Πάγος από Γιούνκερ για συντάξεις: Τα συμφωνηθέντα μέτρα, πρέπει να εφαρμοστούν

1468
γιούνκερ

«Κρύο ντους» από τον πρόεδρο της Κομισιόν στις εισηγήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικώνπρος τους εκπροσώπους των δανειστών

Ο «προεκλογικός» λόγος του Αλέξη Τσίπρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Παράλληλα, όμως, προκάλεσε προβληματισμό και στις τάξεις των δανειστών, οι οποίοι θεωρούν δεδομένη την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν έβαλε την υπογραφή της στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

Ένα μήνα μετά την ”έξοδο” της χώρας από τα μνημόνια, ο πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως θέμα μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους δανειστές. Λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έθεσε και επισήμως το θέμα των μέτρων, αρχής γενομένης με τις περικοπές των συντάξεων, οι οποίες, βάσει της συμφωνίας, είναι προγραμματισμένες να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή σε λίγους μήνες.

Η ελληνική πλευρά επιμένει ενόψει των εκλογών να εμφανίζει το δήθεν ”επαναστατικό” της πρόσωπο, ενώ η ίδια έχει αποδεχθεί και υπογράψει τα μέτρα που αναμένεται να εφαρμοστούν και να μειώσουν ακόμη περισσότερο το εισόδημα το μέσου Έλληνα, ενισχύοντας τη λιτότητα και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και παρατείνοντας την κρίση στην πραγματική οικονομία.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες. Ο πρόεδρος της Κομισιόν πρόσθεσε ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν και στο μέλλον τα συμφωνηθέντα, ώστε να μην ανατραπεί η ”θετική” πορεία που έχει ξεκινήσει μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων διάσωσης.

Οι «εισηγήσεις» Τσακαλώτου στους εκπροσώπους των δανειστών

Μετά την τρίωρη συνάντηση Τσακαλώτου – Χουλιαράκη με το κουαρτέτο, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως η ελληνική πλευρά εξέθεσε την επιχειρηματολογία της, χωρίς να εισπράξει αντιδράσεις. «Η ευχάριστη έκπληξη ήταν πως το ΔΝΤ δεν επέμεινε ότι η περικοπή των συντάξεων είναι δομικό μέτρο» για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Η συμβιβαστική πρόταση της κυβέρνησης ήταν να μην εφαρμοστούν τα αντίμετρα που υπόσχεται η κυβέρνηση σε 1-2 χρόνια αλλά σε βάθος 4ετίας, «για να μην γίνουν βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Ωστόσο το παζάρι τώρα ξεκινάει για το ποια δημοσιονομικά περιθώρια θα υπάρξουν από το 2019 ως το 2022. «Στο ζύγι» μπαίνει έτσι και το ενδεχόμενο μερικής ή σταδιακής εφαρμογής του μέτρου αντί για πλήρη κατάργηση. «Θέλουμε να το ακυρώσουμε» έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, «έχουμε διαφορές στα νούμερα, θα μας πουν αν συγκλίνουμε τελικά ή όχι και κατά πόσο, και μετά θα πάρουμε τις αποφάσεις»

Σύμφωνα με την ίδια πηγή:

– Οι απεσταλμένοι των δανειστών θα γράψουν μια Έκθεση Αξιολόγησης που θα εξεταστεί στο Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου. Εκεί θα αξιολογούν αν υπάρχει υποχώρηση ή όχι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, καθώς και οι συνέπειες των μέτρων που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στον νέο Προϋπολογισμό. Από εκεί θα κριθεί αν συμφωνούν ή διαφωνούν οι δανειστές.

– Το βασικό επιχείρημα που άκουσαν οι δανειστές σήμερα ήταν ότι υπάρχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από ό,τι προβλέπουν οι θεσμοί για το 2019.

– Επιπρόσθετα η ελληνική πλευρά πρότεινε να μην εφαρμοστούν το 2019 κάποια από τα μέτρα ”ασπιρίνες” κατά της Φτώχειας, αλλά να απλωθούν σταδιακά σε βάθος 4ετίας, για να εξασφαλίσει μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος και «να αποφύγουμε τις βάρβαρες μειώσεις στις συντάξεις». Η κυβέρνηση παρουσίασε και πίνακες θέλει να δείξει ότι εκπληρώνει τον διαρθρωτικό στόχο (αναδιανομή κονδυλίων με σκοπό την μείωση της φτώχειας) χωρίς να κινδυνεύουν ο δημοσιονομικός και οι συντάξεις.

– Ό,τι και αν γίνει στις συζητήσεις με τους θεσμούς και την Κομισιόν, τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Eurogrpoup. «Δεν βλέπω να υπάρχει βούληση στην Ευρώπη για να μας βάλουν εμπόδια» χωρίς να αποκλείσει όμως ότι εκεί μπορεί να «μπλοκάρουν» τα ελληνικά σχέδια.

Απόψε οι συναντήσεις με τους θεσμούς συνεχίζονται για τις τράπεζες και αύριο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

«Κρύο ντους» από τον Γιούνκερ για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων

«Τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοσθούν»: Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώριο αναδιαπραγμάτευσης του μέτρου των περικοπών των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.

Ο κ.Γιούνκερ εξέπεμψε ξεκάθαρο μήνυμα, την ώρα που στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος έθετε στους εκπροσώπους των δανειστών ζήτημα αναβολής για την εφαρμογή του μέτρου.

Ο κ.Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ανταποκρίτρια της Καθημερινής Ελένη Βαρβιτσιώτη, λίγο μετά την ετήσια ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο είπε λακωνικά ότι «τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν. 

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, με αυτό τον τρόπο ο κ. Γιουνκέρ δίνει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου ξεκαθαρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Σε συνέντευξη που παρέθεσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ανάμεσα τους και η «Κ», ο κ. Γιουνκερ είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015 έκανε ότι μπορούσε να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη την στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα» .

Οσον αφορά την συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι ήταν από αυτούς που καλούσε τα δύο μέρη να βρούνε μία συμφωνία. Ο ίδιος επισκέφτηκε τα Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο και είχε ανταλλάξει απόψεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

«Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα. Οι δύο εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος» είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα τα πήγε καλά και τώρα βρίσκεται στη σωστή τροχιά» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη διάρκεια συνέντευξής του σε 12 επιλεγμένα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης στο Στρασβούργο, μετά το τέλος της ομιλίας του για «την κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αναφορικά με την Ελλάδα, έχω να πω ότι εγώ, εμείς αλλάξαμε τη γενική προσέγγιση προς την Ελλάδα γιατί ακόμη και στο διάστημα που ήμουν πρόεδρος του Eurogroup μιλούσα πάντα για τον ελληνικό λαό με πλήρη σεβασμό για την αξιοπρέπεια των Ελλήνων, για το μεγάλο ελληνικό έθνος» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γιούνκερ. «Έκανα τα πάντα, ιδιαίτερα το πρώτο εξάμηνο του 2015, για να κρατήσω την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σκάφος. Τότε ήμασταν πολύ λίγοι εκείνοι που στηρίζαμε την Ελλάδα. Τώρα διαβάζω τις αναμνήσεις εκείνων που έφυγαν από την εξουσία που λένε ότι δήθεν όλοι ήταν στο πλευρό της Ελλάδας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας