέντρα λεμονιού της χώρας μας. Η ζήτηση είναι όμως υποτονική λόγω του μεγάλου αριθμού εισαγόμενων λεμονιών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κάνουν με χαμηλούς ρυθμούς τις κοπές των λεμονιών περιμένοντας να ζεσταθεί η αγορά.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου μας είπε τα εξής: «αρχίσαμε συγκομιδή εδώ και μια εβδομάδα περίπου των λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο. Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Η αγορά όμως ξεκίνησε «παγωμένα» δεν υπάρχει ζήτηση γιατί έχουμε μεγάλες εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία και Αργεντινή. Το τούρκικο λεμόνι καθορίζει την τιμή παραγωγού στην Ελλάδα. Αυτή την εποχή η τμή παραγωγού είναι στα 60 λεπτά το κιλό. Η Λαχαναγορά στην Αθήνα πουλά χοντρική στα 72 λεπτά. Στην περιοχή από τα 10 συσκευαστήρια που υπάρχουν έχουν ανοίξει μόλις 3 – 4 και λειτουργούν. Υπάρχει μεγάλος προβηματισμός από τους παραγωγούς γιατί αν από την πρώτη εβδομάδα έχουμε τόσο χαμηλές τιμές τότε δεν ξέρουμε τι θα συμβεί από αρχές Οκτωβρίου όταν θα αυξηθούν οι ποσότητες. Για αυτό οι παραγωγοί προσπαθούν όσο μπορούν να καθυστερήσουν την συγκομιδή για να φύγουν από την αγορά τα εισαγόμενα».

Ο κ. Δημήτριος Δουβής, παραγωγός λεμονιών από το Ξυλόκαστρο, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή κυμαίνεται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη ανομβρία στην περιοχή – έχει να βρέξει από τον Μάιο – έχουμε καθυστερήση να ξεκινήσουμε την συγκομιδή. Ελπίζουμε να έχουμε βροχές και να μπορέσουμε να μπούμε στα χωράφια από την ερχόμενη εβδομάδα. Αν δεν βρέξει μεγάλος μέρος της παραγωγής θα χαθεί. Επίσης αυτή την περίοδο δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά επειδή έχουμε πολλά λεμόνια εισαγόμενα».

Ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «δεν υπάρχει ζήτηση για λεμόνια στην αγορά. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα από Τουρκία. Η παραγωγή είναι μειωμένη. Κυριότερη ποικιλία στην περιοχή είναι η Αδαμοπούλου. Τώρα κόβω δίφορα λεμόνια με τιμή από 50 έως 70 λεπτά. Λόγω καιρικών συνθηκών πήγε πίσω η συγκομιδή τους και ξεκίνησα αυτή την εποχή. Θα ακολουθήσουν τα πρώιμα πράσινα σε σχήμα μουτσούνα που δίνουν τιμή στα 50 λεπτά. Στη Λαχαναγορά της Αθήνας αυτή την εποχή πωλούνται τα λεμόνια από 80 λεπτά μέχρι 1 ευρώ, ενώ στη λιανική στα μανάβικα μπορεί να φτάσουν και τα 2 ευρώ το κιλό».

Ο παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, Πέτρος Μπλέτας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι όψιμη η παραγωγή και εκτιμώ ότι αυτό οφείλεται λόγω της μεγάλης ανομβρίας που έχει η περιοχή. Οι πρώιμες ποικιλίες Βέρνα και Ιντερντονάτο είναι ακόμη πράσινες στα δέντρα. Θα χρειαστεί περίπου 20 – 30 ημέρες για να ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Επίσης η έλλειψη βροχής τα κάνει και μικρόκαρπα».

Παϊσιάδης Σταύρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας